Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovački gimnazijalci:

Volimo matematiku jer nema štrebanja, zabavna je i poučna

matematika
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/3
06.12.2013.
u 12:57

Organizirane su četiri radionice, a na jednoj od njih kroz društvene su igre učenici došli do brojnih zanimljivih zaključaka

Matematiku volim još od vrtića. Ljubav prema tom predmetu meni i braći prenio je otac, dok je majka više za kemiju. Naziva je kraljicom znanosti i u potpunosti se s tim slažem.

Imala sam i dobre učitelje u osnovnoj školi. Ne volim štrebanje, a u matematici iz nekih zadanih pretpostavki mogu doći do zaključka.

To nije nešto što se mora naučiti u školi, zabavna je, zanimljiva i poučna – otkriva Dolores Šebalj, maturantica Gimnazije Karlovac.

U stalnoj primjeni

Svojim je mlađim školskim kolegama otkrila kako taj najteži i mnogima grozan predmet ima i svoju drugu stranu. Zajedno sa vršnjacima pokazalo je na koji način doći do rješenje u situacijama u kojima često mislimo da nema izlaza.

U obilježavanje Dana matematijke, koji se provodio na razini čitave države, u karlovačkoj se Gimnaziji uključilo pedesetak učenika svih smjerova. Karlovačkim srednjoškolcima na raspolaganju su bile četiri zanimljive radionice. To su “Vizualizacija prostora”, “Pascalov trokut”, “Putovnica” i “Zanimljiva matematika”.

Upravo je ova posljednja ponudila mnogo zabave i smijeha.

– Kroz društvene igre došli smo do zanimljivih zaključaka. Vrlo često u svakodnevnom životu koristimo matematiku, a da toga nismo niti svjesni. Primjenjujemo je i kada primjerice tražimo najkraći put od jednog mjesta do drugog, trebamo popločiti određenu površinu ili obaviti neke radove u kući.

Mnogima je matematika veliki problem, pretjerano strahuju i imaju predrasude. No, sada smo na drugačiji način pokazali da može biti itekako zanimljiva – rekla je profesorica matematike i fizike Marina Ljubenko.

Radionice su vodile još i profesorice Glazer, Tomašković i Jovetić. Iako je to nekima teško vjerovati, ali učenici su zaista uživali u rješavanju zadataka. Gimnazijalci koje više zanima taj predmet, bez problema su rješavali i one kompliciranije.

Međutim, vrlo je važno što su kroz zajedničko druženje pokazali da se na taj način puno lakše i jednostavnije može naučiti nešto za što mislite da nikada ne biste mogli svladati.

Uključili se i osnovci

– Treba nam više ovakvih radionica. Družimo se i zabavljamo. Volim matematiku i nemam nikakvih problema, a ovako i pomažemo jedni drugima – kaže učenica 1. d Marija Škarjak. Matematici su se posvetili u učenici OŠ Dubovac, Grabrik, kao i u Dugoj Resi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije