Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
militaristički kamp

Vjerski fundametalisti u Srbiji obučavaju djecu za rat

automatska puška
Foto: Thinkstock
04.08.2014.
u 22:35

Radi se o fotografijama sa Svetolazarevskog pravoslavnog omladinskog kampa (SPOK) koji je tijekom prošloga mjeseca održan u Kučajskim planinama

Gotovo nevjerojatno izgledaju fotografije i snimke koje je beogradski dnevni list Blic objavio, a koje prikazuju djecu kako svladavaju razne prepreke namijenjene vojnicima, pužu, pucaju iz automatskih pušaka

Radi se o fotografijama sa Svetolazarevskog pravoslavnog omladinskog kampa (SPOK) koji je tijekom prošloga mjeseca održan u Kučajskim planinama. Organizator je bila Srpska istinska pravoslavna crkva (SIPC). Na snimkama su prikazana djeca od sedam do 17 godina. Oni su tijekom deset dana živjeli u pravim vojničkim uvjetima u prirodi, pješačili dnevno i po deset kilometara, spavali u pećini te pri tome cijelo vrijeme nosili maskirne odore. Srbijanski vjerski analitičar Živica Tucić kaže da je priča poražavajuća i da ma bilo koja vjerska grupa ne bi smjela na ovaj način zloupotrebljavati djecu. - Ovo je ništa drugo do zloupotreba maloljetnika i njihovih vjerskih osjećanja. To je kršenje i zakona i morala, i to je nedopustivo. Ne smiju se na takav način koristiti i stvarati vjersko-militantne organizacije. Čudno je da lokalne vlasti nisu odreagirale na militaristički kamp, rekao je Tucić dodajući da bi se u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji ovako nešto smatralo vjerskim ekstremizmom.

Komentirajući viđene fotografije ovaj analitičar smatra da dijete treba učiti samoobrani ali ne na način da mu se da puška. Informacija o dječjem kampu SIPC pojavila se na njihovoj Internet stranici gdje je navedeno kako se takav kamp organizirao protekle dvije godine kao i da je veoma poželjno da se u SPOK-u sljedećih godina nađe još veći broj tinejdžera jer, kako kažu, smatraju da je ovakav vid edukacije potreban tinejdžerima. Kamp je naišao i na osude iz SPC tako da je mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije rekao kako bi se ovime trebala pozabaviti država i policija kao i da je skandalozan način na koji se militariziraju i zloupotrebljavaju najmlađi i dovode u zabludu.

– To nema veze sa pravoslavljem, kristom i evanđeljem pa pozivam organe reda da ispitaju uvjete u kojima djeluje ova samozvana skupina ljudi koja se lažno predstavlja, rekao je vladika Porfirije. SIPC je naziv za nekanonsku i nepriznatu crkvu koja od 1995. godine djeluje u Srbiji. Za njih se kaže da su vjerski fundamentalisti kojima je glavna ideologija antiekumenizam protiv katolika ali i prekid svih kontakata sa drugim kršćanima. Poglavar SIPC je Nemanja Stanković, poznatiji kao episkop Akakije. On je za Blic rekao kako izviđači pucaju iz zračnih pušaka i da ako se gleda zlim očima onda netko može protumačiti sve to više no negativno. – Ovo nije samo vjerski kamp već i patriotsko – crkveni i mi učimo mladež na obranu države i naroda. Obveza je obrana svoje države i naroda. Ovo je ljetni kamp koji traje samo deset dana, a ne tijekom cijele godine. Roditelji sami šalju djecu, rekao je episkop SIPC-a Akakije. Na Internetskim stranicama SIPC-a navodi se i da je mladima potrebna pomoć u otporu protiv militantnog sekularizma i liberalizma, denacionalizacije svijesti te da obnova i opstanak srpskog naroda ovisi o radu s mladima. Cijena koju roditelji i djeca za boravak u kampu trebaju platiti iznosi od 30 do 50 eura s tim da oni koji nemaju novaca mogu doći u kamp i besplatno. 

>> Domoljublje je osobna vrlina, a nacionalizam tinjajuće žarište mržnje

Komentara 26

Avatar navijač
navijač
17:30 06.08.2014.

Pametnije bi vam bilo da djecu učite i trenirate za borbu protiv poplava.

Avatar unfeeling
unfeeling
01:26 05.08.2014.

Zlo, kud ćeš veće zlo. A jel ih uče i hrabrosti da ne budu k'o njihovi teče, keve, čalci, braća, dedovi i ostala rodbina posranih opanaka? Nek' za svaki slučaj nauče i traktore tjerat!

L0
luena 01
23:05 04.08.2014.

@Dule.... Sta ti je tu cool,drilat djecu za ratove-ratovanje ?... glumit dobronamjerne susjede a djecu obucavate... vama covjek vjerovat nesmje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije