Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjena šefova

Vlada će maknuti upravu HAC-a zbog nagomilanih afera

HAC
Mišo Lišanin
13.11.2009.
u 18:52

Još se razmišlja koji će biti obujam smjena u HAC-u, no sigurno je da će smjena biti na idućoj sjednici Vlade.

Vlada sprema smjenu ljudi iz uprave Hrvatskih autocesta, doznaje Večernji list iz vrha izvršne vlasti i HDZ-a.

Prskalo: Bit će što bude
Još se razmišlja koji će biti opseg smjena u HAC-u, doznajemo od pouzdanog izvora iz Ministarstva prometa. No, sigurno je da će smjena biti na idućoj sjednici Vlade, neslužbeno doznajemo iz političkog vrha.Nakon što je smijenila šefove HEP-a, ovo bi bila druga smjena uprave javnog poduzeća vlade Jadranke Kosor.

Sječa čelnih glava HAC-a nije neočekivan potez s obzirom na afere koje su posljednjih mjeseci isplivale iz te tvrtke. Ne treba ni zaboraviti da je u jeku HAC-ovih afera, premda se opravdao obiteljskim razlozima, nedavno odstupio i Zdravko Livaković, bivši državni tajnik i šef NO Hrvatskih autocesta.
Tada se nagađalo kako se njegovim odlaskom zapravo spašava ministra Božidara Kalmetu jer težište afera, koje zapravo već godinama drmaju hrvatskom cestogradnjom, prelazi na ministrova najbližeg suradnika.

Jurica Prskalo, šef HAC-a koji je na to mjesto došao 2008. godine iz Autoceste Rijeka – Zagreb, jučer je na naš upit rekao da o smjeni ne zna ništa. – Uprava radi svoje, a bit će što bude – poručio je pomalo pomirljivo Prskalo.

Već neko vrijeme se iz samog HAC-a čuje kako su čelnici svjesni da su im na tim funkcijama odbrojeni dani.

Iako je na nedavnoj novinskoj konferenciji uprava poručila kako stoji iza svih svojih poteza, ipak je priznala da policija istražuje nabavu luksuznih automobila preko izvođača radova, bojenja tunela Sv. Rok i Mala Kapela koje je Skladgradnji u vlasništvu braće Žužul plaćeno čak 43 milijuna kuna, prodaju trafostanica HEP-u za 300 milijuna iako ih je HAC Dalekovodu platio više od milijarde, navodno fiktivno zapošljavanje Josipa Pocrnića u sektoru za održavanje...

Sve su to kosturi koji su posljednjih dana ispali iz HAC-ova ormara, tvrtke koja je, kao i većina javnih poduzeća i firmi u državnom vlasništvu, poslužila za uhljebljivanje stranačkih kadrova, pa čak i onih koji s građevinskom strukom nemaju nikakve veze. Nije slučajno što su neke informacije o HAC-u baš sada isplivale na površinu.


Tužba građevinara
Ta tvrtka mora raskinuti ugovore s izvođačima radova teške sedam milijardi kuna za dionice koje su ugovorene uoči lokalnih izbora u svibnju (Dubrovnik – Doli, Buševec – Sisak te most preko Drave) iako HAC za njih nije imao osigurano financiranje. Graditelji, među njima Konstruktor, Hidroelektra Niskogradnja, Osijek Koteks nisu pristali sporazumno raskinuti te ugovore, nego su najavili tužbu protiv HAC-a zbog naknade štete u iznosu od 350 milijuna kuna.

Komentara 26

OB
-obrisani-
19:14 13.11.2009.

. ...Vlada će maknuti upravu HAC-a zbog nagomilanih afera.... ..kamo u ZATVOR....u MIROVINU.....na nize POLOZAJE.... --bando lazljiva HDZ-ovska.... ..

KI
kiseljali
19:22 13.11.2009.

vlada je namirisala lovurdetinu.. kao hijena strvinu..i ide po kosti!!

BA
baća45
22:30 13.11.2009.

Za Juraj_MALI : Možeš misliti što hoćeš i dobro je da svi ne mislimo isto i da to smijemo i možemo javno iznositi. ja što sam napisao iza toga i stojim. Napisao sam da sam prijavio ali mi nisu vjerovalii - jesu li vjerovali gospođi Balenović za INU?? Ali to što sam ja doživio i vidio su sitne duše, prodane za sitan novac nisu vrijedne ovog pisanja. Nisam dio nikakve kampanje i isprika svima koji su moje komentare tako doživjeli - nije bila namjera pokretanja nikavih političkih podmetanja niti svrstavanja na stranu bilo koje političke opcije. -TO SU JEDNOTAVNO MOJA RAZMIŠLJANJA I ISKUSTVA KOJA SAM PODJELIO SA VAMA BEZ NAMJERE DA IKOGA UVRIJEDIM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije