Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE O sigurnom seksu u Marmontovoj, na Pjaci i Rivi

Volonteri Helpa Splićanima dijelili brošure i prezervative

01.12.2008.
u 15:55

Što je HIV? Kako se prenosi? Koje su standardne mjere zaštite? Kako se ispravno koristi kondom? Odgovore na ta i slična pitanja ponudili su danas volonteri splitske Udruge za pomoć mladima Help na informativnim štandovima postavljenima povodom Svjetskog dana borbe protiv side.

Dijele igle i prezervative
Riječ je o udruzi koja skrbi uglavnom o intravenoznim ovisnicima s kojima provodi projekt smanjenja štete, odnosno zamjene rabljenih šprica i igala novima. Ujedno, u svojim prostorijama na Mihovilovoj širini dijele i prezervative pa su njihove redovite korsinice i “komercijalne seksualne radnice” iz Đardina.

– Radimo već 13 godina. Svakodnevno u naše prostorije dolazi od 50 do 55 korsinika. Ovisničku populaciju detaljno i redovito testiramo na hepatitis B i C te HIV – rekla nam je Franica Krstulović, predsjednica Helpa.

Udruga broji oko 1000 korisnika, ne samo iz Splita nego i iz okolnih mjesta. Ujedno, djeluju u Šibeniku i Makarskoj.

Dolaze i HIV pozitivni
Iako nam je F. Krstulović potvrdila kako među njihovim korsnicima ima i zaraženih HIV-om, ništa detaljnije nije željela reći.

– Mi smo udruga u koju ljudi dolaze anonimno pa ne bi bilo u redu da izlazim s bilo kakvim podacima. Mogu samo kazati kako je odnos prema ljudima zaraženima HIV-om tijekom godina postao liberalniji – rekla je Krstulović.

Projekt smanjenja šteta prvi su započeli u Hrvatskoj. Igle, šprice i prezervative dobivaju od Ministarstva zdravstva.

Osim približavanja rizičnim populacijama, Help putem svog Informativnog centra za mlade djeluje preventivno, održavajući radionice u školama.

– Riječ je o projektu vršnjačke podrške. Naši volonteri, učenici trećih i četvrtih razreda, drže radionice mlađim učenicima. Osposobljavamo ih o tome kako se obratiti mladima i prenijeti im informacije. Cilj nam je populacija koja još nije spolno aktivna, da bismo ih na vrijeme upoznali kako reći ne, kako koristiti kondom, odnosno kako se odgovorno spolno ponašati – pojašnjava dr. Vinka Pleško, Helpova voditeljica volontera.

Ističe kako s odazivom učenika-volontera nema nikakvih problema. Ima ih dovoljno koji žele aktivno pridonositi zajednici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije