Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica

Vlada šalje Saboru prijedlog za razrješenje Jelenića: Ova dužnost ne dopušta bilo kakvu sumnju u nepristranost

Zagreb: Vlada odredila termin predsjedničkih izbora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.02.2020.
u 09:49

Glavni državni odvjetnik u srijedu je Vladi uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti

Dražen Jelenić podnio je ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika nakon reakcija u javnosti zbog njegova članstva u masonskoj loži. Jelenić je u srijedu Vladi uputio zahtjev za razrješenjem s dužnosti koju je obnašao od 24. travnja 2018. godine.

"Zahvaljujem Grabar-Kitarović na pet godina mandata. Čestitam novom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Jučer smo komunicirali i dogovorili neke stvari. Već smo razgovarali o pitanju načelnika Glavnog stožera za kojeg će biti predložen admiral Hranj", kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

"Osuđujemo napad u Njemačkoj, žalimo zbog ljudskih žrtava", dodao je Plenković. 

"Na zatvorenom dijelu sjednice imate ćemo prijedlog za razrješenje Dražena Jelenića, prijedlog ćemo poslati Saboru, koji će o njemu donijeti odluku. To ne znači da je Jelenić postupao protivno zakonima, te da svoju dužnost nije obnašao objektivno, nepristrano i neovisno. Ovdje se radi o integritetu ljudi koji rukovode radom najviših pravosudnih tijela i povjerenju javnosti u neovisnost DORH-a. Ova dužnost ne dopušta bilo kakvu sumnju u nepristranost. Otkrivanjem da je Jelenić član, povjerenje je bilo narušeno. Prilikom predlaganja, Vlada tu informaciju nije dobila niti smo imali saznanja. Status te udruge je legalan pa ne zabranjuje nikome da bude član. Mi bismo takvu informaciju uzeli u obzir. Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost i neovisnost Jelenića, ali podržava njegovu odluku kao glavnog državnog odvjetnika da podnese ostavku te je u danim okolnostima smatramo odgovornim i ispravnim činom", kazao je Plenković.

Vlada je u Sabor uputila izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Ministrica Vesna Bedeković rekla je da se predlaže povećanje maksimalnog iznosa za drugih šest mjeseci sa 120 posto proračunske osnovice na 170 posto. Povećava se iznos sa 3991 kune na 5654 kune.

Vlada je donijela uredbu o Uredu predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

"Zakonom o posebnim pravima jedno od prava jest da predsjednik RH po prestanku dužnosti ima pravo na ured, osobno vozilo i vozača. Ovom se Uredbom uređuje osnivanje Ureda predsjednika države po prestanku obnašanja dužnosti te Vlada RH donosi odluku o osnivanju Ureda. Predlaže se Vladi da prihvati Uredbu", kazao je ministar Ivan Malenica. Vlada je prihvatila prijedlog o osnivanju Ureda.

Ključne riječi

Komentara 5

JO
JOHNNY
09:56 20.02.2020.

Svatko normalan bi podrzao takvu odluku. Biti drzavni odvjetnik i clan takve sekte je za svaku osudu

BO
bolonjez
09:57 20.02.2020.

Da je vlada znala da je Jelenic bio clan masona, odletio bi on i prije

LU
Lui
10:06 20.02.2020.

Plenkovic je ispravno postupio. Cim je vijest stigla u javnost, trazio je njegovo odstpanje s mjesta glavnog drzavnog odvjetnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije