Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnost

Vukovarsku luku čuvaju drveni čovječuljci

skulpture (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/3
11.07.2011.
u 12:29

Uza skulpture u Gundulićevoj ulici, planira izraditi ogromnu cipelu kod Borova i tri konjića kod Radničkog doma

Vukovarac Savo Korpoš (59), koji desetak godina izrađuje skulpture od drveta, napokon je nakon dugih 11 godina bez posla privremeno angažiran u javnim radovima. Jednim potezom, tako, počeo je raditi, ali i u sklopu posla izrađivati skulpture!

Ukrali grabljice

– U Komunalcu su čuli čime se bavim pa su mi ponudili da izrađujem drvene skulpture i postavljam ih na travnjake što sam rado prihvatio! Sve su to skulpture izrađene od otpadaka drveta, primjerice od starih drvenih bandera koje bi se ionako bacile, a ja od njih stvaram čovječuljke koji ukrašavaju i oplemenjuju prostor – objašnjava S. Korpoš. Simpatični likovi sviđaju se i Vukovarcima, što mu je, dodaje, motivacija za nastavak rada.

– Moja šefica Zorica Sabljak ima puno ideja koje ja pretvaram u djelo. Gradonačelnik Željko Sabo me pitao želim li ostati za stalno raditi u Komunalcu, a to bi mi bilo jako drago jer ne samo što bih riješio egzistenciju nego bih radio posao koji je moja strast – navodi umjetnik. S. Korpoš inače je član vukovarske Udruge umjetnika rekreativaca i kaže kako nema toga što se ne može izraditi od drveta. Samo treba puno ljubavi, volje i truda pa za oblaganje boce u drvo valja raditi od osam do 19 sati.

– Na početku Gundulićeve ulice postavio sam osam čovječuljaka i tu sam instalaciju nazvao Javni radovi jer prikazuje ljude koji rade. Svatko od njih, osim šefa, ima alat u rukama, ali je netko ukrao grabljice pa moram načiniti nove – žali se Vukovarac. Kod ulaza u tvornicu Borovo izradit će ogromnu cipelu koju drže na rukama dva čovječuljka, ispred Radničkog doma postavit će tri konjića, a i kod vodotornja planira nešto nešto postaviti. Sad počinje izradu 10 žardinjera obloženih drvetom i velika mu je želja napraviti pauna sa šarenim repom od cvijeća.

Unikatan dar

S. Korpoš izradio je u drvetu tehnikom paljenja portret Nikole Tesle koji je dogradonačelnik Vukovara Dejan Drakulić darovao predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije