Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni vodovod Druž

Voda zaražena, cijevi se ne mogu zatvoriti, a kazne ne naplaćuju

'voda_mab_zag_160310'
'Photoshop'
17.03.2010.
u 17:20

Mještanima nitko ne može zatvoriti vodovod jer je lokalni vodovod njihovo privatno vlasništvo, no zakonska im je obaveza priključiti se na javni

Lokalni su vodovodi izvor zaraze za stanovništvo, a korisnici toga često nisu svjesni.

 

Bakterije u vodi

Tako je i u Družilovcu u općini Veliko Trgovišće, gdje je na lokalni vodovod priključeno pedesetak kućanstava, a voda, prema analizi Zavoda za javno zdravstvo, koju piju puna je bakterija fekalnog porijekla. Najpoznatiji indikator takva stanja je Escherichia coli, bakterija koja upućuje na prisutnost ostalih bakterija, poput salmonele.

– Takvih bakterija ne smije uopće biti u vodi namijenjenoj za piće. Escherichia coli može uzrokovati različite smetnje u organizmu, a najčešće je riječ o upali mjehura. Prisutnost te bakterije samo je dokaz da su u vodi još opasnije bakterije, no ne mora biti tako. Prisutnost opasnijih bakterija ne analiziramo jer bi takva analiza bila jako skupa, no Escherichia coli upućuje na njihovu prisutnost – rekla nam je Božena Marković, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

Uz Escherichiju coli, čija je razina na uzorku uzetom prošle godine bila 9, a dopušteno je 0, u družilovečkoj vodi prisutne su i aerobne bakterije, i to 40 iznad dopuštenoga.

Vodovod je privatni

– Mještanima nitko ne može zatvoriti vodovod jer je lokalni vodovod njihovo privatno vlasništvo. Moje je da upozoravam, što stalno i činim, to više što ti ljudi imaju mogućnost priključiti se na javni vodovod, što su uostalom i po zakonu obvezni učiniti – kaže načelnik Velikoga Trgovišća Zdravko Vutmej.

No, kako priključak na javnu mrežu, ali i računi za potrošenu vodu mještanima predstavljaju velik izdatak, jednostavnije im je koristiti se vodom za koju ne moraju dati nikakav novac, a nakon što bi platili 6000 kuna priključak na javni vodovod, trebali bi plaćati i potrošenu vodu.

Ono što načelnik može učiniti, ali ne želi zbog krize, jest da sve koji se ne žele priključiti na javni vodovod kazni sa 5000 do 10.000 kuna. U Družilovcu smo posjetili kod obitelji Rod. Oni se koriste vodom iz dva izvora, javnog, ali i lokalnog vodovoda. – Zasad se nitko u obitelji nije razbolio – rekla nam je Nikolina Rod.

Ključne riječi

Komentara 1

RB
Rastu Brojke
09:40 24.03.2010.

6000 kn za prikljucak !?? Nije ni cudo da se ne zele prikljuciti, smanjite na 1000kn pa ce se spojiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije