Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRADALNICA VUKOVARA

'Vodili su me po kućama, u stožer arkanovaca, i silovali'

21.11.2018.
u 06:34

Poslije Veleprometa prevezena je u vukovarsku vojarnu, a odatle i za Srijemsku Mitrovicu.

Nakon tri mjeseca svakodnevnog granatiranja i uništavanja Vukovara Ružica Barbarić mislila je da je najgore prošlo. Nadu u sigurnije sutra dala su joj i obećanja da će biti odvedeni autobusima u sabirni centar odakle će dalje svatko moći kamo želi. No pakao je bio tek počeo.

– Doveli su nas kod Drvene pijace gdje su ubijali ljude. Iz jedne kuće curila je krv. Čuli su se jauci ljudi. Poslije su nas prevezli u Velepromet gdje sam bila zatočena u nekadašnjoj stolariji. Moj dotadašnji susjed, s kojim nikada nisam imala problema, prokazao me i predao izvjesnom Topoli, četniku iz Srbije – rekla je Barbarić, koja je jučer bila sudionica obilježavanja stradanja u Veleprometu.

Vukovar nekad i sad

Sljedeća četiri dana i četiri noći Barbarić je više puta silovana i ponižavana. Bilo je i batina, prijetnji.

– Bila sam kao nekakvo njihovo vlasništvo. Vodili su me po kućama, u stožer četnika, arkanovaca, i kamo sve ne, i silovali. Bilo ih je nekada i 14-15 koji su me redom silovali. Među njima je bilo starijih ljudi, ali i balavaca. To je nešto strašno, a ništa ne možeš. Bezbroj puta poželjela sam da me ubiju, da mi skrate muke. Imala sam tada 40 godina – prisjeća se Barbarić.

Poslije Veleprometa prevezena je u vukovarsku vojarnu, a odatle i za Srijemsku Mitrovicu. Kaže da zbog svega što je proživjela 20 godina nije mogla spavati, a da su je od ludila spasile terapije u Zagrebu. Sličnu sudbinu proživjele su mnoge žene iz Vukovara, ali većina njih šuti. Prema navodima braniteljskih udruga, u Veleprometu je bilo zatočeno oko 7000 Vukovaraca, a ubijeno njih oko 700. 

Simbol patnje Vukovara: Vodotoranj od razaranja do obnove

Ključne riječi

Komentara 119

DU
Deleted user
06:47 21.11.2018.

Ima li susjed ime?

Avatar nisam_robot
nisam_robot
07:39 21.11.2018.

Ovakve zene zasluzuju duboko postovanje. Nazalost za ono sto su one prosle nitko ne odgovara jer su jugoljevicarske strukture u nas jos prejake. Kada pomislim te silne NGO koji se brinu za prava Srba, zivotinja, Pravoslavaca, mrava, Opancara, gay, transgenderr i osoba sa prevelikim brojem cipela... Ove zene zbog ljevicarske dominacije u medijama skoro nemaju zagovornike. Ovim zenama se Pusicka jos rugala da prvo moraju slaviti na Gay-Pride povorci pa ce ih ona onda mozda saslusati.

MO
mobitel20
08:33 21.11.2018.

Zeno, svaka cast na hrabrosti. Sramim se sto sam drzavljanin RH. Kada ce nasi "kulturnjaci" dobit inspiraciju snimiti neke filmove o ovoj temi!? sram neka ih bude!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije