Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max!Nadareni napadač

Vrijeme je za Džonija: Vilsonov sin nada se da će kod Tudora igrati

'22.11.2010., Split -  Sin bivseg igraca Hajduka Vilsona Dzonija, Ivan koji trenira u Hajduku Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
1/3
08.05.2013.
u 20:00

Ne treba ići daleko u povijest, dovoljno se prisjetiti Luke Modrića, Šime Vrsaljka, Ivana Perišića, Marka Livaje... Hoće li njihovim stopama s Poljuda krenuti još pokoji mladi as

Preuzimanjem pozicije prvog trenera Hajduka, Igor Tudor najavio je bolje dane za mlade igrače. To bi trebala biti dobra vijest i za cijeli klub, koji nema boljeg izvora prihoda od mladih igrača koji se nakon dokazivanja u prvoj momčadi transferiraju u inozemstvo.

Istina, prodavao je Hajduk i igrače dovedene sa strane poput Nike Kranjčara, Ante Rukavine, Senijada Ibričića, Danijela Subašića, Anasa Sharbinija..., no sve su to igrači u koje je puno uloženo, pa je i profit manji. Prava zarada ležala je u igračima koji su ponikli u omladinskom pogonu Hajduka, a koji su, poput Josipa Radoševića, Ante Vukušića, Ivana Strinića, Nikole Kalinića..., u pravilu donosili i najveću zaradu.

Da je u prošlosti bilo puno propusta u radu s mladima, složit će se svi, a jedan od najboljih primjera kako se to radilo je i nadareni centarfor Ivan Jakov Džoni. Iako se nesporno radi o talentiranom igraču, štoviše, sinu klupske legende Vilsona, mladi napadač nikad nije dočekao prigodu da odjene dres Hajduka u službenim utakmicama. A bio je i najbolji strijelac u kadetskom i juniorskom uzrastu.

U zimu 2010. u dresu Osijeka debitirao je mladi Dino Špehar, koji je tada bio najmlađi debitant u povijesti HNL-a, a vrlo brzo ga je \"skinuo\" tadašnji Dinamov mladac Mateo Kovačić. Očekivala se reakcija s Poljuda, jer je Ivan Jakov Džoni mlađi od obojice, a bio je i na pragu prve momčadi. No tadašnji trener Hajduka Goran Vučević brinuo je neke druge brige, pa Džoni nikad nije dočekao prigodu. Ali zato je dočekao poziv Manchester Cityja, da se priključi radu njihove prve momčadi sedam dana, da osjeti kako to izgleda moderan nogomet.

Bilo je lijepo u Manchester Cityju

– Bilo je to prekrasno iskustvo, no nisam se zanosio da ću ostati i igrati. Znao sam da je to samo nagrada za moj dotadašnji rad i da moram izboriti svoju poziciju u Hajduku prije negoli ostvarim inozemni transfer – kazao je mladi napadač, koji, nažalost, poput mnogih prethodnika, prigodu u Hajduku nikad nije dočekao.

Ubrzo je s klupe Hajduka otišao Vučević, za njim i njegov nasljednik Ante Miše..., a Džoni se ozlijedio i propustio ljetne pripreme kod Balakova, koji je u međuvremenu doveo sedam igrača iz inozemstva. Dok se Džoni oporavljao, drugi su gradili svoje pozicije, a on je pomalo pao u zaborav. Tek nedavno vratio se u punu formu.

- Dugo sam bio odsutan, no sada je sve opet u redu. Vratilo mi se samopouzdanje, vratio mi se osjećaj za gol nakon što sam zabio juniorima Dinama. Dobio sam i poziv da se priključim U-19 reprezentaciji izbornika Jeličića za prijateljske oglede s Češkom i sada s puno samopouzdanja očekujem ono što slijedi – kaže Džoni.

Oni koji pomnije prate juniorski pogon Hajduka, koji vodi Robert Jarni, tvrde da se mladi napadač jako promijenio. Sazrio je, nije to više mladi i zaigrani dječak, nego ozbiljan profesionalac, koji daje sve od sebe na treninzima i igra sve bolje.

- Očekivao sam poziv trenera Miše Krstičevića da se priključim prvoj momčadi, pogotovo nakon što se ozlijedio Maglica, no, nažalost, poziv nisam dočekao. Nadam se da će biti više sreće u budućnosti, kod trenera Igora Tudora, koji je najavio više prostora za mlade igrače.

Ugovor do sljedećeg ljeta

Džonija ugovor s Hajdukom veže do sljedećeg ljeta i ako ne žele da i ovaj mladi napadač krene stopama brojnih prethodnika, nešto će hitno morati poduzeti.

- Odrastao sam u Poljudu, Hajduk je moj klub i moja velika ljubav, no moram misliti i na sebe i svoju karijeru. Godinu dana sam izgubio, ne smijem još jednu. Smatram da sam se nametnuo dobrim igrama u juniorskoj momčadi i da zaslužujem priliku u seniorima. Ako se to ne dogodi, ako u klubu tako ne smatraju, bit će mi žao, ali za mene će biti najbolje da potražim neku drugu sredinu u kojoj ću igrati – zaključuje Ivan Jakov.

Za mišljenje smo upitali i njegova oca Vilsona, koji je odbio razgovor na tu temu.

- U nezahvalnoj sam poziciji zbog uloge u Hajduku i bilo što da kažem može se naopako protumačiti. Ne želim da se priča kako guram sina, neka se za svoju karijeru u Hajduku izbori sam. Ja sam možda subjektivan i smatram da je on kvalitetan igrač, pa bi najpoštenije bilo da dobije priliku i pokaže što zna. Ako je za Hajduk, neka ostane, ako nije, onda nije, hvala Bogu, ima klubova u kojima će moći igrati – bilo je sve što smo uspjeli izvući iz Džonija seniora.

Ivan Jakov Džoni nije jedini, ali je sad najbolji primjer kako se u Hajduku radilo, kako su mladi i nadareni igrači gubili sezone u juniorima, na klupi ili tribinama, da bi nakon toga sreću potražili u drugim sredinama. Jučer su to bili Perišić, Livaja, Jelavić, Čop, Lendrić, Tičinović, Runje..., danas Džoni, Bencun, Kiš..., sutra možda Bašić, Vojković, Mujan...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije