Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništeni brojni objekti

Vodostaji u opadanju, no situacija još uvijek ozbiljna: Štete od poplave dugo će se sanirati

Vodostaj Kupe u Sisačko-moslavačkoj županiji je u opadanju
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
VL
Autor
hina
21.05.2023.
u 10:15

Načelnik petrinjskog Stožera civilne zaštite Željko Tonković rekao je kako barijere kod Petrinje mogu izdržati vodostaj od 1200 centimetara, a sada je ispod tisuću centimetara, što znači da neposredne opasnosti za grad nema

Iako je vodostaj Save u nedjelju u laganom padu, Une u osjetnom padu, a Kupa stagnira, opuštanja za žurne službe na području Sisačko-moslavačke županije još nema. Stanje je još ozbiljno na petrinjskom području, iako Kupa u gornjem toku lagano opada.

Načelnik petrinjskog Stožera civilne zaštite Željko Tonković rekao je kako barijere kod Petrinje mogu izdržati vodostaj od 1200 centimetara, a sada je ispod tisuću centimetara, što znači da neposredne opasnosti za grad nema. 

>> VIDEO Petrinja: Došlo je do probijanja rijeke Kupe kroz kanalizacijski sustav

Na područjima gdje je vodostaj u padu, štete će se još dugo sanirati. Na mjestu proboja nasipa Save u Galdovu kod Siska, voda još nije ispumpana, a najveća je šteta počinjena na objektima Udruge za terapijsko jahanje KAS. Kako je rekla tajnica udruge Anita Trstenjak, najvažnije je da je pet konja smješteno na sigurno u Topolovcu, iako je  šteta na objektima i opremi gotovo nenadoknadiva. Budući da su u poplavi uništene i zalihe stočne hrane, ponovila je apel donatorima da pomognu. Vodostaj Save u Crncu kod Siska u nedjelju u 7 sati iznosio je 717 centimetara, a kod Jasenovca 835 centimetara, pa su još na snazi redovne mjere obrane od poplava.  

VEZANI ČLANCI:

Komentara 2

TM
trade_mark
10:54 21.05.2023.

"štete od poplave dugo će se sanirati" - za početak će se čekati barem četiri, pet godina. tri godine je vladi trebalo da se pokrene nakon potresa, pa vi izračunajte sami. vjerodostojno!

MK
MKinkognito60
12:29 21.05.2023.

U demokraciji je sve moguće, počnimo od odmuljivanja rijeka, ekolozi ito zaustavljaju jer nigdje nije dozvoljeno odložiti mulj jer ekolozi to nazivaju zagađenjem. Retencije za rasterećenje vodotoka više nisu pašnjaci koji imaju korist od poplavljanja jer talog poslije poplavljanja je hranjiv, retencije su poseljenje zbog obećanja stranaka radi dolaska na vlast o urbanizaciji retencija. Zidanje, popločavanje, betoniranje obala i nasipa je neprihvatljivo jer se eto ne mogu gnijezditi vodne lastavice na primjer. Čvrsti, stalni nasipi ne smiju zaklanjat pogled i ograničavat pristup rijekama a box barijere sa kamenjem zauzimaju previše mjesta uz obalu pa se ne mogu blizu rijeke zidati roštilji. Svaka ekološka udruga može odgoditi izvođenje radova. E sad riješimo najprije te demokratske probleme probleme pa će mo lako riješiti sve druge probleme u vezi poplava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije