Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očekuje pad bdp-a

Vujčić studentima poželio dugi radni vijek do 70. godine

boris vujčić (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
26.10.2012.
u 13:31

Na konkretno pitanje koje bi troškove Vlada trebala smanjivati, Vujčić je odgovorio da je to politička odluka i na Vladi je da je donese, a na njemu je da govori na temelju ekonomskih činjenica

Pred Hrvatskom se nalaze dva imperativa. Jedan je očuvanje makroekonomske stabilnosti, a drugi nalaženje novog modela ekonomskog rasta, kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić u opširnom izlaganju pred studentima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Prekretnica za rast

Vujčićevo je mišljenje da se zemlja nalazi na sudbonosnom raskrižju te je težinu odluke usporedio s napuštanjem Jugoslavije 1991. godine ili ulaskom u EU. Zabluda je i opasna iluzija da se rast može temeljiti na tiskanju novca, devalvaciji tečaja kune, ali i priljevu dužničkog kapitala, kao dosad.

Taj je model slomljen i nepopravljiv, a u naslijeđe je ostavio bitna ograničenja za budući brz i uspješan rast: visok vanjski i javni dug, lošu ekonomsku strukturu, spor državni i pravosudni sustav, niz deficita u mirovinskom i zdravstvenom sustavu. Populisti koji misle da se može po starom opasni su. Jedini je dobar put za Hrvatsku, prema Vujčiću, da se rast temelji na privatnim investicija i priljevu inozemnog kapitala u izvozni sektor. Ne možemo si priuštiti taj luksuz da budemo neatraktivni za investitore, a i zadnja rang-lista Svjetske banke o lakoći poslovanja pokazuje da nazadujemo. Hrvatska je, smatra guverner, sačuvala kreditni rejting jer je krenula u fiskalnu konsolidaciju i ima stabilan bankarski sustav. No, dodao je da Vladini napori nisu dovoljni i izrazio sumnju da će Slavko Linić smanjiti ovogodišnji deficit kako je planirao. Glavna je guvernerova zamjerka to što se fiskalna konsolidacija, odnosno usklađivanje javne potrošnje s kretanjem BDP-a, događa pretežito na prihodnoj umjesto rashodnoj strani proračuna. Zbog toga će BDP pasti više od očekivanja – oko 1,9% ove godine – a rast u idućoj biti niži od plana. Ministar financija najavljuje da će sastaviti proračun za 2013. uz pretpostavku rasta BDP-a od 1,7%, no Vujčić očekuje povećanje od oko 1%. U četiri godine Hrvatska će izgubiti 10 posto BDP-a.

Primite se rashoda

– Želi li smanjiti negativan utjecaj fiskalne konsolidacije na rast, Vlada ga mora usmjeriti na rashodnu stranu – kazao je Vujčić, ali je izbjegao odgovor na pitanje koje bi troškove trebalo smanjivati jer je to politička odluka. Upozorio je da je prevelik naglasak stavljen na državne investicijske projekte, a premali na privatne investicije.

>>Vujčić ne bi bježao od poreza na kamate, ali traži ocjenu učinaka

Komentara 8

ZL
zlatnik11
13:58 26.10.2012.

To je budućnost. Radi, radi radi dok ne umreš. A novci koje si uplaćivao će popapati država. Inače su banke u prvih 8 mjeseci iznijele iz ove države preko milijardu eura. Što radi ovaj čovjek na slici?????????????

VP
vidim psa gdje laje
14:45 26.10.2012.

u Europi, u koju se toliko ugledamo, vitalni umirovljenici ( 60 - 65 godina ) idu na putovanja u inozemstvo koja plaćaju iz svojih mirovina...kod nas idu od kontejnera do kontejnera da dopune svoju mirovinu...naš mirovinski sustav je leglo nepravde i ako se obistini parola "s posla u grob" , odnosno, ako se produži radni vijek, onda nema razloga za postojanje sadašnjeg mirovinskog sustava...svi uplaćujemo velika sredstva koja pod stare dane ne dobijemo, ili ih dobijemo na kapaljku...

TH
than
13:50 26.10.2012.

To vec svi dobro znamo da niti danasnji 40godisnjaci nece dozivjeti mirovinu. Kada dodju do 70te godine, do onda ce ovi dici na 80 godina starosti. A oni danas mladji od 40te. Sweet dreams... I tko kaze da robovlasnistvo nee postoji ?!? Sa time da su robovi prije imali hranu i smjestaj, a danas se sami moraju pobrinuti i za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije