Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVIO BIOGRAFIJU KAO POP ZVIJEZDA

Vlč. Sudac: Probao sam seks, alkohol, marihuanu

16.12.2008.
u 21:24

Najbolji katolički novinar don Živko Kustić sasvim sigurno zna prepoznati pravu novinarsku priču. Pa kada takav novinarski guru proglasi knjigu “Zlatko Sudac – razgovori” ludo hrabrom, onda u to ne treba sumnjati, nego samo treba pronaći “pikantne” detalje te pokušati odgovoriti na pitanje zašto je knjiga šokantna.

Knjiga je ludo hrabra prije svega zbog nevjerojatne iskrenosti s kojom Sudac govorio o sebi, svojoj obitelji, stigmama, svećeničkom pozivu, Katoličkoj crkvi i Isusu Kristu, što bi nas “šokiralo” čak i onda kada bi bila riječ o nekoj posrnuloj domaćoj pop zvijezdi, a kako onda ne bi kada nam se tako “otvori” svećenička ikona.

Promocija knjige 'Zlatko Sudac, razgovori'


Podsjetio na Elvisa i Princea

U svojoj otvorenosti Sudac je kritike poštedio samo Isusa, dok su svi drugi dobili “Sudčevu porciju”. Karizmatski svećenik, na primjer, odmah na početku knjige otkriva da je dosta dugo bio ljutit na roditelje koji su, kao što je početkom sedamdesetih bilo uobičajeno u Hrvatskoj, otišli na rad Njemačku, a njega ostavili samog kod bake.

U agoniji samoće
“Baka je morala raditi i puštala me ponekad samog u kući... Tako da sam nekad proživljavao agonije samoće. Strah. Nema mame, nema tate, a ja sam u kući zaključan.”

Sudac minuciozno opisuje stanje u sjemeništu te uočava veliku razliku između onih kandidata koji su došli tamo odmah nakon osnovne škole te onih, kao što je i sam bio, koji su došli tek nakon što su već “konzumirali” dobre i loše strane svjetovnog života.

Sudac priznaje da je “probao” seks, alkohol i marihuanu, ali nije išao na teške droge.

“Nije lako priznati da si grešnik da bi privukao čovjeka. Nije lako priznati da sam u mladosti masturbirao da bih razumio mladića kojeg muče hormoni.”

Posebno je kritičan prema svojim kolegama svećenicima koji u Crkvu nisu došli zbog Isusa, nego samo da bi se dobro “uhljebili”.

“I mi smo se jako razočarali kada smo ušli u crkvene krugove, jer smo vidjeli razliku između onih koji su se htjeli uhljebiti i onih koji su doista žrtvovali poradi Crkve.” Sudac opširno govori o duhovnosti, vjeri, stigmama te opisuje kako se osjećao kada je počeo lebdjeti.


Foto: Patrik Macek

Zaustavio oluju
“Svijetlio sam k’o žarulja... Počelo me dizati u zrak. Milka se objesila na moju lijevu ruku i vukla me prema zemlji. Toliko me dizala u zrak da je i nju počelo dizati. Tada sam imao potrebu hodati po moru, ali mi Milka nije dopustila.”

Karizmatik opisuje još jedno navodno čudo kad je, kao i Isus Krist, zaustavio oluju.

“Puhalo je jako... Grane su jako šumile. U jednom trenutku, kad smo došli na to mjesto, najedanput je sve utihnulo.” Uvjeren je da ljudi preko njega mogu ozdraviti. “To ide Bogu na slavu.”

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije