Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica Divjak:

Vlada prihvatila bitno povećana sredstva za udžbenike na razini Hrvatske

Blaženka Divjak
Patrik Macek/PIXSELL
23.11.2018.
u 14:30

Na pitanje ima li Vlada 'mjesta' za besplatne udžbenike, ministrica je odgovorila kako 'Vlada prije svega o tome donijeti neki konačni dogovor', istaknuvši kako je u proračunu već sada rezervirano bitno povećanje sredstava za besplatne udžbenike na razini Hrvatske

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u petak ispred Banskih dvora kako su u prijedlogu proračuna koji je Vlada prihvatila bitno povećana sredstva za udžbenike na razini Hrvatske.

Na pitanje ima li Vlada 'mjesta' za besplatne udžbenike, ministrica je odgovorila kako "Vlada prije svega o tome donijeti neki konačni dogovor", istaknuvši kako je u proračunu već sada rezervirano bitno povećanje sredstava za besplatne udžbenike na razini Hrvatske.

Dodala je da se plan već počeo dogovarati s osnivačima škola te da je već održala preliminarne sastanke s predsjednikom Zajednice županija Goranom Paukom. "Znači to nije plan kojeg se netko sjetio u ovom trenutku, nego to je bio plan i prije, jedino što svaki razuman plan mora biti održiv. Nije dobar plan koji osigurava jednu godinu besplatne udžbenike, a nakon toga ništa", objasnila je ministrica.

"Plan Ministarstva je bio, a to smo stavili u proračun, da se kroz tri godine osiguravaju novi udžbenici za nove kurikulume", istaknula je Divjak.

Na pitanje je li to doživjela kao svojevrstan pritisak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ministrica je odgovorila kako je teško govoriti o tome je li riječ o pritisku, no, dodala je, "to je sigurno pritisak, ali očito sve pripada u nekakvu političku arenu".

Novinare je zanimalo ima li Vlada uopće mogućnost pristati na takav uvjet. "To ćemo još dogovoriti, ovisi o više faktora, ali u ovom trenutku ono što mi već imamo osigurano, već i u ovom prijedlogu proračuna koji je upućen, dakle koji je Vlada prihvatila, također su bitno povećana sredstva za udžbenike", napomenula je Divjak. 

Pogledajte što nam donosi smanjenje PDV-a

 

Komentara 6

DU
Deleted user
17:19 23.11.2018.

Hrvatska je divljekapitalisticka a ne socijalna drzava...vodeci hdzejci ukrali bi kalez iz crkve a di nece novce ...

DU
Deleted user
14:37 23.11.2018.

Nakladnici trljaju ruke bit ce kuna iz proracuna a tko ce koga pitati za cijenu ..pa iz proracuna se placa...ima se moze se. .

DG
djurdjica.gasparic
15:48 23.11.2018.

A jesu li stvarno sva djeca ista u Hrvatskoj? Imaju li sva djeca iste uvjete za školovanje u Hrvatskoj? NEMAJU. U Zagrebu bi sva djeca trebala dobiti besplatne udžbenike. To je sramota. Jer oni roditelji koji ne rade ne svojoj krivnjom, odmah bi se zamijenili s onima koji rade, osobito u javnoj upravi i imaju mjesečne prihode preko vrlo solidnih. Neka se zamjene s onima koji ne rade, ili imaju minimalna primanja. Ovo je nepravda koju treba ispraviti. Jer dok u zemlji u kojoj obitelj sa dvoje i više djece, ne može školovati skoro pa ni jedno, jer nemaju za prijevoz do škola, o PC-ima i tabletima mogu sanjati, neki bi da bez obzira na cenzus sva djeca dobe besplatne udžbenike. To je perverzija, djeca u Hrvatskoj nisu ista i nisu jednako tretirana. A trebala bi. Zašto se za onaj novac za udžbenike (koji bi dobili roditelji koji na to prema cenzusu i moralnim uzusima nemaju pravo), podjelili za dolazak u školu onima koji to ne mogu. I sve dok u Hrvatskoj, sva djeca, bez obzira na selo, grad ii otok, neće imati iste mogućnosti za školovanje, treba uvesti cenzus. Lijep pozdrav sima.................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije