Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAPAMĆENE OLUJE

Hrvatski klimatolog: Ne treba zanemariti rizik od nastanka tornada u Hrvatskoj

Olujno nevrijeme stiglo je u Pulu
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.07.2023.
u 00:01

- U Grčkoj je došlo do suša i požara, a u našem dijelu Europe dogodila se hladna fronta koja s toplinskim valom donosi nestabilnost, kaže klimatolog Güttler

Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a i jedan od vodećih hrvatskih klimatologa, naveo je kako je Sredozemlje pogodio treći ovogodišnji toplinski val. Imamo više toplinskih valova nego što je to bio slučaj ranije.

U Grčkoj je došlo do suša i požara, a u našem dijelu Europe dogodila se hladna fronta koja s toplinskim valom donosi nestabilnost. Güttler je komentirao  i mogućnost nastanka tornada u Hrvatskoj te smatra kako ne treba zanemariti taj rizik. Treba pratiti radarske snimke i vidjeti javlja li se takva opasnost u našoj sredini, piše Dnevnik.hr.

Güttler je govorio i o toplinskim valovima koje je izravno doveo u vezu s uzrokom sve jačih oluja. Istaknuo je kako su se toplinski valovi događali i u proteklim desetljećima, ali mnogo rjeđe nego danas.

"Nemamo ih više jedan ili dva, nego pet ili šest i frekvencija takvih događaja će rasti i u bliskoj i u dalekoj budućnosti", rekao je i dodao: "Kakva god oluja nastane u atmosferi, njoj će olujne pare biti dostupnije, a ispod nje će biti toplije."

Španjolci bježe od vrućina u trgovačke centre i sade drveće

Španjolsku je zahvatio treći toplinski val ove godine pa se njeni stanovnici skrivaju od vrućine u klimatiziranim trgovačkim centrima, a vlasti šire parkove očekujući visoke temperature i u budućnosti. Stanovnici i brojni turisti u Alicanteu, gradu na obali Sredozemnog mora, sklanjaju se s užarenih ulica u trgovačke centre. Većina ne kupuje ništa nego se hladi u tamošnjim trgovinama.

Vrućine koje u nekim dijelovima Španjolske premašuju 44 celzijeva stupnja prijete zdravlju. U autobusima su izvješene obavijesti putnicima - pijte puno vode i izbjegavajte boravak na suncu.

Grammenos Mastrojeni, zamjenik glavnog tajnika Unije za Mediteran, organizacije sa sjedištem u Barceloni, upozorava da se europske mediteranske zemlje moraju prilagoditi novim klimatskim uvjetima. "Za 15 godina će južna Europa imati klimu sličnu onoj kakvu ima sjever Afrike u zadnjih 4000 godina", rekao je u ožujku.

Dodao je da je stoga neophodna suradnja s neeuropskim zemljama s juga Mediterana, poput Egipta ili Tunisa, koje imaju razvijenu tehnologiju i iskustvo za život i poljoprivredu u takvim uvjetima.

>> VIDEO Neugodni prizori iz Zagreba: Vjetar snažno fijuće, grmljavina odjekuje dok kiša snažno pada

Komentara 10

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
07:44 23.07.2023.

Prošle godine kiša nije pala tjednima i to je bilo zbog klimatskih promjena, ove godine kiša pada svakih dan i pol i to je opet zbog klimatskih promjena. Što se god dogodi ili se ne dogodi, to će biti nešto rekordno i biti će zbog klimatskih promjena. Klima je postala potpuno nepredvidljiva. Prije se bar znalo da kiša uvijek pada u četvrtak popodne.

MA
Marinooo
11:22 23.07.2023.

Ljetni nevere su uobičajena stvar, pa i povremene pijavice. Od toga ne treba raditi paniku i otjerati ovo malo turista koji su došli.

Avatar barba_arba
barba_arba
09:03 23.07.2023.

Tornado ZD 1965

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije