Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! donosi

Vremeplov SP-a: Od Montevidea do Brazila

brazil
Foto: Shaun Botterill/DPA/PIXSELL
20.12.2013.
u 19:50

Predstavljamo junake i događaje koji su obilježili mundijale od Urugvaja 1930. do Južne Afrike 2010.

Lucien Laurent ušao je u povijest. Francuski nogometaš bio je prvi strijelac na svjetskim prvenstvima, zabio je Meksiku 13. srpnja 1930. godine.Od te utakmice odigrano je 19 svjetskih prvenstava na kojima je nastupalo 80 reprezentacija, samo osam ih je osvajalo naslov, a pritom su postignuta ukupno 2353 pogotka.

Kad nogomet zapali strasti...

Povijest svjetskih prvenstava pamti velike igrače, pamti velike utakmice, ali i velike svađe, skandale, pa čak i jedan rat. Englezi su, primjerice, bojkotirali prva tri mundijala smatrajući kako se “kolijevke nogometa” nema dostojnih rivala. Austrija se 1938. morala povući, iako se plasirala, jer ih je baš bila anektirala Njemačka, a Indijci su se 1950. vratili kući jer im je zabranjeno da igraju bosi. Međutim, to je ništa naspram sedmodnevnog rata Hondurasa i San Salvadora u kojem je poginulo čak 3000 ljudi, a kojem su povod bile odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo održano u Meksiku 1970. godine.Povijest svjetskih prvenstava puna je rekorda koji još dugo vremena neće biti nadmašeni.

Rekorde drže - Brazilci

Brazil je najuspješnija reprezentacija, jedina koja je nastupila na svakom mundijalu i jedina koja ima čak pet trofeja. Jedan manje imaju Talijani, ali dva su osvojili prije II. svjetskog rata. Njemačka je, međutim, reprezentacija s najviše odigranih utakmica na nundijalima, nedostaje joj tek jedna da postane prva reprezentacija sa 100 nastupa. Jubilarnu utakmicu igrat će 16. lipnja protiv Portugala, dok će Brazilci do stotke također doći već u utakmici skupine, protiv Kameruna. Najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava s 15 pogodaka je Brazilac Ronaldo, najmlađi strijelac sa 17 godina i 249 dana je Pele, inače i jedini nogometaš s tri osvojena svjetska prvenstva, a najstariji strijelac legendarni Roger Milla koji je zabio s 42 godine 39 dana na leđima.Nevjerojatno, ali najgledanije svjetsko prvenstvo do sada bilo je ono održano u “nenogometnoj zemlji”, SAD-u koje je s tribina pratilo nevjerojatnih 3,587 milijuna gledatelja, 200.000 više nego ono u Njemačkoj 2006...

URUGVAJ 1930.  - Prvi mundijal bojkotirale europske reprezentacije

Nulta godina za svjetski nogomet. Održan je prvi mundijal, doduše uz brojne skandale, na kojem je sudjelovalo 13 reprezentacija. Prvi i posljednji put nije bilo kvalifikacija - bilo je dovoljno reći da želite sudjelovati na svjetskom prvenstvu. Prekooceanskim reprezentacijama nije se, naime, svidjela ideja višetjednog putovanja u Južnu Ameriku pa su svoje sudjelovanje samo dva mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva otkazale Italija, Švedska, Nizozemska i Španjolska. Sve utakmice odigrale su se u Montevideu, što je također bilo prvi i posljednji put da se utakmice SP-a igraju u jednom gradu, a stadion Estadio Centenario u Montevideu za 100.000 gledatelja nije bio završen na vrijeme pa se dio utakmica igrao na drugim terenima. Naslov su osvojili domaćini Urugvajci, olimpijski pobjednici iz 1924. i 1928., koji su u finalu pobijedili Argentinu (4:2). Najbolji strijelac s osam pogodaka bio je Argentinac Guillermo Stábile.

ITALIJA 1934. - Uvrijeđeni Urugvajci odbili doći, Mussolini slavio fašizam

Svjetsko prvenstvo u Italiji sjajno je poslužilo talijanskom diktatoru Benitu Mussoliniju za promociju fašizma, slično je dvije godine poslije, doduše u puno većem opsegu, na Olimpijskim igrama u Berlinu napravio i Adolf Hitler. Mussolini je, uz ogromnu propagandu, učinio sve da Italija slavi, prije Svjetskog prvenstva “oteo“ je Argentini trojicu nogometaša, bio na svim utakmicama azzura. Nije bilo svjetskih prvaka Urugvajaca, koji su uvrijeđeno odbili sudjelovati zbog bojkota Talijana Mundijala u njihovoj domovini četiri godine prije. Prvi put su se reprezentacije morale izboriti plasman na svjetsko prvenstvo, u kvalifikacijama su sudjelovale 32 momčadi, a na turniru ih se našlo 16. Utakmice Svjetskog prvenstva igrale su se u osam gradova i nikada bliže Hrvatskoj - u Trstu. Prvi put je jedna reprezentacija iz Afrike igrala na mundijalu, Egipat koji je u kvalifikacijama pobijedio Palestinu (11:2).

FRANCUSKA 1938. - Talijani su igrali za život

Fašistički diktator Benito Mussolini opet je bio u glavnoj ulozi. Na njegovu intervenciju u polufinalu protiv Brazila nije nastupio najbolji strijelac turnira tamnoputi Leônidas koji je do tada zabio sedam golova, a prije finala s Mađarima reprezentaciji je poslao brzojav: “Pobjeda ili smrt!”. Talijani su slavili 4:2, a mađarski vratar kasnije je govorio da se sklanjao pred loptom da bi Talijani preživjeli. To je bio prvi mundijal na kojem su se brojevi našli na leđima dresova.

BRAZIL 1950. - Urugvajski duh koji već sedam deseteljeća progoni Brazilce

Fifa je odlučila kako će se prvo poslijeratno svjetsko prvenstvo igrati u Brazilu, kojega je zaobišao najveći sukob u povijesti čovječanstva. Englezi su se napokon udostojili nastupiti na svjetskom prvenstvu. Nastupe na prethodnim mundijalima odbijali su jer “nisu imali dostojnog rivala”. A ispali su vrlo rano, čak su izgubili od apsolutnih autsajdera SAD-a. Nije moglo proći bez skandala, od SP-a su, iako su se kvalificirali, odustali Indijci jer im je zabranjeno da igraju bosi te Škoti ljutiti što nisu osvojili britanske kvalifikacije. Obećali su, naime, navijačima kako će na SP ići samo kao prvaci Velike Britanije. Mundijal u Brazilu bio je i prvi na kojem se nisu igrale polufinalna i finalna utakmica već se o pobjedniku odlučivalo utakmicama u finalnoj skupini u koju su se plasirale četiri reprezentacije. Pred 200.000 navijača na Maracani Brazilu je i remi bio dovoljan za titulu, a izgubili su od Urugvaja (2:1).

ŠVICARSKA 1954. - Kraj mađarske lake konjice

Do finalne utakmice mađarska “laka konjica” predvođena legendarnim Ferencom Puškašem 34 utakmice nije znala za poraz, na Svjetskom prvenstvu su postigli 27 pogodaka, što je ostao rekord do danas, a opet su ostali bez naslova. Njemačku su u skupini već bili porazili 8:3, nakon samo osam minuta finalne utakmice vodili sa 2:0, a onda poslije nevjerojatnog preokreta izgubili 3:2. Bio je to prvi mundijal na kojem su igrači razmjenjivali dresove.

ŠVEDSKA 1958. - Nogomet je upoznao Pelea

Svijet je upoznao najvećeg svih vremena - Pelea. Tada 17-godišnji dječak do četvrtfinala nije zabio niti jednom, ali onda je krenulo. Gol Walesu, pa hat-trick Francuzima u polufinalu i Šveđanima dva puta u finalu za prvi svjetski naslov Brazilaca. Završilo je 5:2. Francuz Just Fontaine zabio je još uvijek rekordnih 13 pogodaka. Prvo svjetsko prvenstvo čiji je ždrijeb bio u TV prijenosu.

ČILE 1962. - Talijani su svijetu otkrili taktičku novost - catenaccio

Južnoameričke reprezentacije prijetile su bojkotom svjetskog prvenstva ako se mundijal, nakon što se dva puta zaredom igrao u Europi, ne odigra na njihovu tlu pa je Fifa morala popustiti pred ucjenom i odabrala Čile za domaćina. Za do tada najneefikasnije svjetsko prvenstvo, prvo na kojem je prosjek golova pao ispod tri po utakmici, najveće zasluge imala je taktička novost - catenaccio! Brazilci su opet išli do kraja, iako su već na drugoj utakmici ostali bez najboljeg igrača Pelea koji je ozlijedio koljeno na utakmici protiv Čehoslovačke. Opet su otišli do kraja iako su na cijelom turniru rotirali samo 12 nogometaša i u finalu opet svladali Čehoslovake (3:1). Dražan Jerković s četiri je pogotka dijelio naslov najboljeg strijelca turnira s još petoricom igrača i vodio reprezentaciju tadašnje Jugoslavije do polufinala.

ENGLESKA 1966. - Hurstov pogodak i oduševljenje Sjevernom Korejom

Donesena je jedna od najkontroverznijih sudačkih odluka u povijesti SP-a, a je li lopta prešla gol-liniju ili ne, ni sva čuda tehnike nisu odgovorila ni pola stoljeća kasnije. Uglavnom pogodak Geoffa Hursta u finalu protiv Njemačke je priznat, a Englezi su prvi i posljednji put postali prvaci svijeta (4:2). Hit prvenstva, koje su bojkotirale afričke reprezentacije, bila je Sjeverna Koreja koja nije mogla igrati pod svojom zastavom jer Britanci nisu priznali njihovu državu, ali igrama su oduševili svoje donedavne neprijatelje. Nevjerojatnom pobjedom protiv Italije u skupini domogli su se četvrtfinala u kojem je Eusebiov Portugal ipak bio prejak. Talijanske nogometaše kod kuće je dočekao bijes navijača i “bombardiranje” trulim rajčicama. Svjetsko prvenstvo u Engleskoj bilo je prvo s maskotom i prvo s antidopinškom kontrolom.

MEKSIKO 1970. - Nogomet se gledao u boji

Po mnogima, bila je to najbolja reprezentacija Brazila svih vremena. Gerd Müller bio je najbolji strijelac s 10 golova, ali je zvijezda bio Brazilac Jairzinho koji je zabio na svakoj utakmici uključujući i finale u kojem je pala Italija (3:1). Brazilci su u trajno vlasništvo dobili i trofej Julesa Rimeta koji im je ukraden 1983. Bilo je to prvo svjetsko prvenstvo s ceremonijom otvaranja i TV prijenosima u boji.

NJEMAČKA 1974. - Sudarna njemačke braće

Na Svjetskom prvenstvu nije bilo Engleza, Španjolaca i Francuza, a premijerni mundijal imao je predstavnik Oceanije, Australija. Prvi i posljednji put na svjetskom prvenstvu sudarile su se dvije Njemačke. Istočna braća šokirala su domaćina pobjedom 1:0. Mnogi i danas tvrde kako je Zapadna Njemačka namjerno izgubila tu utakmicu kako bi u idućoj fazi natjecanja u skupini izbjegli Brazil i glavnog favorita za naslov, reprezentaciju Nizozemske. Elf ipak nije mogao izbjeći sudar s “totalnim nogometom” koji je igrala velika generacija nizozemskog nogometa s tada najboljim nogometašem svijeta Johanom Cruijffom. U finalu su Nizozemci i poveli, ali su domaćini već do poluvremena preokrenuli i slavili 2:1. Franz Beckenbauer postao je prvi nogometaš koji je u ruke primio novi pehar namijenjen osvajaču SP-a, “Zlatnu boginju”.

ARGENTINA 1978. - Vojni režim tražio je naslov pod svaku cijenu. I dobio ga

Malo tko bi se uoči Svjetskog prvenstva poželio mijenjati s argentinskim izbornikom Césarom Luisom Menottijem. Pritisak je bio nepodnošljiv. Argentina je na svome terenu morala prvi puta osvojiti naslov svjetskog prvaka. Vojni režim nije prihvaćao ništa manje. A pritom su navijači pritiskali izbornika da pozove tada sjajnog 17-godišnjaka Diega Maradonu. Menotti ih je ipak odlučio ignorirati, a srećom po njega ukazao mu se Mario Kempes. Najbolji igrač i sa šest pogodaka, od kojih je dva dao u finalnom dvoboju protiv Nizozemaca (3:1), strijelac turnira odveo je Argentince prvi put na krov svijeta. Nizozemska je drugi put za redom poklekla u finalu SP-a, a ovaj put je bila lišena pomoći najboljeg nogometaša Johana Cruijffa, psihički uzdrmanog nakon pokušaja otmice svoje obitelji godinu dana ranije. Prvenstvo je obilježio i skandal kojeg su potencirali Brazilci. Naime, pobjednici skupina su išli u finale, a o drugom finalistu su odlučivali Brazil i Argentina koji su prethodno igrali neriješeno. Brazilci su u posljednjem kolu pobijedili Poljsku (3:1) pa je Argentini dva sata kasnije trebala pobjeda s četiri gola protiv Perua. Utakmica je završila pobjedom gauča 6:0, a peruanski proračun navodno je dobio veliku financijsku injekciju.

ŠPANJOLSKA 1982. - Uskrsnuće Paola Rossija

U reprezentaciju je ušao u posljednji tren, nakon što dvije godine zbog suspenzije nakon kladioničarske afere nije igrao nogomet, i odveo Italiju do svjetskog trona. Paolo Rossi nije ni trebao nastupiti na mundijalu, ali mu je nogometni savez pred sam početak SP-a za godinu dana smanjio kaznu. Talijanski izbornik Enzo Bearzot odlučio se kockati i pogodio. Rossi je sa šest pogodaka bio najbolji strijelac, ali što je bilo najbitnije - sve je golove dao u završnoj fazi turnira! Prvo je u odlučujućoj utakmici za polufinale zabio hat-trick moćnim Brazilcima, potom je u polufinalu dva puta tresao mrežu Poljaka, a u finalu (3:1) načeo Nijemce. Svjetsko prvenstvo obilježili su, naravno, i skandali zbog kojih je čak i Fifa mijenjala pravila. Alžir je napravio najveće iznenađenje turnira pobjedom protiv SR Njemačke (2:1), ali onda je izgubio od Austrije (2:0) i zakomplicirao skupinu. Nakon posljednje utakmice Alžiraca protiv Čilea (3:2) samo je rezultat s golom razlike za SR Njemačku vodio elf i Austriju u drugi krug. Naravno, završilo je 1:0 za Njemačku nakon čega je Fifa odlučila da se sve utakmice posljednjeg kola u skupini igraju u isto vrijeme. Kuvajt je, pak, prijetio napustiti teren ako se Francuzima prizna pogodak. Suci su odlučili popustiti autsajderu.

MEKSIKO 1986. - Maradonin mundijal - božja ruka i trka slava

Diegu Armandu Maradoni trebalo je manje od pet minuta da se s dva gola dva puta upiše u povijest svjetskih nogometnih prvenstava. Postoji li nezaboravniji i kontroverzniji trenutak mundijala od njegove “Božje ruke” u četvrtfinalnoj utakmici protiv Engleza? Pa opet, već na istoj utakmici zabio je jedan od najljepših golova svjetskih prvenstava svih vremena, čak je i Engelez John Barnes priznao kako se jedva zaustavio da ne ustane sa klupe i zaplješće mu, a argentinski komentator u prijenosu je počeo roniti suze. Maradona je u slalomu, “trci slave” kako je kasnije nazvan njegov prodor, prošao petoricu engleza i vrata Petera Shiltona i plasirao loptu u mrežu. U polufinalu je dva puta zabio Belgiji, a u finalu je Argentina do naslova stigla pobjedom protiv SR Njemačke (3:2). Meksiko je postao prva država koja je dvaput ugostila SP, i to zato što je Kolumbija od domaćinstva odustala svega godinu dana prije mundijala, Meksikanci nisu stigli napraviti niti jedan novi stadion. Maradona je bio najbolji igrač, a Gary Lineker sa šest golova najbolji strijelac turnira.

ITALIJA 1990. - Toto Schillaci, ples Rogera Mille i ludi Rene Higuita

Salvatore Totò Schillaci pojavio se niotkuda, u reprezentaciju je ušao kao 23. igrač i postao junak Italije. Najbolji strijelac mundijala sa šest pogodaka vodio je domaćina do polufinala. Kolumbijac René Higuita dao je novo značenje izrazu “ludi vratar”. Pažnju je plijenio ekscentričnošću, ali i nepotrebnim driblinzima ispred svog kaznenog prostora. Jedna takva glupost je koštala njegovu reprezentaciju četvrtfinala, jer mu je “nogometni starac” Roger Milla, koji je i s 38 tresao mreže, uzeo loptu i zabio gol. Kamerun je bio hit prvenstva nakon iznenađujuće pobjede protiv aktualnog prvaka Argentine na otvaranju SP-a. Maradoni su zviždali na svakom stadionu, a europski prvaci Nizozemci s Van Bastenom, Gullitom i Rijkaardom zapeli su već u osmini finala porazom od kasnijih prvaka Nijemaca. Mnogi pamte i suze Paula Gascoignea nakon poraza u polufinalu od Nijemaca. U reprizi finala iz 1986. ovaj put su slavili Nijemci koji su imali sjajnu generaciju s Matthäusom, Klinsmannom i Brehmeom, koji je i zabio pogodak Argentini vrijedan naslova u 85. minuti finala s 11 m.

FRANCUSKA 1998. - Zagonetna Ronaldova bolest, sjajna Hrvatska i Davor Šuker

Što se dogodilo s Ronaldom, koji je već bio proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva, uoči finala protiv Francuza ni danas nije jasno. Tada najbolji napadač svijeta svega nekoliko sati prije utakmice za naslov završio je u bolnici, a do danas ostaje zagonetka što se uistinu zbilo. Ronaldo je, doduše, taj dvoboj odigrao, ali uopće nije nalikovao na sebe, bio je tek sjena najboljeg napadača svijeta. Francuzi su to iskoristili i neočekivano razbili Brazilce (3:0) za prvi naslov u povijesti.Navodno je nezaustavljivi napadač u snu dobio napad i ostao živ samo zahvaljujući munjevitoj reakciji cimera Roberta Carlosa, koji mu je izvadio jezik iz grla i spasio mu život. U Brazilu su čak formirali posebnu komisiju koja je trebala utvrditi uzroke posrtaja reprezentacije, a na saslušanje je bio pozvan i Ronaldo. “Taj dan sam izgubio SP, ali sam dobio još važniju utakmicu u kojoj mi je život bio na kocki”, kazao je.U svom prvom nastupu na SP-ima Hrvatska je ostvarila povijesni rezultat. Put do bronce vodio je preko skupine s Jamajkom (3:1), Japanom (1:0) i Argentinom (0:1). Prvijenac za Hrvatsku na mundijalu zabio je Mario Stanić u 27. minuti utakmice s Jamajkom. U osmini finala srušena je Rumunjska (1:0), a najbolje od Hrvatske tek je slijedilo. U četvrtfinalu je razbijena Njemačka (3:0), a onda nesreća u polufinalu u liku Liliana Thurama koji je jedina dva pogotka za reprezentaciju zabio baš Hrvatskoj (1:2). U utakmici za treće mjesto pala je i Nizozemska (2:1).

SAD 1994. - 'Kolijevka' Brazilaca, puni stadioni i najdosadniji finale u povijesti SP-a

“Kolijevka” Bebeta, Romarija i Mazinha nakon pogotka Nizozemcima u četvrtfinalu jedan je od najupečatljivijih trenutaka svjetskih prvenstava svih vremena. Svjetsko prvenstvo u SAD-u, s čak 3,6 milijuna gledatelja na tribinama, i danas je najposjećenije svih vremena, a u povijest je ušlo po još nekoliko dostignuća: nogomet se prvi put igrao u dvorani, momčadi su prvi puta dobivale tri boda za pobjedu, a suci su prvi puta skinuli crnu opremu. Rus Oleg Salenko postao je prvi nogometaš koji je na mundijalu zabio pet golova na jednoj utakmici, a Roger Milla s 42 godine najstariji igrač i strijelac na SP-ima svih vremena. U jednom od najdosadnijih finala, i jedinom koji je završio bez pogodaka, Brazilci su na jedanaesterce pobijedili Italiju. Za skandal se pobrinuo Maradona koji je nakon dvije odigrane utakmice pao na dopinškoj kontroli i zaradio suspenziju u trajanju od 15 mjeseci.

JAPAN I J.KOREJA 2002. - Ronaldova firzura i Ronaldinov pogodak

Ronaldinhov lob engleskog vratara Davida Seamana iz slobodnjaka sa “pola terena” i zastrašujuća Ronaldova frizura s obrijanom glavom i šiškicama, koju su kasnije kopirali dječaci diljem svijeta, obilježili su Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, prvo koje se igralo na azijskom tlu. Bio je to prvi, zasad i jednini mundijal koji su zajedno organizirale dvije države. Brazil je bez previše problema rekordni peti put osvojio naslov, u finalu je pala Njemačka (2:0), uz osam pogodaka Ronalda, dok je Cafu postao prvi nogometaš koji je nastupio na tri finala SP-a zaredom. Aktualni prvaci svijeta Francuzi nisu čak ni skupinu prošli! Junak je bio Južnokorejac Ahn Jung-Hwan koji je u osmini finala zabio zlatni pogodak za pobjedu protiv Italije, a kao “nagradu” je dobio otkaz u Perugi. Hrvatska, koju je vodio Mirko Jozić, natjecanje je završila u skupini unatoč 2:1 pobjedi protiv Italije. Presudili su porazi od Meksika i Ekvadora (po 1:0).

NJEMAČKA 2006. - Zidane otišao u legendu crvenim kartonom

Nasrtaj glavom Zinedinea Zidanea na prsa provokatora Marca Materazzija u 110. minuti finalnog dvoboja između Francuske i Italije slika je koja je obilježila Svjetsko prvenstvo 2006. Bila je to posljednja utakmica velikog Zidanea na kojoj je zabio i pogodak za 1:0. Zizou je tim golom postao tek četvrti igrač uz Pelea, Paula Breitnera i Vavu koji je postigao gol u dva finala svjetskih prvenstva. Talijani su se nakon jedanaesteraca (završilo je 1:1) i četvrti put popeli na nogometni tron svijeta, iako nisu blistali, štoviše opasno su visili već u četvrtfinalu protiv Australije, koju su prošli tek u sudačkoj nadoknadi i to nakon pogotka Francesca Tottija iz jedanaesterca u 95. minuti! Bilo je to najgrublje svjetsko prvenstvo u povijesti na kojem je podijeljeno čak 345 žutih i 28 crvenih kartona. Samo na utakmici Portugala i Nizozemske sudac Valentin Ivanov podijelio je čak 16 žutih i četiri crvena kartona! Hrvatska, koju je vodio Zlatko Kranjčar, natjecanje je završila već u skupni. Nakon poraza u prvoj utakmici od Brazila (1:0) i remija s Japanom (0:0), u kojem je Darijo Srna zapucao jedanaesterac, vatrenima je trebala pobjeda protiv Australije u posljednjem kolu, a završilo je 2:2. Na toj je utakmici britanski sudac Graham Poll isključio Joea Šimunića tek nakon što mu je pokazao treći žuti karton, na što je predsjednik Fife Sepp Blatter izjavio da bi zbog Pollova nevjerojatnog previda, u slučaju da je Hrvatska pobijedila, naložio ponavljanje utakmice.Niti ovo prvenstvo nije prošlo bez skandala, a on se dogodio već pri odabiru domaćina. U posljednji krug su ušli Njemačka i Južnoafrička Republika, a domaćinstvo je dodijeljeno Nijemcima tek nakon što je delegat iz Oceanije Charlie Dempsey zbog velikog pritiska odlučio ostati suzdržan. Njemačka je dobila SP sa 12 glasova, a JAR ih je dobio 11. Da je bilo 12:12, odlučujući bi bio glas Seppa Blattera koji nikada nije krio kako podržava Afrikance.

JAR 2010. - Iritantni zvuk vuvuzela, Paul hobotnica i španjolska titula

Shakira je pjevala “Waka waka”, himnu mundijala 2010., ali iritantni zvuk vuvuzela, južnoafričkih navijačkih truba koje su kasnije zabranjene na stadionima od Australije do Grenlanda, obilježio je posljednje Svjetsko prvenstvo, prvo koje se igralo na afričkom tlu. Mnoge su reprezentacije tražile od Fife da zabrani vuvuzele jer je njihov zaglušujući zvuk komunikaciju na terenu između igrača činio nemogućom, ali taj je zahtjev odbijen. Iniesta je zabio u 116. minuti produžetka finala za pobjedu Španjolske nad Nizozemskom (1:0), koja je zaustavljena i u svom trećem finalu. Bio je to prvi naslov Španjolaca i prvi puta da je neka europska reprezentacija osvojila titulu izvan svoga kontinenta. Jedna od zvijezda bila je i hobotnica Paul iz ZOO vrta u njemačkom Oberhausenu koji je “predvidio” čak 11 od 13 pobjednika utakmica, uključujući i finale, birajući iz koje će kutije jesti školjke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije