Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborni propisi

Vlahušić i Kukuriku koalicija profitirat će od odluke Ustavnog suda

Jasna Omejec
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
28.09.2015.
u 22:02

Peđa Grbin (SDP) zaveo je javnost tumačenjem: “A u slučaju Bandić imamo osobu koja može nastaviti pljačkati hrvatske građane! Nek’ me tuže!”

Peđa Grbin doslovno je do posljednjeg trenutka iskoristio saborski imunitet kad je posve pogrešno interpretirajući odluku Ustavnog suda zapravo cinično rekao: “A u slučaju Bandić imamo osobu koja može nastaviti pljačkati hrvatske građane, pa nek’ me tuže zbog toga što sam rekao”. S tim da je zagrebački gradonačelnik kolateralna žrtva brutalnog napada predsjednika saborskog Odbora na Ustavni sud, koji je utjecao i na pogrešne interpretacije GONG-a. U pozadini svega je površno ili zlonamjerno čitanje doduše složene odluke Ustavnog suda.

Pri tomu Grbin prikriva sramotu (od danas) bivše saborske većine te se predstavlja kao zaštitnik građana od “licemjernih bezobraznika” kojima bi cilj tobože trebao biti da u Sabor uđu pljačkaši Hrvatske, kako naziva osuđene za zlouporabu položaja. Takva optužba visokog dužnosnika na račun jedne od temeljnih institucija članice EU ne bi smjela proći a da se ne istraži tko su ti spornom odlukom zaštićeni pljačkaši ili autora proglasi cirkusantom.

Ekshibicionizam bez kraja

Odluka Ustavnog suda nema veze s Bandićem, već je jedini “pljačkaš” koji bi od te odluke mogao profitirati, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, a time HNS i Kukuriku koalicija! Uzgred, da su vladajući bili dosljedni onda bi i na lokalnoj razini isto propisali, ali nisu baš kako bi zaštitili za zlouporabu položaja uvjetno osuđenog Vlahušića kojem još nije istekao rok kušnje, a time nije nastupila ni rehabilitacija.

Upravo rehabilitacijski rok, a ne sama uvjetna osuda ispriječila bi se Vlahušićevoj kandidaturi na predstojećim izborima da Ustavni sud tu prepreku nije uklonio na iznenađenje samo posve neupućenih u kazneno pravo.

Na tu smo nepravdu upozorili u Večernjaku čim je saborska većina bez oporbe brzopleto i nepromišljeno to izglasovala. U tekstu ”I pedofili mogu u Sabor čim izdrže kaznu, a Vlahušić ne” u veljači smo pisali da su se saborski zastupnici posve pogubili te smo najavili da ih čeka “još jedna lekcija Ustavnog suda” upravo zbog testa razmjernosti na kojem inzistira i Europski sud za ljudska prava.

Nepravedno bi bilo da niz zločinaca: silovatelja, svodnika, razbojnika, iznuđivača, perača novca, “običnih” ubojica, terorista, veleizdajnika, špijuna... mogu biti kandidati za Sabor čim izdrže bez obzira kako dugu zatvorsku kaznu. Jer, samo oni koji još nisu izdržali kaznu dulju od šest mjeseci zatvora, ne mogu se izborno angažirati, dok se onima koji su izdržali kaznu, uz počinitelje genocida, ratnog zločina i teškog ubojstva, to onemogućuvalo samo još osuđenima za zlouporabu položaja ako su pod tzv. rehabilitacijskim rokom čak i ako su blago osuđeni. Sporna je odredba ukinuta samo u tom dijelu koji se tiče rehabilitacijskog roka, dok oni koji nisu izdržali kaznu ili je izdržavaju zbog zlouporabe položaja i dalje ne mogu biti na izbornoj listi.

No, tu nije kraj Grbinovu ekshibicionizmu. Napao je tajming odluke Ustavnog suda ismijavajući stav da se na sud po prirodi državnog ustrojstva ne odnosi dobra parlamentarna praksa prema kojoj se izborni propisi ne smiju mijenjati godinu dana prije redovitih izbora. U ovom slučaju Sabor je to ispoštovao u zadnji tren (devet mjeseci prije izbora) pa bi po Grbinu saborska većina uvijek mogla neustavno prilagođavati izborna pravila sebi, ako Ustavni sud više ne bi smio intervenirati.

Nema zaštite elite

I GONG prigovara da je sada onemogućen popravak ukinutih odredbi, ali to ionako ne bi bilo preporučljivo zbog Kodeksa dobre parlamentarne prakse. Ni spolne kvote nisu ukinute na zahtjev Demokratske stranke žena već samo nesrazmjerna sankcija o eliminaciji liste zbog nepoštivanja kvote koja baš ništa ne znači i za stvarnu zastupljenost spolova u Saboru.

Isto tako, GONG nije u pravu da je Ustavni sud zaštitio političku elitu već naprotiv ukidanjem naprasno donesenih odredbi o trostrukom povećanju broja potpisa za nezavisne kandidate te uvođenju nove obveze i za male stranke, zaštitio je njih od pravila igre “velikih” kojima smeta odljev glasova pa su ih stoga i prinudili da im pristupe uoči izbora. Ukidanje je na štetu elite i zato Grbin tako neprimjereno reagira zlorabeći funkciju u izbornoj kampanji.

>> Ustavni sud zastupnike podsjeća na odgovornost za izgovorene riječi

Komentara 17

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
22:16 28.09.2015.

Ferenčak, Vlahušić, Zlatar Violić, Veljko Ostojić, Marina Lovrić Merzel, Szabo..... nastavi niz.... skoro na cijela jedna 'bundesligaška ekipa' kako bi Zoky rek'o....

NE
Neo001
22:21 28.09.2015.

Ustavni sud je jedina državna institucija koja još nije okupirana od zločinačke partije.

OS
osica
22:08 28.09.2015.

"Kukuriku profitirati ..... ma vi se šalite, niste pitali Grbina" ha, ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije