Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
govorila o stanju u EU

Von der Leyen: Trebamo jaču suradnju tajnih službi Unije

EU Commission President von der Leyen speaks at European Parliament in Strasbourg
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.09.2021.
u 20:39

Mislav Kolakušić doslovno se derao na predsjednicu EK tražeći da se ukine sloboda kretanja i onima s COVID-potvrdama

U govoru o stanju u EU pred zastupnicima Europskog parlamenta predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nije skrivala ponos zbog toga što je EU pronašao zajednički odgovor i za cijepljenje protiv COVID-a, i za prevladavanje ekonomske krize, i za krizu koju izazivaju klimatske promjene. Ali upozorila je i na “zabrinjavajuće razlike u stopi cijepljenosti” u državama članicama EU. Bio je to drugi njezin govor o stanju Unije, što je format godišnjeg obraćanja predsjednika Komisije EP-u.

– U planetarno najtežoj krizi u povijesti, opet smo odabrali zajedništvo i europski zeleni plan. Sve smo to radili zajedno (…) kao jedinstvena Europa – istaknula je Von der Leyen spomenuvši u govoru i potrebu za boljom suradnjom tajnih službi i europskih vojski.

– Ključno je poboljšati obavještajnu suradnju. Udružiti znanje iz svih službi i svih izvora. To znanje je tu, no možemo ga iskoristiti za donošenje odluka samo ako imamo cjelovitu sliku. A trenutačno je nemamo. Imamo znanje, ali je rascjepkano. Zbog toga bi Unija trebala razmotriti osnivanje zajedničkog centra za informiranost – rekla je prva Njemica na čelu EK.

Na temu “obrambene” EU, iznijela je zanimljivu ideju i za poticanje kupnje vojne opreme razvijene i proizvedene u Europi: takva oprema mogla bi biti oslobođena PDV-a. Najavila je i da će tijekom francuskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2022. biti organiziran poseban summit EU posvećen europskoj obrani.

Od hrvatskih zastupnika su u raspravi sudjelovali Biljana Borzan i Tonino Picula iz SDP-a, Karlo Ressler iz HDZ-a i nezavisni Mislav Kolakušić, koji se doslovno derao na Ursulu von der Leyen! Prvo je ustvrdio da “još od nacizma nisu bila tako gažena ljudska prava”, a na kraju je tražio i da se ograniči slobodno kretanje svima s COVID-potvrdama: – Suludo je da se cijepljeni mogu slobodno kretati iako prenose zarazu kao necijepljeni – rekao je Kolakušić, a Borzan je predložila da EU uvede trajni financijski mehanizam za krize.

VIDEO Dombrovskis: Hrvatska vlada pokazala ambiciozne ciljeve za ulazak u Eurozonu

Komentara 6

BI
Biouskoli91
22:24 16.09.2021.

Kolakusic je jasno rekao kako stvari stoje, za razliku od drugih nasih politicara koji kao ovce i dalje tjeraju pricu sa fasistickim covid putovnicama.

DU
Deleted user
21:25 16.09.2021.

Pogledajte što joj je rekao kolakušić hrvatska ae dovela sa Plenkovićem u bankrot ima rok dvije godine da uvede euro i da se spasi euro je novac bez budućnosti

SI
sisavac
10:28 17.09.2021.

ajd pogledajte samo geste, držanje, ruke u zraku, ko da nam prodaje neki novi gadget, koji nam do sad nije trebao, a sad bez njega nećemo moći ni zamisliti život. ko neki prorok, diže ruke u zrak, u biti, ona je vjerski fanatik, tako i vjerski vođe drže 'predavanja'... nego, kad će obnova postupka zbog kriminala i korupcije, pronevjere javnih financija, protiv nje? stotine milijuna eura kao ministrica dala privatnicima, uglavnom medijima, i nikom ništa, slučaj pao jer nije bilo dokaza, nakon što je policija njoj i njenim jatacima ostavila mobitele, u kojim su bile sve poruke, dogovaranja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije