Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlasnik tvrtke u blokadi pomaže ministru obrta

Izdvojili smo deset najzanimljivijih dosad imenovanih pomoćnika odnosno pomoćnica

Alen Gospočić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.02.2016.
u 11:20

U mnogim slučajevima bila je presudna stranačka pripadnost.

Vlada je na svoje zadnje dvije sjednice imenovala 51 od ukupno 90 pomoćnika ministara. Pregovori između koalicijskih partnera o pomoćnicima, ali i zamjenicima ministara su dugotrajni pa kompletiranje ključnih pozicija po ministarstvima sporo ide. Tako je, primjerice, jedino ministar kulture dosad dobio svog zamjenika odnosno zamjenicu. Iako su vladajući govorili da će se u izboru pomoćnika gledati isključivo stručnost, struktura pomoćnika koji su dosad imenovani pokazuje da to i nije baš točno. U mnogim slučajevima bila je presudna stranačka pripadnost. No u nekim slučajevima zbilja se nije gledala stranačka pripadnost, nego stručnost pa su tako pomoćnici ministara ostali neki koji su na tim pozicijama bili i za bivše Vlade iako po stranačkim iskaznicama sad pripadaju opoziciji.

I stečajni postupak

Među HDZ-ovcima, ali i u stručnim krugovima najviše negodovanja izazvalo je imenovanje Alena Gospočića pomoćnikom ministra prometa. On je član HSLS-a, a dosad je bio direktor Zagrebačkih cesta. Njegov je izbor sporan jer, između ostalog, ima barem dvije kaznene prijave u kojima ga se tereti da je oštetio Zagrebačke ceste u milijunskim iznosima. No oni koji brane Gospočića tvrde da ga napadaju jer je htio očistiti Zagrebačke ceste od kriminala.

S druge strane, HDZ-ovci su za pomoćnika ministra prometa postavili stranačkog kolegu Alena Gereka koji nema nikakve veze s prometom. On je diplomirao agronomiju, bivši je nogometaš i sad je nogometni sudac. Svojedobno je radio u financijskoj policiji, a kažu nam da je dosad bio zaposlen u središnjici stranke.

Mario Antonić, zagorski HDZ-ovac, imenovan je pomoćnikom ministra poduzetništva i obrta. Antonić je također poduzetnik. Njegova tvrtka Merus-Hr više je od 1130 dana u blokadi zbog gotovo 600 tisuća kuna duga. Zbog toga je Fina pokrenula ovih dana ubrzani stečajni postupak nad tom tvrtkom. Pomoćnik ministra graditeljstva postao je Danijel Žamboki koji je dosad bio pomoćnik direktora u Gradskoj toplani Karlovac. On je od 2010. do 2012. bio predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Ali bio je i predsjednik Nadzornog odbora Karlovačke banke u vrijeme kad su, prema USKOK-ovoj optužnici, članovi obitelji Marije Šole iz nje izvukli više od 200 milijuna kuna. Žamboki je u tom slučaju prošao bez optužnice. Bivši direktor Zagrebačke burze Marinko Papuga novi je pomoćnik ministrice rada i mirovinskog sustava. On je bio i direktor Sektora investicijskog bankarstva u HPB-u dok je tu banku vodio Josip Protega. No smijenjen je s te pozicije dolaskom nove uprave kad je otkriveno da je Papuga i član Nadzornog odbora tvrtke Trast koju je HPB kreditirao sa 70 milijuna kuna.

Stara poznanstva

Dragan Jelić, dosadašnji direktor Centra za tehnološki razvoj Razvojne agencije Brodsko-posavske županije, imenovan je pomoćnikom ministra regionalnog razvoja i fondova. On je na prošlim lokalnim izborima bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda, a u to je vrijeme otkriveno i da je ilegalno sagradio garažu na javnom dobru.

Da stranačka pripadnost u nekim slučajevima ipak nije bila bitna, pokazuje primjer Ive Miletića koji je bio i ostao pomoćnik ministra gospodarstva i ravnatelj Ravnateljstva za robne zalihe, a inače je član HNS-a kao i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Novom ministru, mostovcu Tomislavu Paneniću to očito nije smetalo. Stručnost je bila presudna da na mjestu pomoćnika ministra turizma opstane i Robert Pende. On je nestranački kadar, a poseban je po tome što mu je ovo već četvrta Vlada u kojoj pomaže ministru turizma. Taj je Rabljanin pomoćnikom ministrice postao za mandata Pave Rusković Župan i otad pomaže svakom ministru turizma oko konkurentnosti.

Maja Grubišin imenovana je pomoćnicom ministra pravosuđa i to unatoč tome što ne pripade nijednoj od stranaka na vlasti. Grubišin je članica stranke Pametno za koju je u predizbornoj kampanji kao pravni ekspert izlagala viđenje te stranke o reformi pravosuđa. Za postati pomoćnikom ministra u ovoj Vladi nije bila prepreka ni rodbinska veza s nekim od viđenijih članova najveće opozicijske stranke. Tako je Boris Hajduković, brat zastupnika SDP-a Domagoja Hajdukovića, postao pomoćnik ministra gospodarstva. Boris Hajduković s ministrom Panenićem navodno se poznaje još otkako su zajedno radili u jednoj tvrtki.

Foto: VLm

>> Neka se SDP bavi svojim problemima, a ne HDZ-om

Ključne riječi

Komentara 102

Avatar Panonicus
Panonicus
11:48 21.02.2016.

E da si tako pazio dok je Čačić bio podpredsjednik. Jedna njegova zastara pokrije 100 ovakovih.

MA
matejcro
11:57 21.02.2016.

Cuj ovo, ilegalno sagradio garazu. Samo da napomenem da je kasnije otkriveno da se radi o nekoliko centimetara. Nevjerojatno je da Dusparine spacke zavrsavaju u nacionalnim medijima. Lokalni serif se siri...

ZA
zazidje
11:39 21.02.2016.

Pitam autora ovog esdepeovski naručenog pamfleta kako su bivša vlada i komunisti birali kadrove ?? Kakvi su im bili kriteriji ?? Stručnost, znanje ili stranačka pripadnost ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije