Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istina o pristupu EU

Wikileaks: Carla je bila mekana, ali blokirao nas je Britanac

carla del ponte
Reuters/Pixsell
02.12.2010.
u 13:59

Hrvatska je vjerojatno bolje pripremljena za članstvo u EU od Bugarske ili divlje i nepripitomljene Rumunjske, no one će se 
prije pridružiti Uniji, kazao je 2004. Patten veleposlaniku

Samo tjedan dana nakon što je u travnju 2004. Hrvatska od Europske komisije dobila avis – pozitivno mišljenje o zahtjevu za punopravno članstvo u EU – povjerenik za vanjsku politiku tog istog EKuropske komisije znao je da će pregovori biti dugi te da Hrvatska – iako bolje pripremljena – neće ući u EU prije Bugarske i Rumunjske.

Ćakule uz gumenastu ribu

Kamen je spoticanja Ante Gotovina, koji nije priveden pravdi, što traže i iz Europske komisije, ali i Amerikanci. Uvjereni su da je Gotovina u Hrvatskoj i ne sviđa im se što je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte nedovoljno stroga prema Hrvatskoj. Takve ocjene iznio je tadašnji povjerenik EK za vanjsku politiku Chris Patten američkom veleposlaniku pri EU Rockwellu Schnabelu u Bruxellesu 27. travnja 2004., o čemu je Schnabel dan poslije izvijestio Washington. Tu je depešu objavila internetska zviždačka stranica WikiLeaks.

Patten, konzervativni britanski političar teške kategorije, član vlade, predsjednik stranke, guverner Hong Konga, a sad na čelu Sveučilišta u Oxfordu, razvezao je jezik uz “gumenastu ribu” na jelovniku na večeri zaklade Konrada Adenauerau u Bruxellesu. Uz opasku da EU nikad neće biti prava sila kao, primjerice, SAD, koji vodi svoju politiku bez obzira na to što drugi mislili, te napomenu o Putinovim “očima ubojice”, zadržao se na proširenju EU.

– Hrvatska je, citira američki veleposlanik Pattena, vjerojatno bolje pripremljena za članstvo u EU od Bugarske ili Rumunjske, koje će se ranije pridružiti Uniji. Posebice od Rumunjske, istaknuo je, “divlje i nepripitomljene nacije”. Schnabel je Pattenu povjerio da su Amerikanci šokirani izvješćem glavne tužiteljice haaškog suda Carle del Ponte Europskoj komisiji u kojem je dala “prolaz” Hrvatskoj za suradnju sa Sudom, i to “dok je Gotovina još na slobodi u Hrvatskoj”. Patten je, piše veleposlanik, kazao da je i sam iznenađen izvješćem, ali kad “nogometni sudac donese odluku”, EK je mora poštovati.

Sanader bio zadovoljan

Naime, Del Ponte je 12. veljače podnijela izvješće EK u kojem je pohvalila suradnju s vlastima u Zagrebu, ali i istakla kako vjeruje da je Gotovina u Hrvatskoj jer je “domaći teren najbolji za skrivanje”. Iako je tadašnji premijer Ivo Sanader izvještaj ocijenio dobrim, dva dana poslije, američki veleposlanik za ratne zločine Pierre-Richard Prosper poručio je hrvatskoj Vladi da će, “ako izruče Gotovinu, biti u stanju ući u Europu i euroatlantske institucije”

Komentara 111

IV
ivicas
08:42 03.12.2010.

jel jos netko zeli u eu ?

OB
-obrisani-
20:23 02.12.2010.

..i sad nek mi netko veli da nije kampanja protiv Hrvatske bila i ostala trajna okupacija centara moći. Ovaj babac od del Ponte, je samo radila po naputcima svojih voždova...

OB
-obrisani-
16:47 02.12.2010.

NE u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije