Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOJA SVINJARIJA!

FOTO Prevrnuo se kamion sa 150 svinja, razbježale se posvuda: 'Moguće je da su tamo negdje u travi...'

Foto: icv.hr
1/4
22.09.2023.
u 12:11

Kamion je vjerojatno uhvatio bankinu i izvrnuo se u zavoju, a svinje su izašle van iz prikolice, kazao nam je Dominik Cerić, načelnik Općine Podravska Moslavina

Oko 150 svinja s gospodarstva iz Pačetina u Vukovarsko-srijemskoj županiji razbježalo se po selu Podravska Moslavina nadomak Donjeg Miholjca kada se prevrnuo kamion koji ih je vozio u klaonicu Čakovec, doznajemo s terena.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o svinjama za koje je veterinarski inspektor vizualnim pregledom utvrdio da su zdrave, odnosno da nisu zaražene svinjskom kugom.

VEZANI ČLANCI:

- Da, nažalost, dogodilo se to u 7 ujutro, kamion je vjerojatno uhvatio bankinu i izvrnuo se u zavoju, a svinje su izašle van iz prikolice. Većina ih je ostala oko kamiona, ali koliko ih se razbježalo, to će se vidjeti kada ih se natovari u kamion. U blizini je napuštena kuća pa moguće da su tamo negdje u travi. Vozilo još nije podignuto, još ima stoke u prikolici, upravo ju se evakuira u drugi kamion. Svinje imaju popratnu dokumentaciju, ne bi trebalo bojazni da su zaražene, tu je i veterinarski inspektor - kazao nam je Dominik Cerić, načelnik Općine Podravska Moslavina.

Podsjetimo, u Vukovarsko-srijemskoj županiji bukti zaraza afričkom svinjskom kugom, a susjedna Osječko-baranjska županija još uvijek joj odolijeva, zahvaljujući preventivnim mjerama.

- U petak u 7.30 sati na ulazu u Podravsku Moslavinu prevrnuo se kamion u zavoju, vozač nije ozlijeđen. Utvrđeno je da je vozač, 19-godišnjak, u lijevom zavoju izgubio nadzor nad vozilom i sletio u desni kanal, pri čemu je prikolica dijelom ostala na desnoj traci. Prevozio je svinje s farme - kažu nam u PU osječko-baranjskoj.

Na teren je odmah izašao i dožupan Mato Lukić, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

- Kako su nam rekli iz veterinarske službe, kamion je bio uredno zapečaćen, posjeduje sve potrebne papire za prijevoz svinja iz Vukovarsko-srijemske u drugu županiju, veterinarska je služba dopustila taj prijevoz. Dio svinja razbježao se vjerojatno iz straha nakon što se kamion prevrnuo, a nadležne službe i sam načelnik Cerić organizirali su ljude koji će doći do njih - rekao je dožupan Lukić. Istaknuo je kako na farmi u Pačetinu s koje dolaze svinje nije otkrivena svinjska kuga.

- Najvažnije je da je vozač dobro, ne treba liječničku pomoć, a i on sam pokušava uvesti svinje u novi kamion. Mi smo kao Osječko-baranjska županija zaista sve poduzeli što je u našoj moći da spriječimo zarazu svinjskom kugom na našem području, od edukacija svinjogojaca do dezinfekcijskih barijera. Naravno da svinjska kuga ne poznaje granice i možda je samo pitanje kada će se pojaviti u našoj županiji, ali i dalje poduzimamo sve kako ne bi došla u naše farme. Ovo je zaista nesretan slučaj - dodao je.

Na upit možemo li sa sigurnošću reći da svinje nisu zaražene i da nisu prijenosnici, odgovorio je kako on nije stručnjak za to pitanje, ali da sluša struku.

- Svinje su vizualno pregledane i prijevoznici su dobili dozvolu da ih prevezu u klaonicu u Čakovcu - zaključio je.

Komentara 14

FR
FranjoTT
12:23 22.09.2023.

Meni se čini kao i u slučaju pilića da će ovdje mesna industrija braće Pivac te Agroproteinka debelo profitirati. Dobiti će lovu od države te će još nazad prodati sirotinj skupo meso!

LO
Lolita3
13:21 22.09.2023.

Imam utisak (daj Bože da se varam?) da je ova mega-afera sa svinjskom afričkom kugom samo jedna nova epizoda uništavanja hrane u Hrvatskoj. Prethodilo je uništavanje jaja i peradi - bojim se da to nije ni izdaleka gotovo?

NO
Nordik
13:32 22.09.2023.

Svinje za klaonicu nisu imale kugu, možda. Sve će to Hrvati pomastiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije