Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaljubljene rode

Vrijeme do povratka Klepetana Malena krati uz glazbu i TV

roda
Ivica Galović/Pixsell
10.12.2010.
u 16:58

Puno joj znači što je obilazim i pričam s njom kao s djetetom. No, jedva čeka da joj se rodan vrati, kaže Stipo Vokić koji već 18 godina pazi na svoju mezimicu slomljena krila

Osamnaestu zimu uzastopno školski domar Stipo Vokić (63) brine se da njegova mezimica roda Malena prezimi i dočeka da u gnijezdo na krovu škole u prigradskom naselju Brodskom Varošu s dalekog puta, iz Afrike doleti njezin rodan Klepetan.

Uživa u hrenovkama

Sve je počelo 1993. kada je Stipo na livadi kod Slavonskog Kobaša spazio mladu rodu kojoj su talijanski lovci propucali desno krilo. Odnio ju je kući, zaliječio ranu i na krovu gospodarske zgrade u školskom dvorištu načinio gnijezdo. Rodi slomljena krila, kojoj je nadjenuo ime Malena, za nekoliko godina u gnijezdu se pridružio mužjak i već prve godine imali su mlade. Kada bi došla jesen i vrijeme polaska na 13.000 kilometara dalek put u južnu Afriku, Malena je morala ostati sama, a rodan Klepetan, nazvan zbog zvučnog izražavanja ljubavi kada sleti svojoj dragoj u gnijezdo, s potomcima bi pošao na jug.

– Otkako je rodan otišao, a bilo je to 29. kolovoza, Malena je više od mjesec dana tugovala i ništa nije jela. Sada joj se raspoloženje malo popravilo, svaki je dan obilazim i donosim joj hranu. Srećom da zima još nije oštra i ribe ima u izobilju. No, kada se potoci zamrznu, nema druge nego joj svaki drugi dan kupovati hrenovke. Njih nakon ribe najviše voli – kaže Stipo Vokić.

Proteklih je godina u dvorišnoj zgradi škole peć gorjela danonoćno, a ove je godine Stipo krov s unutarnje strane obložio stiroporom i sada je Malenoj još toplije. Hladne dane do povratka svojega Klepetana krati slušajući glazbu, a uživa gledati televiziju.

– Imam neke dokumentarce o životu roda u Lonjskom polju. Sva ustrepta slušajući veselo klepetanje roda. Puno joj znači što je obilazim. Pričam s njom kao s djetetom i sva je radosna kada se družimo. Ipak, vidim da jedva čeka da joj se rodan vrati - kaže Stipo.

U proteklih osam godina ljubavi između Malene i rodana Klepetana svijet je ugledalo čak 35 mladih roda, sve su odrasle i otišle na jug, ali se, kako to u njihovu svijetu biva, ni jedna nikad ne vraća, osim rodana.

Ove godine tri ptića

Svake godine 24. ožujka između 14 i 16 sati, kao da je programiran, Klepetan se vraća i u Brodskom Varošu odjekuje od njegova klepeta. Ove su godine Malena i rodan odgojili tri ptića u gnijezdu, koje je Stipe natkrio limom, pa kiša i vjetar malim rodama i Malenoj ne mogu nauditi.

Kako Malena zbog slomljenog krila ne može, rodan Klepetan mladima donosi hranu, uči ih letjeti, a potkraj kolovoza s njima kreće na put. Malena je osuđena da samuje od jeseni do proljeća, a kada se približi dan povratka sva se usplahiri i čeka klepet krila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije