Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon tri i pol godine

Vrhovni sud srušio presudu Sanaderu u slučaju Hypo banka

Zagreb: Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
08.03.2022.
u 18:55

Ustavni sud dao je decidirane kriterije kada se neko postupanje smatra ratnim profiterstvom

Gotovo tri i pol godine nakon što je na Županijskom sudu u Zagrebu bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno proglašen krivim jer je krajem 1994. i početkom 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna, nakon što je austrijska Hypo banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava, Vrhovni sud je tu presudu ukinuo te vratio na ponovno suđenje.

Nema posljedica

Konkretno, sudilo mu se zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ratnog profiterstva. Vrhovni sud ocijenio je kako u prvostupanjskoj presudi nije na pravilan način utvrđeno na koji način je Sanaderovo postupanje imalo štetnog utjecaja na materijalne uvjete života stanovništva u ratu i gospodarskog potencijala države te drugih imovinskih interesa ili probitaka države u ratu.

– Presuda je ukinuta, što smo mi i tvrdili za vrijeme trajanja postupka, jer se u postupanju Ive Sanadera ne stječu obilježja kaznenog djela ratnog profiterstva. Za osnovno djelo, odnosno zloporabu položaja, odavno je nastupila zastara, a za ratno profiterstvo može se suditi samo ako to postupanje ima neke dodatne elemente. To, primjerice, znači da korist bude nerazmjerna, da zbog postupanja okrivljenika bude doveden u pitanje gospodarski prosperitet Hrvatske ili da budu ugroženi fundamentalni interesi državne i društvene zajednice. Dakle, ratno profiterstvo mora imati dalekosežne posljedice, čega u ovom slučaju nije bilo – pojašnjava odvjetnica Jadranka Sloković koja Ivu Sanadera zastupa u svim predmetima koji su se protiv njega vodili ili se još uvijek vode.

Podsjetimo, bivši premijer oslobođen je u postupku HEP-DIOKI, dok je u predmetima Ina-MOL, Planinska i Fimi media pravomoćno osuđen na zatvorske kazne. U slučajevima Fimi media i Ina-MOL podnesene su ustavne tužbe te se čekaju odluke Ustavnog suda, a u predmetu Planinska podnesena je žalba Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. No, da se vratimo na ukinutu presudu u slučaju Hypo. Vrhovni sud tu navodi kako je "u prvostupanjskoj presudi nejasno na koji način bi počinjenjem kaznenog djela s iznosom stečene imovinske koristi od 3,6 milijuna kuna bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje države ili temeljnih državnih i društvenih vrijednosti u ratu".

Očekuje istu presudu

– U nekoliko sličnih slučajeva je zapravo već Vrhovni sud donio odluke u tom pravcu i to nakon što je donesena odluka Ustavnog suda kojom je ukinut predmet Ina-MOL i Hypo 2015. godine. Ustavni sud je tu dao vrlo decidirane kriterije kada se određeno postupanje može smatrati ratnim profiterstvom. Vrhovni sud je stava da ratnog profiterstva nema pa i u ponovljenom postupku pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem očekujem oslobađajuću presudu – zaključila je odvjetnica Sloković. 

Vrhovni je sud ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu

VIDEO: Tko je zapravo Vladimir Putin? Hrvatski psiholog napravio njegov detaljni profil

Komentara 38

ST
stefj
16:33 08.03.2022.

Da, to nije ratno profiterstvo. To je nemoralno, možda i kazneno djelo, no to s ratom nema veze... Pitanje je, zapravo, da li je od druge ili iste banke mogao dobiti povoljnije uvjete, ali je radi provizije uzeo nešto lošije za Hrvatsku. Za tako nešto bi trebalo imati ponude drugih banaka, usporediti, te se tek onda može vidjeti koliko je oštetio Hrvatsku. Na to dodati neplaćen porez na prihod... Zapravo je bilo dovoljno naplatiti porez + kamate, ako, naravno, postoje dokazi da je te novce i uzeo. Ne treba nikakvo ratno profiterstvo, iznos je bio dovoljno velik i bez toga... Inače, imate kod nas nekoliko imena koja godišnje plaćaju ogroman porez na osnovu kamata na pologe koje imaju u drugim bankama, npr. u Švicarskoj. Te dotične individue su taj novac "zaradile" osiguravajući devizne pričuve i pologe "naših" banaka i HNB-a. Kako to da nitko ne progoni te ljude? A svi znaju, uključujući i DORH i USKOK kako su do tog novca došli... To je ta ekipa koja je iznad politike, koja, između ostalog, drži i institucije progona i medije, sve...

DU
Deleted user
16:14 08.03.2022.

Oslobodite ih sve! Zatvori su za sirotinju! Ona koja ukrade pastetu jer je gladna! Njih u zatvor!!

NO
nostradamus11
16:15 08.03.2022.

Jos će doktor Ivo tužiti državu i dobiti spor...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije