Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Matić: Hvala na povećanom proračunu; Milanović: To nije milostinja već politika

Predrag Matić,Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/20
13.11.2014.
u 11:55

Vlada je danas usvojila 25 točaka dnevnog reda uključujući i Nacrt prijedloga državnog proračuna za 2015. godinu, s prijedlogom projekcija za 2016. i 2017. godinu

Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu bila je prva i najvažnija od 25 točaka dnevnog reda koje je Vlada danas jednoglasno usvojila na 192. sjednici. Njime je proračunski deficit za 2015. godinu smanjen za 3,1 milijardu kuna u odnosu na ovogodišnjih 15 milijardi i 600 milijuna kuna pa će tako deficit umjesto 5% BDP-a biti 3,8 % BDP-a.

Prihodi proračuna u 2015. godini iznosit će 106,4 milijarde kuna, a rashodi oko 118,9 milijardi kuna pa će proračunski deficit iznositi 12,5 milijardi kuna.

Nije dirana ''socijala''

– Učinjeni su znatni pomaci na rashodovnoj strani proračuna. Nisu dirane plaće, mirovine i socijalna davanja građanima – istaknuo je ministar Boris Lalovac koji je na početku sjednice zahvalio kolegama ministrima na trudu oko sastavljanja proračuna.

– Znatan je obuhvat izlazak HZZO-a iz državne riznice od 1. siječnja 2015., čime postaje izvanproračunski korisnik. To znači da se iz prihoda isključuju doprinosi od zdravstvenog osiguranja i ostali prihodi HZZO- a. U državnom proračunu iskazat će se samo transfer HZZO-a čiji je proračun 22. mil. kn, a za njega će se otvoriti poseban račun u HNB-u, a ne komercijalnoj banci – podsjetio je Lalovac. Dodao je da se očekuje blagi oporavak gospodarstva i rast od 0,5%. Cilj je da se smanjuje financiranje iz općih poreza, a oslanja na sredstva iz EU, komentirao je ministar financija proračun za 2015. godinu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Znatna su pomoć i sredstva EU. Očekujemo više od 7 mlrd. kn prihoda s te strane – kazao je Lalovac.

– Onaj dio rashoda koji se financira iz općih poreza i iz PDV-a ministri su smanjili – istaknuo je Lalovac i nabrojao pojedina ministarstva koja su smanjila rashode, poput Ministarstva zdravlja ( za 1 mlrd.kn), Ministarstva unutarnjih poslova (142 mil.kn), Ministarstva poljoprivrede (121 mil.kn).

– Ukupni manjak u proračunu bit će veći od 12 mlrd. kuna, a samo trošak kamata iznosit će 10,7 mlrd. kuna. Deficit će biti pod kontrolom. On će se na centralnoj državi smanjiti za 1%, a općoj državi 5%, što radimo radi sebe, a ne zato što nam dinamiku nameće Europska komisija – napomenuo je Lalovac nakon čega je brojeve komentirao i premijer Zoran Milanović.

– Neće biti dodatnih restrikcija u proračunu jer bi to imalo utjecaja na gospodarstvo. Plaće i mirovine ne možemo više smanjivati. Danas možemo reći s punom odgovornošću da kontroliramo javne financije bolje nego prije. RH je sada u tome zrelija nego ikada. To trenutačno ne jamči uzbudljiv i velik gospodarski rast, ali i rast u budućnosti dolazi. Broj nezaposlenih sada je manji za desetke tisuće ljudi. Neću se razmetati brojkama, ali to je činjenica. Turistička sezona završila je, a tih nekoliko desetaka tisuća ljudi više i dalje radi – kazao je Milanović. Premijer je istaknuo i da proračun ne može biti savršen, ali može biti realan i odgovoran, a ovaj je takav. Dodao je i da su siromaštvo i nezaposlenost veliki problemi i ''velika bitka''.

Bitka sa siromaštvom

– Postoji u svijetu mnogo društava u kojima su socijalne razlike puno veće nego u RH, ali sa siromaštvom imamo ozbiljnih problema i s tim će se svaka vlast u RH baviti sljedećih 10 godina – kazao je premijer Milanović. Zahvalio je ministrima na njihovu trudu prilikom smanjenja deficita.

Postoji u svijetu mnogo društava u kojima su socijalne razlike puno veće nego u RH, ali sa siromaštvom imamo ozbiljnih problema i s tim će se svaka vlast u RH baviti sljedećih 10 godina

Zoran Milanović

Ministar branitelja Predrag Matić potom je zahvalio premijeru na povećanom proračunu, na što mu je Milanović odgovorio: ''To nije milostinja, to je politika.''

U sklopu proračuna raspravljalo se i o financijskim projekcijama za 2016. i 2017. godinu, ali i o prijedlozima financijskih planova za državne kompanije kao što su Hrvatske ceste, Hrvatske vode i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Usvojene su i izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Govoreći o mjerama kojima će se kompenzirati financijski gubici županija, gradova i općina zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak, Lalovac je istaknuo da se Gradu Zagrebu udio u porezu na dohodak povećava sa 72,5 na 76,5%, a županijama sa 16 na 16,5%.

Ministar Branko Grčić najavio je da će lokalne jedinice dobiti fond vrijedan 180 milijuna kuna koji po načelu solidarnosti financira EU projekte lokalnih jedinica. Grčić je kazao i da jedinice s potpomognutih područja Vlada dodatno podupire u realizaciji projekata EU, pa će tako moći ostvariti projekte bez trošenja svojih kuna.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Ovo je deseti put da ovo govorimo javno. Pokazuje da smo mislili o svemu. Uvijek postoji mogućnost propusta, ali ako ih i bude, onda ćemo ih korigirati. Sustav postoji zato da se uklone razlike između bogatih i siromašnih – kazao je premijer.

Naknada od 2400 kuna

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je da se Agencija za javno-privatno partnerstvo pripaja Agenciji za investicije i konkurentnost radi uštede dok je ministar Ranko Ostojić predložio protokol o postupanju u slučaju zlostavljanja i zanemarivanja djece. Istaknuo je da država osigurava mjere zaštite, podrške, psihičkog oporavka i resocijalizacije zlostavljane djece.

– Protokol sadrži obveze nadležnih tijela, a moraju biti osigurani svi uvjeti kroz sva ministarstva da se dijete žrtva zaštiti od zlostavljanja i zanemarivanja – komentirao je Ostojić. Raspravljalo se i o prijedlogu odluke o izmjeni i dopuni Odluke o visini novčane pomoći za nezaposlenu osobu koju je Hrvatski zavod za zapošljavanje uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Odlučeno je da ona od početka 2015. iznosi više od 1400 kuna.

– Danas se otvara mogućnost da naknadu povećamo na 2400 kuna – istaknuo je ministar Mirando Mrsić, nakon čega je korekcija jednoglasno usvojena.

– Najam poslovnog prostora. Je l' se radi o zakonu? Javnost to mora znati kao i troškove – upitao je Milanović tijekom prezentacije prijedloga odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu pravosuđa za sklapanje ugovora o zakupu poslovnog prostora za potrebe pravosudnog područja Novi Zagreb. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da se zna i da će se sve znati točno ''u kunu''. Ministar pravosuđa prezentirao je prijedlog amandmana Vlade RH na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku.

– Omogućujemo učinkovitije suđenje u odsutnosti. Ako postoje dokazi, postupak se mora završiti – pojasnio je Miljenić nakon čega je prijedlog usvojen.

>>'Vlada ne razumije jedinice lokalne samouprave. Ne trebaju im kompenzacijske mjere'

>>Kako to da ste smrad korupcije osjetili tek kad je Bandić prestao biti član SDP-a?

Komentara 32

Avatar imadunic
imadunic
10:24 13.11.2014.

Kažu razvojni proračun a nema nijedne stavke za razvoj i investicije ! Ostavka Vlade i novi izbori !

UI
Uvijek_iskreno
09:18 13.11.2014.

Sve me strah ove rasprave, kao i svakog idućeg poteza ove nesposobne vlasti.

Avatar tohdzvrapcejug
tohdzvrapcejug
10:22 13.11.2014.

Da zastupnici kukuriku imaju imalo morala ne bi izglasali ovaj proračun i raspisali bi izvanredne izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije