Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Vučković: Od kraja studenog nema novih sumnji na pojavu svinjske kuge

Đakovo: Održana 16. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/5
12.01.2024.
u 13:47

Uz provedbu akcijskog plana Europske komisije, koji su podržale države članice EU-a, meso prolazi veće i značajnije kontrole, uz poštivanje biosigurnosti na farmama.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u petak kako je posljednji slučaj afričke svinjske kuge (ASK) zabilježen još 29. studenoga prošle godine, a od onda nema novih sumnji na pojavu te bolesti. Govoreći o suzbijanju ASK-a na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, Vučković je rekla da je vrijednost svih predviđenih mjera oko 40 milijuna eura, štete nisu ni približno tolike, a do danas je isplaćeno 16,7 milijuna eura.

Uz provedbu akcijskog plana Europske komisije, koji su podržale države članice EU-a, meso prolazi veće i značajnije kontrole, uz poštivanje biosigurnosti na farmama. To je meso potpuno zdravo i nema razloga da bude tržišno diskriminirano, poručila je Vučković. Govoreći o ulaganjima za povećanje konkurentnosti i produktivnosti, Vučković je izvijestila da je u pet slavonskih županija ugovoreno 1040 projekata, vrijednih 308 milijuna eura, a do danas je isplaćeno 220 milijuna eura. Također je u pet slavonskih županija ugovoreno 12 projekata izgradnje infrastrukture za navodnjavanje, koja će omogućiti navodnjavanje 5000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 1313 ha u Osječko-baranjskoj županiji.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić najavio je da će se projekt povratka Hrvatske vojske u Beli Manastir odvijati u nekoliko faza do 2026. godine. Površina vojarne u Belom Manastiru iznosi 66.000 četvornih metara, ima 21 objekt, a s obzirom da je dio građevina zapušten trebat će ih srušiti, dok će ostale ići u cjelovitu sanaciju. Trebat će izgraditi kompletno novu infrastrukturu, vodovod, odvodnju, električne instalacije, termoenergetsko postrojenje i telekomunikacijske veze.

Nakon obnove, tijekom 2026. godine, očekuje se povratak u vojarnu postrojbe u razini bojne, između 630 i 830 vojnika. Povratak Oružanih snaga RH u Beli Manastir iznimno je važan u obrambenom i sigurnosnom smislu, jer na području Baranje trenutno ne postoji niti jedan aktivni vojni objekt, istaknuo je Anušić.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Plenković odbacio vraćanje starog vojnog roka, ali naveo moguću opciju: 'Zašto ne?'

Komentara 2

ČI
Čife
19:24 12.01.2024.

Ona je još tu . definitivno naj gora ministrica u povijesti

OH
oho
14:10 12.01.2024.

Kako sad nema? Što ste malo popustili sada? A? Cilj ovih lokalnih izdajnika je opstruirati proizvodnju hrane, kako bi narod bio ucjenjiv i podložan pritiscima izvana. Hranu treba učiniti skupom i nedostupnom,a narodu žele onemogučiti da robnom razmjenom prežive. Gotovinu će zabraniti, jasno. U principu nešto slično kao što je Staljin radio Ukrajini 1933. Jedite kukce i budite sretni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije