Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez privatnosti

Vrli novi svijet na američkom kontinentu! NSA sve prati

kamera
arhiva VL
06.06.2013.
u 20:53

Bivši matematičar i šifrant iz NSA-a kazao je kako na temelju podataka koje prikupljaju mogu iščitati cijeli život jednog Amerikanca

Američka sigurnosna agencija već godinama prikuplja telefonske kontakte američkih građana, piše Guardian.

Na temelju tajnog sudskog naloga telefonskoj kompaniji Verizon NSA je prikupila dosad oko deset milijuna kontakata, a čini se da je broj i puno veći jer to nije jedina mobilna kompanija koju su pratili.

Možda to što netko iz sigurnosne agencije zna vaš telefonski broj nije toliko strašno, ali čini se da NSA snima svaki pokret Amerikanaca, od telefonskih razgovora, e-mailova, ili društvenih mreža.

Činjenica je da su američki građani u strahu nakon terorističkih napada 2001. godine pristali na smanjenje svojih ljudskih prava kao što je pravo na privatnost, ali je ova afera podigla prilično prašine budući da su se do sada tješili mišlju da se prate uglavnom osobe osumnjičene za terorizam.

Zviždač iz NSA-a William Binney, jedan od najboljih matematičara i šifranata u povijesti NSA kako ga opisuje Business Insider, dao je krajem 2001. godine otkaz u službi nakon 32 godine rada jer “više nije mogao ostati kada je shvatio da NSA krši Ustav”.

Objasnio je da je NSA još od terorističkog napada 2001. godine pokrenula tajni program prikupljanja svih podataka koji se prenose elektronskim putem – telefonske razgovore, e-mailove, društvene mreže, bankovne podatke te podatke o putovanjima “kako bi mogli pratiti što ljudi rade i s kim to rade\".

Binney je, svojedobno dok je radio za NSA, izradio originalni softver koji u realnom vremenu identificira povezivanje između pojedinaca na temelju njihovih elektronskih komunikacija. “Iz tih bi podataka mogao iščitati čitav vaš život”, kazao je Binney dokumentaristici Lauri Poitras dok je istraživala dvije milijardi dolara vrijedno postrojenje NSA za pohranu podataka u gradu Bluffdale u Utahu.

“Ovo je nešto što bi KGB, Stasi i Gestapo voljeli da su imali, postoji velika opasnost da klizimo prema totalitarnoj državi”, rekao je tom prilikom Binney. 

Iz Obamine administracije kazali su da sudski nalog ne omogućava istražiteljima da slušaju sadržaj telefonskih razgovora, već samo da utvrde telefonske brojeve koji su kontaktirali, te dužinu trajanja razgovora.

“ Ti podaci ključni su za zaštitu nacije od terorističkih prijetnji SAD-u”, poručeno je iz Bijele kuće.

>>Amerikanci optužuju Ruse da su zatajili informacije o bombašu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije