Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manjak

Vraćalo se premalo junica, a odgovorni su krivotvorili brojke

'17.11.2009., Vinkovci - Stjepan Filic, farmer iz Ilace na svojoj farmi za klanje uzgaja trenutno 30 bikova.  Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL'
Foto: 'Goran Ferbezar/PIXSELL'
1/3
10.01.2012.
u 15:24

Za bivšu šeficu uprave Danice Slavicu Kolesar Odvjetništvo je zatražilo 16 mjeseci iza rešetaka

Slavici Kolesar, bivšoj šefici uprave Podravkine mesne industrije Danice, a danas direktorici tvornice Kalnik u Varaždinu, prijeti 16-mjesečna zatvorska kazna zbog višemilijunske štete koju je Danica pretrpjela u kooperantskoj suradnji s poljoprivrednim obrtom Rog iz Gašinaca kod Đakova u vlasništvu Mate i Danijele Andrišek.

Novi ugovor

Danica je, piše u optužnici koju je podignulo koprivničko Općinsko državno odvjetništvo, Andrišekovima između 2005. i 2008. godine u tov dala 3500 junica vrijednih oko 14,5 milijuna kuna te im avansno platila oko deset milijuna kuna za uslugu tovljenja, no iz Gašinaca su u Koprivnicu stigla čak 1072 grla manje, zbog čega je Podravkino poduzeće oštećeno za oko sedam milijuna kuna.

Kao "pomagači" S. Kolesar u nesavjesnom obavljanju službe i sklapanju štetnog ugovora optuženi su i bivša šefica Daničine nabave Valentina Sminderovac te djelatnici iz toga resora Ivica Bezić i Siniša Levak, a za njih je Odvjetništvo zatražilo uvjetne zatvorske kazne.

Manjak stoke u Danici su iz nekog razloga prikrivali krivotvorenom dokumentacijom, a S. Kolesar se stavlja na teret kako je i u 2008. godini, kad je već znala za manjak, s Rogom potpisala novi ugovor o tovu 138 junadi. I u tom je slučaju isporučeno tek 100 goveda.

Ona je bila smijenjena nakon što je Podravkina interna revizija otkrila muljažu. Jučer nije željela komentirati optužnicu, a Mato Andrišek kazao je kako je stoka uginula od upale pluća te da je on bio spreman platiti tu štetu, ali nova Daničina uprava raskinula je ugovor s Rogom.

Oštećen i farmer

Prema njegovim riječima, stoku za njegovu farmu Danica je dobavljala iz Rumunjske.

– Ja sam ugovore ispoštovao, ali oni nisu. Postavili su Romea Nakića za šefa uprave, a onda ga maknuli za dva mjeseca jer su shvatili da nije sposoban. Dali su mu dva milijuna kuna otpremnine. To je, očito, bila manja šteta nego da ostane. Da nisu raskinuli ugovor, ja bih svoj dug otplatio, a ovako mi farma stoji prazna već tri godine – ustvrdio je Andrišek, dodavši da su iz čitave priče i on i Danica izišli oštećeni, zbog čega se vode i privatne parnice.

Junice koje je Danica kupila i dala u tov farmi Rog u Gašincima nisu joj vraćene. Goveda su navodno uginula od upale pluća. Vlasnicima Roga Danica je unaprijed platila i uslugu tovljenja. Odgovorni u Danici prikrivali su manjak, a tvrtka je na kraju oštećena za oko sedam milijuna kuna.

Komentara 11

YO
yocko
16:55 10.01.2012.

Jedan je završio na spravišću, nekolicina u podravci i remetincu.

Avatar tkozna
tkozna
17:57 10.01.2012.

Jel zna tko da li je pošteno da nedostaje 1072 grla krupne stoke? Neka je svaki imao 200kg. to je 200.000 kg. žive vage puta neznam točno koliko kn po kilogramu dobijamo milijunske iznose. Polančec ide u zatvor za reflektoree koji i dan danas svijetle na dobrobit mladih i nešto starijih mu sumještana. A bormeć se nekome i mercedesi svijetle a onda će i zastara za ovu nestalu junad nastupiti. Valjda će sada novi Ministar potjerat nešto glede ovih nestalih milijunčića. Ili će i on biti zauzet kopanjem kostiju kao predhodnik mu Karamarko.

LI
liliZG
15:52 10.01.2012.

tko je zapalio žito???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije