Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan državnosti

Vojno učilište Petar Zrinski ove godine završilo 377 polaznika

diplome vojno učilište Petar Zrinski
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/9
18.06.2014.
u 13:42

Od rujna kreću novi studijski programi, najavio je ministar obrane Ante Kotromanović

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski"  održala se svečana promocija polaznika vojnih škola kojoj su prisustvovali predsjednik i vrhovni zapovjednik obrambenih snaga Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik glavnog stožera obrambenih snaga i general zbora Drago Lovrić, zapovjednik HVU-a general pukovnik Slavko Barić te ostali visoki vojni i civilni dužnosnici, kao i obitelji polaznika.

Ove je školske godine izobrazbu završilo 377 polaznika, među kojima je i 15 stranih polaznika, i to iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Časničku izobrazbu na svim razinama završilo je 227 časnika, a dočasničku 150 polaznika. Među polaznicima bilo je 59 žena, od kojih 44 na časničkoj izobrazbi.

Predsjednik Ivo Josipović čestitao je polaznicima OS RH, kao i polaznicima programa iz partnerskih i savezničkih zemalja. „Činjenica da se zajedno školuju pripadnici naših oružanih snaga govori puno o napretku koji je učinjen na uspostavljanju mira i suradnje u regiji“, rekao je predsjednik i naglasio da se ta suradnja posebice mogla vidjeti u nedavnim događajima vezanim uz poplave. „Ljudi su najvažniji i upravo zato znanje i vještine koje ste stekli jamče da ćete svoju domovinu braniti, čuvati i zastupati na najbolji mogući način“, zaključio  je predsjednik.

Ministar obrane Ante Kotromanović, uz čestitke polaznicima, naglasio je da će MORH nastaviti ulagati u razvoj Hrvatskog vojnog učilišta. „Od rujna krećemo s novim studijskim programima i vojnom izobrazbom, čime smo pokazali da pratimo trendove“, rekao je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić istaknuo je da završetak ove razine školovanja za polaznike znači novi početak u njihovu cjeloživotnom učenju te je tom prigodom najavio da se „od akademske 2014./2015. godine u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu pokreću hrvatski vojni studiji, vojno vođenje i upravljanje i vojno injženjerstvo, što će biti značajan iskorak u obrazovnom procesu naših časnika“.

Predsjednik Republike uručio je diplome polaznicima 16. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić i polaznicima 18. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane, a načelnik Glavnog stožera 13. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe. Uz prigodni program, održana je i promocija polaznika 22. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro", 13. naraštaja Napredne časničke izobrazbe, 12. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe, 30. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe i 45. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe, a najistaknutijim polaznicima uručene su nagrade i pohvale. 

>> MIG-21 provodi redovne letačke aktivnosti. Mogao bi probiti zvučni zid!

Komentara 4

KA
kakao
14:28 18.06.2014.

„Činjenica da se zajedno školuju pripadnici naših oružanih snaga govori puno o napretku koji je učinjen na uspostavljanju mira i suradnje u regiji“, rekao je predsjednik... Pa dobro, je li moguce da ovaj Josipovic i jedan jedini put zine, a, a da ne spomene Regiju?

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:40 18.06.2014.

Tko o čemu, Josipović o susjednom "regionu"... perverzno

MM
Mandic.mato
20:49 18.06.2014.

Opet djeca od kumunista i podobna za regiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije