Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMANTIRALI MAJČINE NAVODE

Vrtić iz BiH reagirao na snimke dječaka s Downovim sindromom: 'Namjera je bila zaštiti dijete od pada'

Ilustracija
Pixabay/ilustracija
22.12.2022.
u 14:14

Iz vrtića naglašavaju kako niti jednom do sada nisu imali primjedbe od roditelja na način na koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju, posebno da ih se na bilo kakav način diskriminira ili izdvaja

Društvenim se mrežama jučer proširila snimka iz Širokog Brijega u BiH na kojoj dječak s Downovim sindromom sjedi u dječjem vrtiću dok se u pozadini čuju ostala djeca koja sudjeluju u božićnoj priredbi. Osim toga, kasnije se pojavila i snimka na kojoj se vidi kako teta u vrtiću podiže dječaka i miče ga s pozornice na kojoj su bila ostala djeca. Snimke je podijelila dječakova majka, a iz vrtića "Trnoružica" oglasili su i demantirali njezine navode

Iz "Trnoružice" tvrde da je majka "netočno i neobjektivno iznijela činjenice" te da je dječak sudjelovao na priredbi, ali da je sklonjen zbog sigurnosti, a ne s ciljem diskriminacije. Navode da su u priredbi, koju su pripremile odgajateljice, sudjelovala djeca svih skupina, uključujući djecu s poteškoćama u razvoju, prenosi Klix.ba

"Apsolutno su neistiniti navodi kako je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno sudjelovati na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg djeteta nije bila namjera, niti je praksa djelatnika vrtića bilo koga diskriminirati ili ugrožavati, a pogotovo ne djecu sa poteškoćama u razvoju. Naprotiv, dječji vrtić 'Trnoružica' je jedini vrtić u Širokom Brijegu koji prima djecu s posebnim potrebama, a o kojima se brine profesionalno i odgovorno posebno obraćajući pažnju na njihovo socijalno uključivanje. Vezano za sporni trenutak koji se vidi na jednoj od snimki, dječak je izišao na binu, proveo na istoj određeno vrijeme, a nakon toga odgajateljica ga je uzela u naručje, nakon čega je ostatak vremena dijete provelo u njenom naručju. Odgajateljici niti bilo kome od djelatnika apsolutno nije bila namjera dijete isključiti iz predstave, već je namjera bila zaštiti dijete od pada u trenutku dok druga skupina djece izvodi svoju kratku točku", napisali su iz vrtića. Također, navode kako je dječakova majka lažno predstavila situaciju. 

"Nakon toga, dijete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dijete u garderobu. U garderobi je nastala druga sporna snimka kojom je majka stvorila neistiniti narativ da djelatnici vrtića izoliraju dijete od ostalih. Svi djelatnici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolirati dijete od ostale djece niti je bilo tko od djelatnika odveo dijete u garderobu", kazali su.

Iz vrtića naglašavaju kako niti jednom do sada nisu imali primjedbe od roditelja na način na koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju, posebno da ih se na bilo kakav način diskriminira ili izdvaja.

Komentara 1

BT
BTW
15:13 22.12.2022.

Vjerujem ovoj verziji priče

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije