Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
M. A. Martinez

Vukovar simbolizira put i ideju EU: Nikad više ubijanja i mržnje

'08.04.2013., Vukovar - Povodom svecanosti zavrsetka radova na obnovi procelja zgrade Radnickog doma grad su posjetili predsjednik RH Ivo Josipovic, predsjednik Sabora RH Josip Leko, podpredsjednik Eu
'Goran Ferbezar/PIXSELL'
11.04.2013.
u 18:00

Dopredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez o izborima za EU parlament

Na svečanosti obilježavanja završetka obnove pročelja zgrade Radničkog doma počasni gost bio je dopredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez. Taj španjolski političar tijekom karijere obnašao je niz dužnosti u Španjolskoj i sada u tijelima EU. Poslije donošenja Lisabonskog ugovora i rastom ovlasti Europskog parlamenta upravo je Martinez jedan od onih koji možda i najbolje može govoriti o značaju nedjeljnih izbora u Hrvatskoj.

Kakvi su vaši prvi dojmovi nakon posjeta Vukovaru?

Najteže mi je bilo spoznati sve što se dogodilo. Svjestan sam bio teške sudbine grada i svega što se događalo, ali nisam zapravo shvaćao koliki su bili razmjeri razaranja. Teško je poslije bilo zaspati sa svim tim saznanjima. Cijelo vrijeme mi se u glavi vrtjela slika Guernice i ratne tragedije toga španjolskoga grada. Vukovar je i na taj način zapravo simbol mnogih stvari u EU. Tijekom stoljeća na području Europe vođeni su brojni besmisleni ratovi u kojima su stradale tisuće ljudi. To je zapravo još jedan dokaz ljudskog ludila i besmislenosti rata. Vukovar simbolizira i put i ideju EU, a koja kaže nikad više! Nikad više bilo gdje u svijetu međusobnog ljudskog ubijanja, mržnje, masovnih grobnica i sličnih užasa.

U nedjelju se u Hrvatskoj održavaju prvi izbori za Europski parlament. Kakav je danas zapravo značaj EU parlamenta?

Nakon Lisabonskog ugovora, koji je sada temelj za sve što se događa u EU, unazad tri godine EU parlament ima znatno veći utjecaj na sve što se događa na području Unije. Neke odluke EU parlamenta su važnije i od odluka vlada zemalja članica EU. O sadašnjem značaju Europskog parlamenta dovoljno je reći da on 60 godina nije mogao odlučivati kako će se, primjerice, trošiti novac namijenjen za poljoprivredu na području EU. Radi se o 50 posto novca EU odnosno o stotinama milijuna eura na koje nismo mogli utjecati. Danas EU parlament odlučuje o tome kako će se trošiti novac u poljoprivredi i donosi proračun za to. Niz je takvih primjera koji govore o većem i značajnijem utjecaju Europskog parlamenta danas. Tome treba dodati i brojne zakone i propise koji su u pripremi.

Koliki je značaj tih izbora za Hrvatsku? Što dobivamo?

Visokim odazivom na izbore hrvatski će građani svojim parlamentarcima dati dodatni legitimitet. Bude li odaziv visok, hrvatski građani će se prikazati kao zreli i odgovorni i kao narod koji želi odlučivati o svojoj sudbini. Imali smo iskustva sa zemljama u kojima je odaziv na izbore bio mali. Ti parlamentarci pet godina nisu imali puni legitimitet niti ih se shvaćalo ozbiljno.

Što očekujete od hrvatskih europarlamentaraca?

Proteklih godina imali ste prijatelje unutar EU koji su zastupali hrvatske interese. Sada ćete imati svoje predstavnike koji će na licu mjesta moći zastupati interese Hrvatske. Oni će u Europskom parlamentu svakodnevno od 8 do 23 sata na hrvatskom jeziku moći raditi za interese Hrvatske.

Spomenuli ste da su ovo prvi izbori koji su možda važniji za EU nego za zemlju koja postaje članica Unije. Zašto?

Svi znaju koliko su ti izbori bitni za Hrvatsku. Međutim, kažem li da su ti izbori možda čak i važniji za EU, što se do sada nikada nije dogodilo, onda znate koliko su oni zapravo bitni. Naime, EU ni jedna članica ne želi napustiti, ali je EU u krizi samopouzdanja, sumnje i nevjerice. I baš u tom trenutku jedna država odlučuje se na to da postane članica Unije bez obzira na to. Velika izlaznost bila bi još jedan dokaz da ljudi u Europi i svijetu vjeruju u projekt EU.

Hrvatsku proteklih nekoliko mjeseci potresa problem uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. Kakva su EU iskustva po tom pitanju?

To je kompliciran problem koji nije prisutan samo u Vukovaru nego i u svim područjima gdje ima različitih pisama ili dijalekata. Uostalom, taj problem postoji i u mojoj Španjolskoj kao i u samome Bruxellesu. Nadam se da će Vukovarci pronaći način da dođu do zajedničkog rješenja.

>>Čak 71 posto građana Hrvatske je protiv uvođenja ćirilice u Vukovar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije