Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BALKANSKI LONAC

Vučić pleše između Rusije i EU, a Dačić najavljuje spajanje s RS-om

03.10.2018.
u 08:44

Zapad se umiješao u propali makedonski referendum, kritizira Vučić

Tri dana nakon što je srpska vojska stavljena u stanje pripravnosti zbog incidenta s Kosovom, srpski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se jučer u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Gotovo svi ruski mediji pišu da je Vučić došao u vrijeme najvećih tenzija na Balkanu kako bi tražio potporu i zaštitu Vladimira Putina nakon što ga je, kako je kazao, Europa ostavila na cjedilu nakon “invazije”’ kosovske specijalne jedinice na srpski teritorij.

Konkretna podrška

– Došao sam zatražiti konkretnu političku podršku za Srbiju. Vjerujem da ćemo je od predsjednika Putina dobiti, kao što smo je imali i u prethodnom razdoblju – kazao je Vučić u isto vrijeme prozivajući europske čelnike da “pokažu više poštovanja prema malim narodima” i u povodu ishoda referenduma u Makedoniji smatrajući da se “Europa mora postaviti odgovornije”.

Vučić, koji se u zadnjih godinu dana četiri puta sastao s Vladimirom Putinom i dva puta s kancelarkom Angelom Merkel, igra na dvije karte.

Kad je s Putinom, kritizira NATO i EU i kaže kako Srbija nikada neće ući u NATO. A kad je s Merkel, Vučiću su puna usta EU. Iako Vučić vješto balansira između EU i NATO-a s jedne i Rusije s druge strane, sada se sve više okreće Putinu, i to nakon protivljenja kancelarke Merkel i ostalih čelnika EU bilo kakvom razgraničenju, odnosno podjeli Kosova, zbog čega koristi svaku situaciju za kritiku EU i NATO-a.

Referendum u Makedoniji, gdje još uvijek, u slučaju novih izbora i pobjede nacionalističkog VMRO-DPMNE-a, postoji mogućnost da se Makedonija vrati u krilo Rusije, dao je vjetar u leđa Vučiću da se sada u ovoj situaciji još više približi Rusiji nego Europskoj uniji, ali i povod za nove kritike EU.

– Nije moje da se miješam u unutarnje stvari jedne suverene zemlje... Bojim se i čini mi se da neki ljudi iz svijeta nas balkanske narode podcjenjuju i misle da sve može. Misle – vidjet ćemo ako može s narodom, ako ne – onda nećemo s narodom, probat ćemo pritiskom na zastupnike. Ako ne može ni to, nije važno, to mora tako – kazao je Vučić, a prenio B92, nakon neuspjelog referenduma u Makedoniji o promjeni imena zemlje, na koji je u nedjelju izišlo oko 35 posto birača, pozivajući europske i svjetske dužnosnike da malo bolje razumiju situaciju u regiji.

– Zamolio bih ljude iz Europe i svijeta da pokažu poštovanje prema nama malim narodima i da pokažu kako razumiju što je to što se događa – rekao je Vučić napominjući da je očekivao drugačije reakcije EU i NATO-a nakon ishoda referenduma u Makedoniji, pitajući kako bi izgledala slična situacija u Srbiji.

“Nacionalno integriranje”

Indikativno je da je dva dana prije Vučića kod Putina bio čelnik Republike Srpske Milorad Dodik. Isti taj Dodik jučer je sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, na otvaranju zadnje dionice autoceste od Banje Luke do Doboja, objavio da postoje planovi za “nacionalno integriranje” ovog bosanskohercegovačkog entiteta i susjedne države, dok je šef srbijanske diplomacije dodatno zaprijetio da njegova zemlja “neće sjediti prekriženih ruku” ako ocijeni da su Srbi u BiH ugroženi.

– Ovo nije put ekonomske i socijalne integracije, nego, kada se završi na Drini, projekt nacionalne integracije i od toga ne trebamo bježati – poručio je Dodik.

– Ne znam govoriti o autocestama jer za to nisam rođen, ali je veoma važno da svi putovi vode u Beograd – zaključio je Dačić.

Komentara 39

ST
stefj
09:00 03.10.2018.

EU i Amerikanci nikada neće otvoreno poduprijeti spajanje Srbije i RS, no isto tako, ako Rusija to podupre, EU sigurno neće ništa napraviti da to spriječi. Vučić je svjestan da je EU poprilično impotentna, te se oslanja na jačeg...

TR
tramontana
09:01 03.10.2018.

On je najpokvareniji političar koji je ikad rođen od Istambula do Londona-Glumiti će Majku Terezu, a iza leđa držati mač, ništa mu ne znači laganje, dodvoravnje, optuživanje. Putina će ljubiti a Evropi glumiti evropejca, Putin ga naouružava a Evropa financijski spašava. Od Srbije i Vučića Hrvatska treba napraviti odmak u velikom koraku i ne dozvoliti mu da ikad taj prevarant prijeđe Hr granicu.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
08:46 03.10.2018.

Vučić već duže vremena pleše između mirotvorca i hučkača ali sjedenju na dva stoca primiče se kraj !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije