Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJA PLAĆA

Vlada predstavila uredbu o koeficijentima, sindikati: 'Ne želim nikome prijetiti, ali...'

Zagreb: Sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima državnih sindikata u Ministarstvu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
Autori: vecernji.hr, Hina
22.01.2024.
u 15:26

Dok su paralelno uz to suci započeli svoj dvotjedni bijeli štrajk, liječnici također najavlju kako bi do štrajka moglo doći ako se vladina ponuda o povišicama ne poboljša, a o svemu su kasnije pred novinarima govorili i vladini i sindikalni predstavnici

Finalna verzija najavljene uredbe o koeficijentima predstavljena je ovog ponedjeljka na sastanku predstavnika sindikata i više ministarstava koja u tom sudjeluju, čime bi se koeficijenti trebali uskladiti za sva radna mjesta u javnim i državnim službama. Dok su paralelno uz to suci započeli svoj dvotjedni bijeli štrajk, liječnici također najavlju kako bi do štrajka moglo doći ako se vladina ponuda o povišicama ne poboljša, a o svemu su kasnije pred novinarima govorili i vladini i sindikalni predstavnici. 

Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja poručili su kako nisu zadovoljni ponudom. Kako je poručio Matija Kroflin, ponuda nije onakva kakva je obećana. 

- Nismo zadovoljni ni s finalnim rezultatom. Danas smo dobili neke pomake u odnosu na ranije koeficijente. Moramo to sad ocijeniti i vidjeti u kojoj smo poziciji. Vlada će u srijedu dostaviti cjeloviti prijedlog uredbe i onda ćemo to analizirati. Mi u našem sustavu nismo zadovoljni - objasnio je. Predsjednik sindikata policije Dubravko Jagić pak je poručio kako je njihov sindikat ''umjereno zadovoljan''. 

- Velik problem u pregovorima bile su ocjene. Smatramo da nije bilo potrebe za time, to je minorno. Što se tiče koeficijenata, svima plaće rastu u prosjeku preko 30 posto računajući od prošle godine od svibnja. Zadnja etapa povećanja je preko 12 posto. Uvijek će biti nezadovoljnih, primili smo desetke prigovora. Mi kao sindikati dobit ćemo mogućnost, uredbe idu na mišljenje, imamo 15 dana za očitovanje. Osobno moje mišljenje pozitivno o ovom zakonu, mislim da je ovo dobar posao - objavili su sindikati, prenosi N1.

POVEZANI ČLANCI:

- Ne želim prijetiti nikome, mi kao socijalni partneri imamo pravo dati mišljenje. Dosad se nije događalo da su sindikati sudjelovali u procesu donošenja koeficijenata jer je to posao vlade. Sad smo imali utjecaja na taj proces, ali uvijek će biti onih koji gledaju drugačije. Napravili smo i revoluciju oko policijskih službenika. Preuzeli smo maksimu od sindikata njemačke policije koji ima maksimu borbe da prosječna plaća bude u gospodarstvu zemlje. Mi još nismo ostvarili cilj. Treba vremena i za to. Ovaj sustav je više honorirao one na dnu hranidbenog lanca. Pokušala se ispraviti nepravda za ljude koji nisu mogli živjeti od svog rada - dodaju.

Ovog ponedjeljka na hrvatskim je sudovima počeo bijeli štrajk sudaca, a iz Hrvatske udruge sudaca (UHS) izvijestili su kako je odaziv navodno veći od 80 posto. U sljedeća se dva tjedna, do petka 2. veljače, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme, objavili su ranije u priopćenju uz fotografije praznih hodnika na sudovima.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak uoči sastanka u Minitarstvu rada kako očekuje korekcije predloženih koeficijenata za dio radnika u zdravstvu i socijalnoj skrbi.   

"Očekujem da koeficijenti budu pomaknuti kod nezdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom, između NKV radnika i srednje stručne spreme, isto tako kod zdravstvenih radnika, između srednje stručne spreme i prvostupnika", izjavio je Topolnjak uoči sastanka sa sindikatima javnih službi u Ministarstvu  rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i predstavljanja uredbe o koeficijentima za plaće.

>> VIDEO Plenković komentira izjavu Milanovića o Habijanu: 'To je čista zavist i zloba, namjerno je to napravio'

Komentara 9

KA
kanđija
16:27 22.01.2024.

Suci i dokrori ne brinu uopće o građanima i pacijentima već samo o svojim džepovima. Čisti hedonisti a to im je HDZ omogućio da ništa ne rade a savršeno žive.

EJ
ejStef
18:01 22.01.2024.

Ah, javne strukture... Ne treba se lagati i slušati izmišljotinje sindikata, najveći i jedini problem tih (većinom) uhljeba je pokušaj uvođenja vezanje malog dijela primanja uz rad i rezultate. Zadnji puta kada su to probali napraviti u Šibeniku, otišli su u štrajk i pretukli direktora... To je to, sve veća primanja i prava, a sve manje obaveza i potpuni izostanak odgovornosti. To su javne strukture u Hrvatskoj... Najveći generator odlazaka sposobnih i stručnih, naravno, nakon visine standarda... A vlada se ne treba bojati, suci i pravnici im neće pobjeći, oni vani nemaju što raditi, mogu biti skladištari ili Wolt dostavljači. Imamo najviše sudaca prema broju stanovnika i najviše nezavršenih spisa. Ma bljak.

LU
Lumumba
15:46 22.01.2024.

Profesori i nastavnici su preplaćeni. Malo je onih predanih poslu i djeci. Zar je normalno da djeci kažeš da si lekcije samo doma obrade uz roditelje, a ako ih nemaš onda djed ili baka,?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije