Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polja su pod vodom

Vrgorački uzgajivači u problemu: 'Poplave su uništile nasade jagoda'

Fotografije iz zraka poplavljenih polja na vrgoračkom području
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr , Hina
19.05.2023.
u 09:30

Obilna kiša uzrokovala je probleme diljem Hrvatske pa tako i u Vrgorcu gdje je uništila jagode. Zbog kiše nije moguće branje,a a do tada će ostati samo male količine koje će istrunuti od velike vlage.

Nevrijeme i obilne kiše proteklih su dana uzrokovale probleme i poplave diljem Hrvatske, dio stanovnika je evakuiran, voda je ušla u podrume obiteljskih kuća, a došlo je i do zatvaranja prometnica. Nevrijeme nije zaobišlo ni vrgoračko područje na kojem je poljoprivrednicima  uzrokovalo ogromne štete.

Ogromne količine vode koje su poplavile vrgoračka polja u potpunosti su uništile nasade jagoda na otvorenom. Nova pritjecanja vode poplavila su nasade u tolikoj mjeri da za naredna dva tjedna nije moguće branje jagode, a do tada će ostati samo male količine koje će istrunuti od velike vlage. Jagode su ove godine uranile, prve jagode su se brale početkom travnja dok su zadnje količine trebale dozrjeti krajem svibnja, a kako su sad u vodi od toga neće biti ništa, govore uzgajivači u vrgoračkom kraju koje je zatekla nesvakidašnja svibanjska poplava koju ne pamte ni najstariji stanovnici. Jagoda iz plastenika će nešto malo biti, ali također kad se povuku vode, a za to će trebati najmanje dva tjedna, jer po podacima iz Hrvatskih voda 50 posto polja Rastok je pod vodom, a u Rastoku su najveće količine sadnica jagoda.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 1

PU
paul-umpe
10:47 19.05.2023.

vrgorcani su vec 30 godina u problemu. Nista ne rade na kopanju kanala za odvod vode s posjeda.ali sve ok oni su za Most tako da im voda nemoze nista dok je Mosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije