Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.07.2015. u 12:00

Za razumijevanje beogradske akcije, važno je napomenuti koja je svrha organizacije mimohoda i prve proslave Dana pobjede u hrvatskome glavnom gradu

U knjizi “Oluja koju nismo mogli izbjeći” (iz tiska izlazi za desetak dana) zaintrigirala me jedna tvrdnja generala Petra Stipetića koja odlično ilustrira koliko je u ratu važan element iznenađenja. Veli Stipetić kako je jedna od najboljih ideja u Domovinskom ratu bila odluka da Hrvatska vojska okupirani Knin napadne preko Dinare. To je, kaže, genijalna ideja. Šokirane srpske snage Knin su napustile već drugi dan Oluje. Usporedbe radi, Titova Četvrta armija za Knin se tukla šest mjeseci. Dvadeset godina poslije, događa se nova hrvatsko-srpska bitka, ali okolnosti, akteri i ciljevi posve su različiti. Ofenzivu, doduše diplomatsku, poduzela je srpska diplomacija, a cilj joj je – hrvatski vojni mimohod i proslava Dana pobjede u Zagrebu.

Za razumijevanje beogradske akcije, važno je napomenuti koja je svrha organizacije mimohoda i prve proslave Dana pobjede u hrvatskome glavnom gradu. Za HDZ nema dvojbe: premijer Milanović boji se suočavanja s narodom u Kninu pa proslavu prebacuje u Zagreb. Naravno, ima istine u tome, jer nikome nije ugodno slušati zvižduke. No u političkim prepucavanjima zaboravlja se nešto kudikamo važnije: pozivom inozemnim vojnim i političkim delegacijama da sudjeluju u vojnom mimohodu u Zagrebu hrvatskoj se proslavi daje međunarodni karakter, ona postaje i međunarodno važna. Zaboravljaju se još dvije stvari. Prvo, Dan pobjede nije samo proslava Oluje i, drugo, Oluja nije važna samo Hrvatskoj nego i Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici, jer omogućila je poraz velikosrpske politike i stvorila preduvjete za uspostavu mira na cijelom području bivše Jugoslavije. Upravo su to razlozi zbog kojih se mobilizirala srpska diplomacija te u žestokom napadu čini sve da minira našu proslavu. I zasad joj dobro ide – mnoga strana izaslanstva nagovorila je da odustanu od dolaska u Zagreb. Što se u takvim okolnostima događa na hrvatskoj strani? Naša Vlada i diplomacija iznenađene su i šokirane kao srpske snage 1995., HDZ se naslađuje, a s Pantovčaka stižu poruke iz kojih se može iščitati da predsjednica pere ruke. Kao da svi zaboravljaju da Dan pobjede nije stranačka prćija, nego najveći državni blagdan. I da svi zajedno moraju učiniti sve da proslava bude veličanstvena. Tako se štite državni interesi i tako se voli Hrvatska.

>>Dolaze vojnici iz Letonije, Litve, Estonije i Albanije, možda i Poljske

>>Članovi Udruge HRVI-ja neće sudjelovati u mimohodu u Zagrebu jer je to politička odluka

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar arhaika
arhaika
12:42 23.07.2015.

haha. opet kumrovecki komentari. jako se dobro zna tko je fulao i kome nije stali. ovoj vlasti. jer da je, onda bi se mimohod dogovorio puno ranije i priprava bi bila tihom diplomacijom. a ne, ovako prvo se dozvoli srpskim cetnickim vozdima pljuvanjw po rh bez prave reakcije, a onda se cude sto njihova diplomacija sljaka. hdz uvijek reagira ja pljuvacinu iz srbije samo mediji ne prenose. zakljucno, MVP a ministarkom regiona nije odradilo posao kako treba. a gle cuda, prozivaju hdz da zele doci na vlast. pa svaka opozicija se bori postati pozicijom i hvala bogu to ce se i dogoditi.

F1
f16
12:45 23.07.2015.

sta je komunjare ne govori vam veliki vođa u Kninu i ko je kriv hdz ...ko je u Kninu komunjare narod ili hdz....asto se tice Pantovcaka nebu jos puno samo 9 godina....na vasu zalost...

AN
ANM
12:48 23.07.2015.

Bliži vam se kraj SDPenjare !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije