Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje Ine

Vlada nije znala za namjeru MOL-a da otkupi dionice malih dioničara

Okrugli stol
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/4
03.12.2010.
u 18:52

Ministar Popijač ponavlja stav Vlade da još čekaju obavijest iz MOL-a, a ta je kompanija u Mađarskoj izlobirala i zakon kojim su se branili od preuzimanja

Vlada dan nakon MOL-ove objave o preuzimanju osam posto Ininih dionica i želje da postane većinski vlasnik te kompanije nema jasan stav o tome, a ministar gospodarstva Đuro Popijač ponavlja sinoćnji stav vrha Vlade kako ništa nisu znali o toj MOL-ovoj namjeri.

MOL izlobirao zakon

– Smatramo da je potez MOL-a nekorektan zato što smo o otkupu dionica doznali preko novinske konferencije. Vlada o tome nije dobila nikakvu obavijest. S njima svakodnevno kontaktiram zbog pregovora o plinskom biznisu, ali nikad mi nisu spomenuli da takvo što planiraju. I dalje čekamo da nam se MOL obrati i kaže što misli poduzeti – rekao je Popijač.

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da je o MOL-ovoj namjeri doznala tek kada se jučer vratila s puta te da nikakvu njihovu službenu najavu nije dobila. Na pitanje hoće li možda Vlada reagirati tako da ponudi otkup dionica kao što je učinio MOL, premijerka je rekla da mora obaviti nekoliko razgovora, nakon čega će odlučiti o daljnjem potezu.

– Sljedeći ćemo tjedan odlučiti kako se postaviti – dodala je premijerka Kosor istaknuvši da misli da imaju nekih dobrih vijesti o pregovorima o plinskom biznisu.

– Do večeras su neki članovi Vlade pregovarali i mislim da bismo mogli reći da samo na pragu dogovora – rekla je Kosor.

U Vladi, dodao je ministar Popijač, nisu raspravljali o izmjeni dioničarskog ugovora, kao ni o tome što mogu očekivati ako MOL stekne više od 50 posto udjela. Ponovio je kako očekuje da s njima MOL (koji sada ima 47 posto dionica, a Vlada 44) kontaktira i poštuje partnerski odnos. No, rekao je i da MOL ima potpuno legitimno i zakonsko pravo za otkup dionica. MOL se pak u Mađarskoj dvaput uspio obraniti od navodnog neprijateljskog preuzimanja; prvi put je uspio izlobirati donošenje zakona u mađarskom parlamentu kako bi se zaštitio od OMV-ova preuzimanja, a drugi put zatražio je pomoć mađarske vlade kako bi se obranio od preuzimanja ruske naftne kompanije Surgutnjeftegaz. MOL pak ne smatra da je njegovo preuzimanje Ine neprijateljsko.

>>Struktura dioničara Ine na dan 30. rujna 2009.

Objavom o kupnji dionica od malih dioničara, za što će MOL-u trebati više od dvije milijarde kuna, ukupna vrijednost Ine porasla je za čak 11 milijardi kuna. Zanimljivo je da do MOL-ove ponude o otkupu dionica došlo nakon što se neformalno doznalo kako su se Vlada i MOL dogovorili o plinskom biznisu, odnosno nakon što je Vlada dopustila poskupljenje plina za kućanstva od 13 posto. Ina pak enormno zarađuje na domaćem plinu jer je cijena njegove proizvodnje manja od cijene po kojoj ga Ina prodaje distributerima.

>>Vrijednost Ine

>>Vrijednost MOL-ove ponude

Predsjednik uprave Hanfe Ante Samodol, kojeg su predstavnici MOL-a posjetili u srijedu i rekli da žele otkupiti dionice po cijeni od 2800 kuna, također tvrdi kako MOL ima pravo otkupiti dionice malih dioničara. MOL je to zakonski i morao učiniti; obavijestiti Hanfu, burzu i Središnje klirinško depozitarno društvo, no malo je neobično da nisu kontaktirali ni s kim iz Vlade. Hanfa je zbog te spoznaje do daljnjega obustavila trgovinu Ininim dionicama na burzi.

A trenutačno sve dijelove oko tehničke provedbe otkupa dionica provodi SKDD. Ono što trenutačno zabrinjava Hanfu jest i scenarij koji će se dogoditi nakon što se počinje trgovati dionicama Ine na burzi.

Podizat će cijenu dionice

Naime, MOL nema veliki udjel da može potisnuti male dioničare, pa se stoga može dogoditi, a za takvo što već ima naznake, da pojedini mali dioničari, umjesto kupnje, ponude prodaju dionica Ine po cijeni većoj od 2800 kuna koje nudi MOL.

Takvo što je moguće, potvrđuje i burzovni analitičar Vilim Klemen, jer pojedini mali dioničari sigurno očekuju da će cijena Ine u sljedećem razdoblju biti veća, s obzirom na rast cijene nafte, odobreno povećanje cijene plina, odnosno očekivane bolje rezultate poslovanja domaće naftne kompanije.

Ključne riječi

Komentara 134

MO
moshmislit
08:09 04.12.2010.

svatko tko proda Mađarima, a da na to nije prisiljen, pizda

OB
-obrisani-
08:43 04.12.2010.

Podravka je nevažna tvrtka kao i ona Pliva

OB
-obrisani-
19:10 03.12.2010.

Ima li bar nešto da je ova Vlada znala?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije