Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U FOKUSU I MAĐARSKA

Vlade koriste izraelski alat za špijuniranje novinara

Foto: REUTERS/PIXABAY
20.07.2021.
u 18:56

Uz pomoć softvera Pegasus 45 država nadgledalo je stotine “sumnjivih” lica iz medija i drugih djelatnosti

Izraelska kompanija NSO Group prodavala je špijunski softver Pegasus vladama diljem svijeta, a one su uz pomoć njega pratile stotine novinara, aktivista, znanstvenika, odvjetnika, svećenika, poslovnih ljudi i političara, otkrio je britanski list Guardian.

Novinari Guardiana, zajedno s kolegama iz još 16 uglednih svjetskih medijskih kuća, otkrili su i ove nedjelje objavili veliku priču povezanu s ciljanim praćenjem i prisluškivanjem mobitela “sumnjivih osoba” diljem svijeta.

Mađarska jedina iz EU

Savršeno je jasno da je Izrael država s najširim mogućnostima organiziranja vlastite obrane na svim razinama, a obrambene su tehnologije oduvijek bile izdašan doprinositelj proračunskim sredstvima. Jedna od tehnologija za koju je nedavno zaključeno kako je vrlo tražena među svjetskim zemljama svakako je Pegasus, sustav za nadzor ili prisluškivanje mobilnih uređaja, koji je razvila izraelska tvrtka NSO Group.

Kako svjetski mediji donose, najmanje je deset svjetskih vlada kupilo ovaj sustav, a među njima su Azerbajdžan, Bahrein, Kazahstan, Meksiko, Maroko, Ruanda, Indija, ali i, zanimljivo, Mađarska te Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Riječ je o komadu kojim se, realno, hakiraju mobilni uređaji, praktično malware koji zarazi uređaje koji koriste operativne sustave iOS, odnosno Appleove gadgete, te one koji koriste Googleov Android. Njime korisnik može iz Pegasus pogođenih uređaja izvući poruke, fotografije, e-mailove, kao što može snimiti razgovore ili aktivirati mikrofon a da vlasnik uređaja o tome nema saznanje.

Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Do ovih se spoznaja došlo nakon velike istrage 17 svjetskih medija koji su zaključili da se u svijetu prilično rasprostranila (zlo)uporaba izraelskog softvera koji je inicijalno bio namijenjen za praćenje i ometanje terorističkih i kriminalnih organizacija. Ali očito i drugih struktura čije djelovanje možda ne odgovara vladama zemalja koje su Pegasus nabavile. Ako pogledamo o kojim se zemljama radi, tada je prilično jasno da ti entiteti ovaj sustav nisu nabavili tek zato da ga imaju i isprobavaju u slobodno vrijeme.

Do tih spoznaja u istrazi došlo se nakon masovnog curenja podataka kad je do novinara medija uključenih u istragu došao popis od 50.000 telefonskih brojeva koji su, dalo se zaključiti, od interesa za korisnike Pegasusa od 2016. godine. Ipak, to što je neki broj na tom popisu, ne znači nužno i da je doista ciljan Pegasusom, no popis je dokaz potencijalnih meta NSO-ova softvera, odnosno unaprijed je formiran u tu svrhu.

Napravljena je i analiza manjeg broja uređaja koje su koristili brojevi s popisa te je utvrđeno kako je više od polovine imalo tragove Pegasusa. Kako se navodi, s vremenom će se objavljivati identiteti osoba čiji su to brojevi bili. Riječ je o stotinama poslovnih ljudi, svećenstvu, znanstvenicima, djelatnicima nevladinih organizacija, sindikalistima i vladinim dužnosnicima uključujući tu i ministre, predsjednike i premijere. Na popisu su i brojevi bliže obitelji vladara jedne zemlje što bi dalo za naslutiti kako je možda upravo on sam dao nalog svojim sigurnosnim službama da istraže mogućnost nadzora vlastite obitelji.

Na popisu je i 180 brojeva novinara, urednika i članova uprave Financial Timesa, CNN-a, New York Timesa, France24, Economista, Associated Pressa i Reutersa. Ističe se slučaj meksičkog slobodnog novinara Cecilia Pinedo Brita za kojeg je postojao interes u tjednima prije negoli je ubijen, a njegovi ubojice uspjeli su ga locirati u praonici automobila. Njegov telefon nije nikada pronađen pa nije bilo moguće napraviti forenzičku analizu kako bi se utvrdilo je li doista špijuniran Pegasusom.

Brojevi na analizi

Na popisu je ukupno 25 novinara za koje izgleda da su odabrani za nadzor tijekom perioda od dvije godine. Popis obuhvaća ukupno 45 zemalja na četiri kontinenta, više je od tisuću brojeva s pozivnim brojevima europskih zemalja. NSO se, jasno, brani, navodeći kako njihovi klijenti nisu koristili softver u pogrešne svrhe, ali će i sami o svemu provesti istragu. Prava će se priča razviti kada telefoni na kojima su sada otkriveni brojevi prođu analizu te se vidi jesu li zbilja bili pogođeni Pegasusom.

VIDEO: Svaki šesti Hrvat, od 20 do 34 godine, nezaposlen je i ne školuje se!

Komentara 3

DU
Deleted user
22:22 20.07.2021.

90% farmaceutske industrije drže žid..ovi ako niste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije