Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U SABORU

Vladajući odbili prijedlog Mrak Taritaš o pomoći roditeljima njegovateljima, oporba odbila glasati

Zagreb: Roditelji njegovatelji stigli s djecom u Sabor na glasanje o izmjenama Zakona
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
17.03.2023.
u 13:44

Glasovanje je završilo rezultatom 77:0:0, odnosno 77 zastupnika vladajuće većine podržalo je taj prijedlog. A kako su oporbeni zastupnici u znak protesta napustili sabornicu, suzdržanih i onih koji bi glasali "protiv" nije bilo

Zbog neprihvaćanja priijedloga izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi koje je predložila oporbena Anka Mrak Taritaš (Centar), kojima bi se roditeljima njegovateljima omogućilo da nakon smrti djeteta naknadu primaju još šest mjeseci, odnosno da nakon smrti djeteta ne idu odmah na burzu, oporba je danas napustila sabornicu i daljnje glasanje u Saboru. 

Naime, uoči glasanja za tu su se zakonsku izmjenu uz samu predlagateljicu Anku Mrak Taritaš založili i Božo Petrov (Most), i Sandra Benčić (Možemo!), i Davor Dretar (Domovinski pokrtet) i Peđa Grbin (SDP).

No, potom je Nada Murganić (HDZ) objašnjavala koliko su vladajući do sada učinili za osobe s invaliditetom te je najavila da će vladajući predložiti poseban zaključak vezano uz Zakon o socijalnoj skrbi kojim će se Vladu obvezati da se do 15. srpnja donese Zakon o socijalnoj skrbi u kojoj će se precizinje regulirati prava roditelja njegovatelja, i to upravo tako da se poveća nakanda i nakon smrti djeteta. Nakon njenog izlaganja Sabina Galsovac (SDP) je ustvrdila kako roditelji njegovatelji ne mogu čekati da se donošenje takvih zakonskih izmjena "kiseli" još mjesecima, da bi Nikola Grmoja (Most) svima poručio: 

- Sve nas može biti sram što se ovo nije promijenilo tako dugo. Nakon toga uslijedilo je glasanje. Nakon što je predsjendik Sabora Gordan Jandroković kazao kako se prijedlog Anke Mrak Taritaš ne prihvaća, zastupnici su pristupili glasanju i rezultat je bio takav da je 76 zastupnika prihvatilo odbijanje predloženih izmjena, a 47 bilo je protiv odbijanja. 

- Danas je 76 ruku vladajućih bilo na krivoj strani povijesti. Ovaj prijedlog niste htjeli podržati samo zato što je prijedlog došao iz oporbe - kazao je odmah nakon glasanja Marijana Pavliček (Hrvatski suverenisti), a njegove su riječi popraćenje pljeskom iz redova oporbe.  Odmah nakon toga uslijedilo je glasanje o HDZ-ovu prijedlogu da se, kako Jandroković reče, Vladu obveže da napravi promjene kako bi nepravedne situacije prema roditeljima njegovateljima bile riješene. Glasovanje je završilo rezultatom 77:0:0, odnosno 77 zastupnika vladajuće većine podržalo je taj prijedlog. A kako su oporbeni zastupnici u znak protesta napustili sabornicu, suzdržanih i onih koji bi glasali "protiv" nije bilo. 

>> VIDEO Plenković o Milanoviću: On nama za naše djelovanje ne treba ni za što

Komentara 6

SB
Stroga Babaroga
14:33 17.03.2023.

Koliko je roditelja takve djece i koliko te djece godišnje umre? O kojem se tu trošku ca. radi? Koliko se krade, kolike su plaće zastupnika u Saboru, kojih će uskoro možda biti još više iako Hrvatska ima manje stanovnika nego prije? Da ne pričamo svima onima koji su morali odstupiti, ali i dalje primaju visoke plaće?!

Avatar Burviles
Burviles
15:06 17.03.2023.

Mrak,koja sjedi na dva stolca,izigrava mučenicu i borca za nekakva prava,pa kaj se ne buni tak u ZG skupštini protiv odluke Tomaševića o odgajateljima !!!

NO
Nordik
13:22 17.03.2023.

Zločinačka odbila majke, sebi nisu odbili 6+6. Plenković ponosan na pijanduru koja ne može sam izaći iz auta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije