Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eutanazirano 19.400 svinja

Vučković: Svinjokolja će biti, a svinjogojcima je do sada isplaćeno 1,9 milijuna eura

ubijene svinje
Foto: Marko Majer
1/6
26.09.2023.
u 13:53

U izjavi novinarima župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić rekao je kako se afrička svinjska kuga pojavila i u općini Ivankovo na jednom gospodarstvu. -Što se tiče svinjokolja one će se održavati na način da će se dopremiti gotove svinjske polutke izvan zone ograničenja.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala je na današnjoj sjednici Koordinacije načelnik, a gradonačelnika i župana Vukovarsko – srijemske županije gdje je središnja tema bila afrička svinjska kuga. Prema riječima Vučković do danas je eutanizirano oko 19.400 svinja s 870 gospodarstava dok je dodatno putem ovlaštenog procesa klanja otpremljeno oko 34.000 svinja. Kako je rekla na taj način je razrijeđena populacija svinja u zoni ograničenja što je nužno uz poruku da ćemo svinjogojski fond obnavljati u najbrže mogućem roku.

Govoreći o borbi protiv afričke svinjske kuge kazala je kako se zona ograničenja prostire i dalje na prostoru cijele Vukovarsko-srijemske županije kao i tri jedinice lokalne samouprave u Brodsko-posavskoj i jedne u Osječko-baranjskoj županiji. Pojasnila je i da prodaje svježeg mjesta, odnosno klanja na vlastitom gospodarstvu u zoni ograničenja, nema kao niti prodaje svježeg mesa koje potječe od životinja iz zone ograničenja niti svih oblika prerade osim onih koji su dozvoljeni po posebnoj uredbi. -Tradicionalne svinjokolje će se održavati i to na način na koji je to moguće, a da ne utječe na širenje kuge. Najmanje što možemo napraviti je da podržimo tu tradiciju i financijski i na sve druge moguće načine – rekla je Vučković.

Kazala je i kako je do sada na račune 220 svinjogojcima koji su pretrpjeli štete radi afričke svinjske kuge iz državnog proračuna isplaćeno do sada 1,9 milijuna eura. -Danas i sutra nastavlja se s isplatama, a  isplatit će se ukupno 1,2 milijuna eura 249 oštećenih svinjogojaca. Ministarstvo je zauzelo stav da se naknada štete isplaćuje svim uzgajivačima dok će se dodatno poduprijeti i obnova proizvodnje svima koji to žele – kazala je Vučković.

POVEZANI ČLANCI:

Bilo je riječi i o kategorizaciji i rekategorizaciji objekata za držanje svinja rekavši kako je u posljednje četiri godine kategorizirano više od 74.000 objekata. Prema riječima Vučković osim što je ministarstvo platilo prvu kategorizaciju nedavno su, i to prije pojave afričke svinjske kuge, propisali da će još jedanput svima platiti kategorizaciju iako je to obveza posjednika. -Do danas je uvjete za rekategorizaciju odnosno prelazak u višu kategoriju koja zadovoljava biosigurnosne uvjete zadovoljilo 7.124 objekta – istaknula je Vučković.

U izjavi novinarima župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić rekao je kako se afrička svinjska kuga pojavila i u općini Ivankovo na jednom gospodarstvu. -Što se tiče svinjokolja one će se održavati na način da će se dopremiti gotove svinjske polutke izvan zone ograničenja. Nismo detalje još dogovorili, ali se nadam najboljem, a optimizam nam podiže i najava da bi se mjere mogle ukinuti u onim područjima koja i u narednih mjesec dana ostanu netaknuta od afričke svinjske kuge – rekao je Dekanić.

>> VIDEO Plenković o rastu cijena goriva

Komentara 3

HA
Hafiz
20:20 26.09.2023.

Kad uniste svo meso, jest cemo ono genetski modificirano umjetno iz laboratorija. A tu ce se vrtjeti bilioni milijardi €. To i jeste cilj ove, za ljude, potpuno bezopasne bolesti.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
17:41 26.09.2023.

1 900 00€ na 19 000 svinja je 100€ po komadu. Pa to je pljačka...

Avatar Striborski
Striborski
16:53 26.09.2023.

Dopremit će ih s područja izvan ograničenja ili zapravo iz inozemstva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije