Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJLAND

Vojska probila barikadu, u Bangkoku uveden policijski sat

tajland (1)
REUTERS/AFP
19.05.2010.
u 19:57

Poginulo je najmanje šest osoba, uključujući i talijanskog fotoreportera, sedmero glavnih vođa Crvenih košulja predalo se vlastima, a bivši premijer Shinawatra niječe odgovornost.

Tajlandska vlada proglasila je policijski sat u Bangkoku od 20 do 6 sati, nakon što je u sukobima tijekom dana poginulo najmanje šest osoba, uključujući i jednog talijanskog fotoreportera. To je već drugi stradali novinar od kada su sredinom ožujka počeli prosvjedi u glavnom gradu Tajlanda.

Akcija tajlandskih vojnika i policajaca koji su jučer ujutro uz pomoć oklopnih transportera, vatrenog oružja i vatrogasnih šmrkova pokušali razbiti glavna uporišta prosvjednika na bangkoškim ulicama, pretvorila se u spiralu nasilja, paljevine i smrti. Sedmero glavnih vođa Crvenih košulja predalo se vlastima ne želeći snositi odgovornost za eskalaciju nasilja, no situacija je gotovo izvan kontrole.

Gori zgrada burze

– Prosvjednici se bore protiv snaga sigurnosti i nekontrolirano pale zgrade diljem grada. U ovome trenutku u plamenu je veliki trgovački centar u središtu Bangkoka, ali i zgrada tajlandske burze – kazao je za Večernji list Christopher Lowenstein-Lom, glasnogovornik regionalnog UN-ova ureda za izbjeglice smještenog u Bangkoku. U međuvremenu, vladine su trupe zauzele dijelove grada u blizini Ratchaprasonga, trga koji je bio glavno uporište Crvenih košulja. Samo tijekom te akcije ubijeno je najmanje petero ljudi, među kojima je i talijanski novinar koji je, pogođen puščanim metkom, iskrvario do dolaska u bolnicu. Razbijeni u grupe od po nekoliko tisuća ljudi, prosvjednici su borbu prenijeli i u dotad relativno mirne dijelove grada. Malo prije 13 sati po hrvatskom vremenu evakuirana je i zgrada Bangkok Posta, vodećeg tajlandskog dnevnika na engleskom jeziku jer su se mase pripadnika Crvenih košulja iz pet smjerova približile zgradi na gotovo 200 metara. Dok se borbe razbuktavaju na ulicama, u glavnom gradu Tajlanda zatvorene su sve banke i većina ureda.

Kako bi smirila situaciju, vlada je prosvjednicima, koji su u Bangkok pristigli iz cijele zemlje, ponudila besplatne autobuse za prijevoz kući te opću amnestiju za sudjelovanje na prosvjedima. Ipak, poznavatelji prilika tvrde da, ako tijekom noći snage vojske i policije uspiju razbiti sva uporišta prosvjednika u glavnom gradu, to neće značiti da se situacija potpuno normalizirala, već da je vrlo izgledno izbijanje nemira u drugim četvrtima 12-milijunskog Bangkoka ili u ostalim gradovima Tajlanda.


Thaksinova poruka

Bivši tajlandski premijer Thaksin Shinawatra, u kojeg se zaklinju "crvenokošuljaši", objavio je danas poruku na Twitteru u kojoj vladu poziva na izravne pregovore s vođama prosvjeda.

"Prestanite kriviti mene. Prošle su već četiri godine, a vi još niste zadovoljni", poručio je vjerojatno iz svoje nove domovine Crne Gore. Thaksin tvrdi da je pripadnicima "crvenih košulja" uvijek savjetovao da se o svemu dogovaraju mimo njega, s obzirom da oni najbolje znaju kakva je situacija u zemlji.

Preko Reutersa je, pak, poručio  kako bi udar vojske na prosvjednike  mogao pokrenuti val masovnog nezadovoljstva te dovesti do gerilskog rata u zemlji.

Tajlandski kazneni sud danas je prvo izdao, a potom povukao tjeralicu za Shinawatrom i još devet osoba koje predvode prosvjede protiv vlade i to zbog optužbe za terorizam.
Tužitelji su već potvrdili naloge za njihovo uhićenje, ali, kako je navedeno, čeka se još dodatna odluka suda vezano uz Thaksinov slučaj.

Ključne riječi

Komentara 2

TO
TomekT
23:59 19.05.2010.

jadna ona?

DU
Deleted user
23:54 19.05.2010.

tajlandska vojska je ista kao i nekad kod nas JNA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije