Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO Prvi čovjek palestinske terorističke skupine dvije godine bio u Hrvatskoj

Vođa Fataha al-Islama obučavao se u Zagrebu

Shaker al-Absi: Idoli su mi Che Gevara i Josip Broz Tito
import
04.06.2007.
u 21:47

Vođa terorističke skupine Fatah al-Islam, koja je usko povezana s Al-Qaidom i koja već više od dva tjedna vodi krvave sukobe s libanonskom vojskom, od početka 1980. do 1982. boravio je u Hrvatskoj.

Jordanac Shaker al-Absi, nekadašnji nesvršeni student medicine, a danas prvi čovjek Fataha al-Islama, koji se nalazi u okruženju libanonskog vojnog topništva unutar opkoljenih granica palestinskog logora Naher al-Bared (hladna rijeka), pod parolom "Medicina može spasiti samo jednog čovjeka, a vojska cijelu naciju", u telefonskom razgovoru istaknuo je da su mu idoli Che Gevara i Josip Broz Tito. Zbog njih ga je,  kaže, put i odveo u Hrvatsku. 

Mentor Arafat
- To su pravi revolucionari. Takve sam ljude sretao i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, ali i u Istočnoj Njemačkoj i ondašnjem SSSR-u. Kad sam prekinuo studij medicine u Tunisu 1973., pokojni šef PLO-a Jaser Arafat poslao me u Libiju na vojnu akademiju za pilota. U Zagreb sam došao nakon akademije i u njemu sam proveo dvije godine koje nikad neću zaboraviti.

U zračnoj luci u Zagrebu završio sam obuku za ruske vojne zrakoplove MiG 21 i MiG 22, a istodobno sam završio školu za instruktora pilota  objašnjava Al-Absi uz obećanje da će ekskluzivne detalje o svojoj obuci 80-ih godina u Zagrebu ispričati, kako kaže, ako preživi ove sukobe.     

Kad spominje sukobe s libanonskom vojskom koji su izbili nakon što su pripadnici njegove terorističke skupine Fatah al-Islam na spavanju zaklali 17 ročnika libanonske vojske, Al-Absi mijenja ton i raspoloženje te ističe da je svaki pripadnik Fataha al-Islama dobro uvježban i spreman postati mučenikom.

Krvi do koljena
- U logoru nas ima nekoliko tisuća i pružit ćemo najžešći otpor. Libanonska vojska nikad nije bila naša meta. Svi znaju naše ciljeve i ono protiv čega se borimo. To su Židovi, Amerikanci i snage Ujedinjenih naroda koje su došle na jug Libanona da bi branile židovsku državu. Ako libanonska vojska uskoro ne deblokira logor, bit će krvi do koljena.

Osim vladinih i vojnih objekata, naša će meta postati i kršćani u Libanonu, a mi ćemo se boriti do zadnje kapi krvi  zaprijetio je Al-Absi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije