Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica sabora

Vukšić zatražio stanku zbog pothranjene djece u školama

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
19.03.2014.
u 11:45

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o zaštiti potrošača

Zbog problema pothranjene djece u osnovnim školama laburist Branko Vukšić jutros je u Saboru zatražio stanku.

– Tražim stanku i zbog ovog podsmjeha, socijaldemokrati se smiju na četiri posto pothranjene djece – komentirao je Vukšić reakcije kolega iz saborskih klupa na temu o kojoj on želi razgovarati.

Iako mu je predsjednik Sabora Josip Leko predložio da taj problem riješi kroz zastupničko pitanje, Vukšić je rekao da to nije želio jer je tek jučer dobio odgovor na pitanje koje je postavio početkom 2013. godine, a ova tema sigurno ne može čekati godinu dana.

– Prvo sam mislio postaviti pisano pitanje ministru obrazovanja, međutim čini mi se da je jučer pothranjenost ili glad u školama spomenuo jedan kolega iz HDZ-a i socijaldemokrati su se grohotom nasmijali na to kao što su se danas nasmijali na to jer nemaju doticaj sa stvarnošću, voze se u autima i iz svojih kabineta, izgleda, i ne izlaze, a čak i ne prate ono što se piše u medijima – kazao je Vukšić te dodao kako se mnogi ponašaju "poput francuske kraljice Marije Antoanete koja je rekla: 'Ako nemaju kruha, neka jedu kolače' jer stvarno nemaju doticaj sa zbiljom".

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pedagozi u školama upozoravaju da su djeca pothranjena i da kradu drugoj djeci užine koje se donose u školu – komentirao je Vukšić te apelirao da ministar obrazovanja Željko Jovanović podnese Saboru konkretne podatke.

– Neka se obrati zastupnicima i javnosti i neka ne reagira kao što je jedna ministrica reagirala, "nemaju za hranu, valjda su kupili markiranu odjeću". To je ta suptilnost ove vlasti – prigovorio je Vukšić te zaključio kako je zadaća zastupnika voditi brigu o građanima, posebno djeci i starijima, a ne samo politizirati.

– Dok se ovaj problem ne riješi sistemski, evo ja imam jedan prijedlog da saborski zastupnici odvoje pola paušala mjesečno za djecu da se osnuje jedna grupa, da se nađe model kako pomoći školama koje nemaju organiziranu prehranu za djecu. To ću dostaviti Saboru u pisanom obliku – predložio je Vukšić.

HDSSB-ov Boro Grubišić rekao je da bi tih pola paušala saborskih zastupnika bilo dovoljno za Brodsko-posavsku županiju i škole u Brodsko-posavskoj županiji, ali ne i za ostatak Hrvatske.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Kakva je uređenost financiranja školskih kuhinja? Maloprije sam dobio informaciju da jedna lokalna samouprava financira školsku kuhinju u općinskom mjestu. Prema zakonu te obveze financiranja nema nijedna lokalna samouprava. Tko ima? Je li to ministarstvo? Je li definirano u zakonu da djeca barem u onim glavnim školama dobiju obrok? Obrok koji bi se pojeo žlicom ili pak da dijeli sendviče, kao što ga dijete može kupiti i u seoskoj trgovini ili bilo kojoj drugoj – zanimalo je Grubišića koji je dodao da djeca žive na "smokiju, čipsu ili nekakvom bananku, ako roditelj to može kupiti priuštiti djetetu".

– A onda, osim gladi imamo i pretilost, jer su proizvodi koje djeca jedu kalorični. Ako pojede komadić pizze negdje u obližnjoj pekarnici, to je tjestenina, to su ugljikohidrati, dakle imamo problem i gladi, ali i pretilosti djece. Nije samo glad ta koja tišti djecu, tu su i avitaminoze, anemije, karijesi... – objašnjava Grubišić te zaključuje da bi se ovim problemom trebalo baviti Ministarstvo obrazovanja.

HDZ-ov Goran Marić rekao je da su djeca daleko najosjetljiviji dio društva te kako se nejednakost najviše osjeti među djecom.

– Imamo djece koja nemaju što doručkovati, a imamo djece kojima se helikopterima nose doručci. To je situacija koja je došla u posljednjih 20 godina – primijetio je Marić te dodao da se moral društva zrcali kroz raspodjelu dohotka i tom raspodjelom dohotka utječe se i na otklanjanje siromaštva.

– U državi s prirodnim potencijalom kakva je Hrvatska siromaštva ne smije biti. U Hrvatskoj nije uzrok siromaštva nedostatak bogatstva. U 17 godina samo je neto dobiti isplaćeno 375 milijardi kuna. S bruto nacionalnim dohotkom i brojem stanovnika država koja u 17 godina isplati 375 milijarda kuna neto dobiti ne bi smjela imati nijednog siromašnog ni odraslog, a kamoli djeteta.

Na stvaranje siromaštva najviše utječe grandomanija koja se učahurila u hrvatsko društvo i koja je zbog svojih hedonističkih prohtjeva stvorila jedan nezaštićeni sloj društva. To može samo promijeniti politika raspodjelom dohotka – zaključio je Marić.

>> 'Ti si i dalje mali kriminalac u zločinačkoj organizaciji!'

Komentara 5

BA
balic
11:32 19.03.2014.

Sdp-ci se smiju Vukusicu kad spominje gladnu djecu. njihova nisu glada pa im se lako smijat.. Nek odu u samo jednu ili dve Zg-cke skole pa ce se uvjeriti. Osnovna skola u Zg-buSavski Gaj i nek upitaju profesoricu Ljiljanu Siljakk ili Osnovna Skola Krsto Frankopan nek pitaju ravnateljicu skole Jadranku Bjelica. Smijat se galdnima je dno dan pogotovo kad su djeca u pitanju jer sit za glad ne zna...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:43 19.03.2014.

Sit gladnom ne vjeruje. Pitajte Opačičku.

OS
osica
16:33 19.03.2014.

"a peru li zubiće u školi - to je bio projekat vlade 21- ili ako ne jedu nema potrebe" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije