Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najduži do sada

Vladi je dosta: Srezali plaće i dodatke štrajkašima u pravosuđu, Plenković za njih imao poruku

Zagreb: Održana 234. sjednica Vlade RH
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.07.2023.
u 11:13

Premijer Andrej Plenković apelirao je na zaposlene da se vrate na posao "da hrvatsko sudstvo može normalno funkcionirati".

Vlada je na sjednici donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku, a odnosi se na štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima koji traje od 5. lipnja i najduži je do sada u Hrvatskoj. "S obzirom na to da u zahtjevu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika stoji ultimatum da se plaće zaposlenih državnih službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima moraju povećati odmah te da predstavnici sindikata nisu spremni nastaviti dijalog o okončanju štrajka, kao ni socijalni dijalog u postupku uvođenja novog sustava plaća kao krajnje mjere Vlade, Vlada predlaže ovu odluku", objasnio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

VEZANI ČLANCI:

"Službenicima i namještenicima dok su u štrajku za cijelo vremensko  razdoblje uplaćivat će se obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja", naveo je.

Premijer Andrej Plenković apelirao je na zaposlene da se vrate na posao "da hrvatsko sudstvo može normalno funkcionirati".

"Stoga donosimo ovu odluku danas kako bismo kako bi smo omogućili funkcionalnost hrvatskoga pravosuđa i ostajemo otvoreni za daljnji dijalog i razgovor i pronalaženje rješenja koja će biti maksimalno moguća, da svi oni koji rade u pravosuđu imaju veća primanja", poručio je premijer.

Sindikat nastavlja sa štrajkom

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković rekla je ranije danas medijima da se članstvo sindikata u gotovo stopostotnom broju odlučilo da ne prihvati ovu ponudu i da nastavljaju sa štrajkom.

Sindikat je jučer dobio prijedlog sporazuma koji obuhvaća povećanje plaća u dvije faze. Prva faza se već dogodila u lipnju, a duga faza je prijedlog nove uredbe.

“Poslali smo ministru odgovor i naše članstvo se u gotovo stopostotnom broju odlučilo da ne prihvati ovu ponudu i pod cijenu da nam ne isplate dane štrajka”, rekla je Šušković.

Štrajk u organizaciji  Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika je najduži do sada u Hrvatskoj, a počeo je 5. lipnja.

"Nalazimo se u procesu donošenja Zakona o plaćama državnim služebnicima koji se čeka desetljećima i koji će maknuti sve anomalije. Sve će to biti ujednačeno. Radimo na tome da imamo Uredbe", kazao je Malenica nakon sjednice Vlade. Dodao je da povećanja plaća u pravosuđu do daljnjega neće biti.

"Sindikat nije prihvatio ovu ponudu. Hitni i neodgodivi postupci moraju se odrađivati", kazao je. "Ova situacija nije dobra ni za sindikat ni za građane, Vlade i poduzetnike", dodao je. .

Video. Plenković o plinskoj aferi: 'Hrvatsku ne trese ništa. Da malo rasvijetlimo činjenice...'

Komentara 19

PR
pravednik2
11:32 13.07.2023.

U zapadnim državama, u slučaju štrajka, djelatnici koji štrajkaju, dobijaju dio izgubljene plaće iz blagajne sindikata, koji je štrajk organizirao. A ne od poslodavca.

SE
SedmiElement
11:43 13.07.2023.

Komentatori.. kaj sad ne valja?! Cijelo vrijeme su svi protiv pravosuđa, i to je ok, često se nisu baš iskazali... sad, kad im premijer želi "stati na kraj", on ne valja.... ne kužim

AN
ante7
11:41 13.07.2023.

Suci nemaju ročišta svaki dan i ne treba im zapisničar dok proučavaju predmet. To znači da jedan kvalitetan zapisničar može raditi za 2 do 3 suca, pa im plaća može biti duplo veća. Nekvalitetni zapisničari neka potraže posao u privatnom sektoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije