Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budući hotel

Vukovarska Vila Vanda sama će stvarati energiju

'UNUTRASNJA  24.04.2012. VUKOVAR - idejno rjesenje kako bi trebala izgledati Vila Vanda  Branimir Bradaric/Vecernji list'
Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'
1/3
25.04.2012.
u 12:00

Četiri godine vlasnici skupljali dozvole za projekt koji je sad najbolji u Europi

Projekt gradnje hotela Vila Vanda u Vukovaru dobio je u Frankfurtu prvu nagradu za najbolji projekt EU za 2011. godinu kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. Nagrada dobiva na značenju kada se zna da je vukovarski hotel, u konkurenciji 19 projekata iz Europe, bio jedini projekt izvan zemalja EU.

Čuđenje i odbijanje

– Ovo je velika nagrada i još veće priznanje za nas. Treba reći da četiri godine vodimo borbu s administracijom kako bismo konačno došli do toga što imamo. Zbog toga nam je priznanje, kao i činjenica da 2. svibnja počinje gradnja hotela, još draže – kažu Vanda i Pavao Josić, vlasnici restorana Megaron, koji su i pokrenuli projekt Vile Vande.

U realizaciju će biti uloženo četiri milijuna kuna, polovica svote osigurana je kreditom HBOR-a, a plan je da hotel prve goste primi 18. studenoga. Josići su se prisjetili odluke gradskih vlasti da se projekt ne uklapa u okoliš pa onda i nerazumijevanja i obijanja vrata kako bi ishodili sve potrebne dozvole. Problem se počeo rješavati nakon medijskih napisa, a dodatno ga je ubrzao gradonačelnik Željko Sabo i pročelnica Lidija Kiš, koji su prepoznali važnost i značenje projekta.

– Teško je bilo nekome objasniti da se radi o hotelu koji će zapravo sam proizvoditi energiju. Ljudi su nas čudno gledali i odbijali, ali na kraju smo uspjeli, na našu veliku sreću, ali i zadovoljstvo cijele Hrvatske – istaknuo je Josić.

Vanjski izgled Vile Vande podsjeća na moderne berlinske vile. Prostirat će se na 550 kvadrata, imat će 13 soba sa 40 ležaja, a zaposlenika će biti desetak.

U Hrvatskoj ništa slično

Pri gradnji naglasak će biti na ekologiji tako da će se pri ugradnji stolarije i kupnje namještaja voditi briga da budu ekološki i bez štetnih premaza.

Ljuska zgrade bit će maksimalno zaštićena, a svi vanjski zidovi imat će izolaciju od kamene vune debljine 25 centimetara. Zgrada će energiju crpiti putem solarnih ploča koje će se nalaziti na krovu zgrade.

– Ovo je najmodernija tehnologija na svijetu koja je 20 godina ispred današnjeg vremena. U Hrvatskoj nema objekta s ovakvom tehnologijom, a mislim da je i u svijetu malo takvih projekata. Ovo je zapravo prava mala električna centrala jer će zgrada proizvoditi više energije nego što će trošiti.

Proračuni govore da će proizvoditi 112 posto energije koja joj je potrebna tako da će se dio isporučivati i HEP-u – objašnjava Dario Hrastović, projektant zgrade.

Prema projektu zgrada će putem solarnih ploča i panela skupljati Sunčevu energiju koja će se odvoditi u hibridna polja koja će se graditi ispod parkirališta.

Ona će se prostirati na 1100 kvadrata i na dubini od dva metra podijeljena po 550 kvadrata. Radi se o cijevima koje su punjene glikolom. Sva prikupljena energija u tome dijelu skladištit će se i odatle koristiti po potrebi.

– Realizacija ovakvog projekta 30 posto je skuplja nego da smo se odlučili na običnu gradnju.

Međutim, prema našim proračunima, naše će se ulaganje isplatiti za oko pet godina. Usto, računamo i na poticaje koji se isplaćuju za obnovljive vrste energije – kaže Josić.

Komentara 1

Avatar ambasadoor
ambasadoor
08:21 27.04.2012.

U Njemackoj svaka druga kuca ima solarne ploce na krovu i to je poticano od drzave. 25 cm kamene vune ce je izolirati savrseno.Usteda energije je nemjerljiva. Svaka cast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije