Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema prepreka za Fond solidarnosti

Vlada odobrila pozajmicu Petrinji da pokrije dug za PDV

Petrinja: Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
01.02.2022.
u 17:55

Za Grad to znači da neće morati dati u zalog Centar za novi život

Nakon što je Gradsko vijeće Petrinje prihvatilo odluku o davanju pod zalog Centra novog života, novog modularnog objekta u kojem su smješteni poduzetnici i obrtnici koji su zbog potresa ostali bez svoga prostora – ta odluka ipak neće biti provedena, doznajemo od petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes.

'Spašavamo živu glavu'

Naime, dug za neplaćeni PDV, koji se gomila od svibnja, Grad Petrinja će platiti iz dodatne beskamatne pozajmice koju će Vlada RH odobriti ovom gradu koji je u potresu najviše stradao. Nakon što se dug za PDV pokrije, Petrinja će se moći prijaviti na natječaje vezane za obnovu od potresa.

Vlada RH je na svojoj posljednjoj sjednici odobrila produljenje roka za dostavu zahtjeva za beskamatne kredite, koje su jedinice lokalne samouprave stradale u potresu mogle podnositi do 31. prosinca prošle godine.

Naime, Vlada je u rujnu odlučila osigurati 400 milijuna kuna tih beskamatnih kredita za sanaciju šteta od potresa. Od toga je u roku zatraženo i odobreno 360,2 milijuna kuna, a najveći pojedinačni udio zatražila je Sisačko-moslavačka županija. Vlada je sada produljila rok za alokaciju preostalih 39,8 milijuna kuna, a Grad Petrinja će zatražiti određeni iznos kako bi pokrio dug.

15.07.2021., Petrinja - Gradonacelnica Petrinje Magdalena Komes."n"nPhoto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

– Nakon što je Vlada na svojoj sjednici produljila rok odluke o potpori područjima pogođenima posljedicama razornog potresa, Grad Petrinja podnio je zahtjev za dodjelu sredstava, čime će biti riješeno pitanje poreznog duga od 7,5 milijuna kuna, kao i dug petrinjskog Komunalca od 2,5 milijuna kuna – rekla je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, koja ističe da su prihodi puno manji od prijepotresnog vremena te da su se dugovi gomilali.

– Za podmirenje poreznog duga Grada od 7,5 milijuna kuna planirali smo založiti Ekološki centar – Vrata Zrinske gore, no to nismo mogli učiniti, stoga je jedina nekretnina koju smo još imali na raspolaganju bila zgrada Centra novog života na Sajmištu. Naravno nije ni meni, a ni Gradskom vijeću bilo lako donijeti tu odluku pa sam se paralelno obratila potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu s molbom za pomoć i obećao je da će naći neko rješenje. Kao što smo vidjeli na sjednici Vlade, donesena je odluka o produžetku važenja odluke o pomoći području nastradalom u potresu. Podnijeli smo odmah zahtjev pa ćemo, čim dobijemo ta sredstva, spašavati živu glavu – kaže Komes potvrđujući da Centar novog života zbog toga neće biti opterećen.

Grad Petrinja stoga više nema nikakvih prepreka za prijavu na Fond solidarnosti.

– Cijela ekipa radi punom parom. Svi smo u pogonu, radi se po cijele dane, prikuplja se dokumentacija. Prijavu na Fond solidarnosti zaista treba potkrijepiti velikim brojem dokumenata, posebno dio koji se odnosi na hitne sanacije, spašavanje, privremeno zbrinjavanje, odnosno smještaj stradalnika. U rokovima smo, pri završetku smo i vjerujem da ćemo uspjeti iz tog Fonda dobiti znatna sredstva koja će nam omogućiti lakše poslovanje Grada – zaključuje gradonačelnica Komes.

15.07.2021., Petrinja - Gradonacelnica Petrinje Magdalena Komes."n"nPhoto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Fond solidarnosti

Inače, jedinice lokalne samouprave u Sisačko-moslavačkoj županiji aktivno pripremaju i prijavljuju projekte obnove na Fond solidarnosti. Sama Županija dosad je prijavila 64 projekta s područja školstva, zdravstva i javne uprave. Uglavnom je riječ o obnovi objekata koji su pretrpjeli štetu od potresa, a nalaze se u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije.

– Do sada smo prijavili 64 projekta u vrijednosti otprilike 462 milijuna kuna. A prije privremenog zatvaranja natječaja uspjeli smo prijaviti i šest projekata s područja kulture – rekao je župan Ivan Celjak, dodajući da su među tim projektima zgrade unutar sisačke bolnice, domovi zdravlja, sve škole oštećene u potresu, kao i objekti koji će se koristiti za privremeni smještaj.

Za prijavu je, dodaje župan, preostalo još samo sedam projekata obnove za koje se čekaju suglasnosti vlasnika ili energetski certifikati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije