Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADNJI TRENUCI NA SLOBODI

Vjerovao da ga neće uhititi

06.10.2005.
u 19:08

Sve do trenutka privođenja, kolumnist splitske Slobodne Dalmacije Josip Jović bio je uvjeren da će, barem još u idućih nekoliko dana, izbjeći uhićenje. Od ranog jutra, okružen prijateljima i u društvu svojeg splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića, Jović se pripremao za neugodnu stvarnost. Nikako mu "nije išlo u glavu" da će hrvatsko pravosuđe morati poslušati izravni nalog Haaga.

 Bio je zatečen činjenicom da se sudovima tako žuri  kaže jedna njegova kolegica s posla. Oko podneva otišao je u Županijski sud, dao izjavu i otišao u svoj omiljeni kafić "American dream", preko puta zgrade Slobodne Dalmacije. Osim prijatelja, članova rodbine, u društvu su bili i članovi Hrvatske bratske zajednice iz SAD-a, koji su Jovića nazivali "bratom". Naime, Jović je član HBZ-a, koji se međusobno smatraju "braćom".

U četvrtak oko 14 sati Jović je za Večernji izjavio:  Neće me uhititi, siguran sam, jer sam u saslušanju pred sucem dao jamstva da ću biti na raspolaganju sudu... Dolaze u obzir sve mjere opreza, kućni pritvor, oduzimanje putovnice i sl.
U sljedećem kratkom telefonskom razgovoru Jović je već čuo kako se suci premišljaju.  No navodno će odluku donijeti sutradan ujutro... Očito je jak pritisak na njih... No, kakva bila odluka, imam još dva dana za žalbu  rekao je Jović.

Poslije 15 sati, Jović je još kratko obišao kolege u redakciji Slobodne, i dalje uvjeren da ga hrvatski redarstvenici neće uhititi te, već vidljivije uznemiren, krenuo u svoj stan, koji se nalazi samo nekoliko metara od redakcije.
Zadnje što nam je mogao izjaviti prije uhićenja bilo je:
 Mogu samo reći da se nadam da će suci o meni odlučivati u skladu sa savješću, a ne po političkim nalozima.

Oko 16 sati Jovićev je mobitel već bio isključen. Iz pravosudnih krugova u Splitu čuje se kako bi Josip Jović, s obzirom na brzinu uhićenja, mogao već u petak ujutro biti izručen u Haag, bez obzira na žalbu i proceduru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije