Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSKUPLJENJE ENERGENATA

Vukovarski gospodarstvenici se pitaju: 'Gdje je nestala Vlada RH?'

Grad Vukovar
25.04.2022.
u 14:14

Ostavili ste na cjedilu i gospodarstvenike, obrtnike i cijelo gospodarstvo. Hvalite se s nekim milijardama koje su na papiru, koje nisu dovoljne da pokriju sve rupe, kazao je Penava

Poskupljenje energenata iz dana u dan pravi sve veće probleme gospodarstvenicima te im otežava svakodnevno poslovanje i ispunjavanje preuzetih obveza.

Tim povodom konferenciju za novinare održali su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i dio vukovarskih obrtnika na kojoj su poručili kako u Hrvatskoj trenutno ne postoji politika i pristup koji vodi brigu o hrvatskih građanima kao niti o svome gospodarstvu.  

- Još je u veljači, ministar Ćorić, nesvjestan problema s kojim smo već tada bili suočeni, uvjeravao hrvatski narod kako plin neće poskupjeti ni 5 puta, niti 100%. Svi smo svjesni da danas tome nije tako. Poskupljenje cijena energenata veliki je problem svih gospodarstvenika – rekao je Penava. 

Dodao je kako je Grad Vukovar u postupku javne nabave, koji je netom završen, dobio ponudu za opskrbu električnom energijom, a na koju se javio samo HEP, a na kojem su  dobili ponudu koja je 328 posto veća u odnosu na prošlu godinu. Pojasnio je i kako je Grad Vukovar prethodne godine u državni proračun uplatio 260.000 kuna PDV-a na električnu energiju kao i da će po novim cijenama sada morati uplatiti 611.000 kuna.

 - Pitam se gdje je nestala Vlada Republike Hrvatske. Ostavili ste na cjedilu i gospodarstvenike, obrtnike i cijelo gospodarstvo. Hvalite se s nekim milijardama koje su na papiru, koje nisu dovoljne da pokriju sve rupe.  Kada bi Vlada Republike Hrvatske umanjila porez s 13 na 5 posto država bila bi na razini pred krizna vremena. Dobila bi istu količinu novca kao i prije krize i ne bi se ničega odrekla – rekao je Penava. 

Govorio je i predsjednik Udruženja obrtnika Vukovar Dražen Zovko koji je rekao da obrtnici, ukoliko idu na opciju poskupljenja svojih usluga, na taj način neće dobiti veću zaradu, nego je to jedina opcija da ostanu održivi. Kazao je i kako je cijena struje puno veća za gospodarstvenike, nego za građanstvo. 

- Gospodarstvenici su ostavljeno na milost i nemilost HEP-u. Povećanje cijena svih naših usluga je iz jedinog razloga da bi mogli pokriti režijske troškove. Za nas ne postoji dodatna zarada te za nas ne postoje daljnje investicije. Mogu li naši građani platiti poskupljenje kave ili kruha s 10 na 30 kuna? – rekao je Zovko. 

Okupljeni gospodarstvenici su rekli i kako će radi enormnog povećanja cijene električne energije izostati nova ulaganja, nabavka nove opreme, širenje proizvodnje ali i povećanje plaća zaposlenima.   

>> VIDEO Korisnici veletržnice ogorčeni: 'Brane nam ulaz u skladište'

Komentara 1

SE
serafin002
16:02 25.04.2022.

Benava je najveće zlo za Vukovar gori od Sabe komunjara i srba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije