Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGAVANJE PRITISAKA

Vlasti Republike Srpske odgodile za pola godine secesionističke poteze

Banja Luka: Održan sastanak Stanivukovića i Dodika
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/4
07.06.2022.
u 10:20

Posebni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Balkan Stuart Peach poručio je nedavno kako se neće dopustiti odcjepljenje Republike Srpske od BiH

Vlasti Republike Srpske predvođene SNSD-om Milorada Dodika odgodile su za pola godine prijenos nadležnosti s države BiH na taj entitet izbjegavajući na taj način pritiske i nove sankcije kojima su zaprijetili zapadni dužnosnici smatrajući te poteze secesionizmom. 

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je završila u ponedjeljak navečer u Banja Luci vladajuća većina odlučila je da se primjena zaključaka od 10. prosinca 2021. godine o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na razinu BiH odgađa za šest mjeseci "kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje vanjskopolitičke pozicije Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima". 

Vlasti RS-a ranije su najavile prijenos nadležnosti s države BiH u području obrane i sigurnosti, prikupljanja poreza i pravosuđa. Zbog toga je SAD dodatno sankcionirao srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika koji se našao i na crnoj listi Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.

Oni su ocijenjeni prijetnjom miru i Daytonskom mirovnom sporazumu. Posebni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Balkan Stuart Peach poručio je nedavno kako se neće dopustiti odcjepljenje Republike Srpske od BiH. Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je kako Dodik i Cvijanović moraju odgovarati zbog svojih poteza. 

Na posebnoj sjednici Republike Srpske na inzistiranje srpskog člana BiH Predsjedništva usvojen je i zaključak kako će ovaj entitet ostati neutralan u odnosu na rusku agresiju u Ukrajini. Ranije tijekom rasprave srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je kako Ruska Federacija snažno podupire Republiku Srpsku i unutarnji pravni aranžman iz Daytonskog mirovnog sporazuma. 

Podržan je i nastavak angažiranja europskih vojnih snaga u sklopu mirovne operacije Althea za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini. 

>> VIDEO Lavrov bjesni zbog propalog puta u Srbiju: Dogodilo se nešto nezamislivo, ovo je uznemirujuća akcija

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Croatino
Croatino
12:58 07.06.2022.

Po koji put Dodik najavljuje nesto pa onda odustane? Trebalo bi uvesti embargo na RS sa strane EU te odmah zaustaviti davati vize stanovnicima RS-a. Uz to ukinuti sve novcane donacije RS-u RS bi propala sa mjesec dana

PR
predragbabic1
13:17 07.06.2022.

Republike u bivšoj SFRJ su imale neovisna pravosuđa, poreze, policiju dakle bile su secesionističke? Odbrana je delom bila neovisna jer postojala je državna JNA, ali su postojale i republičke teritorijalne odbrane. Iz nekog razloga Zapad svaki potez Dodika tumači kao secesionistički pa makar to nemalo nikakve veze sa istinom. On je doduše više puta izjavio da je BiH nemoguća tvorevina, ali ne čini ozbiljne poteze da se RS odvoji od nje. Nije uveo svoju valutu, nije raspisao referendum o statusu, nije povukao ljude iz RS koji rade u republičkim tijelima sa obrazloženjem da nemaju što raditi u toj tuđoj državi već ih je povukao zbog zakona o genocidu. S druge strane Bakir javno izjavi da je RS genocidna tvorevina i da je treba ukinuti, a time bi se Daytonski ustav ukinuo. Ako Bakir kaže da je RS genocidna tvorevina jer je iseljeno preko 100 tisuća Hrvata sa područja bosanske posavine i Banjaluke i desetine, ako ne stotine tisuća Bošnjaka iz okoline Prijedora, Banjaluke, Bijeljine onda treba, ako je principijelan da kaže da je Federacija također genocidna tvorevina jer nema 150 tisuća Srba u Sarajevu, da nema nekolko desetina tisuća Srba u Mostaru i Tuzli, da više tisuća Srba nema više u Zenici. Ali to ne kaže jer je takav kakav je, nikakav. Inače za narod u BiH bi bila potpuna sreća da se podeli i da RS pripadne Srbiji, da Zapadna hercegovina zajedno sa Varešom i nekim drugim mjestima pripadne Hrvatskoj, a da preostali dio Bosne postane bošnjačka država. Ljudi bi bili sretniji.

AR
Arkade
12:59 07.06.2022.

Bas tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije