Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je u pravu
Povratak na članak

Vjeronauk u školi u većini država EU, nemaju ga samo Slovenija i Francuska

S druge strane, kritičari s pravom ističu da bi za djecu u osnovnim školama koja ne idu na vjeronauk trebao postojati drugi izborni predmet

Komentari 116

AR
Artukovic
10:33 06.10.2018.

Ma ukinite uopce skolu....samo pederi nek propovjedaju svoja uvjerenja,i svijet ce funkcionirati bezprijekorno.Sta ce nekome povjest,biologija,zemljopis,ili nedaj boze Hrvatski jezik i matematika.To je za glupane.

VL
ZN
Znam
10:28 06.10.2018.

Zato sto kod nas vlada jos uvjek komunizam zamaskirani

VL
NE
Neonacionalist
10:51 06.10.2018.

Nije mi zaista jasno što nekima toliko smeta vjeronauk u školama osim što je to izborni predmet pa ni za djecu ateista koji ne žele da im djeca pohađaju vjeronauk nije na odmet da nauče nešto o većinskoj tradicionalnoj vjeri zemlje u kojoj žive odnosno naroda kojem pripadaju , uostalom zar djeca ne bi trebala imati pravo vlastitog izbora , kako se jednima nameče vjeronauk isto tako se drugima spriječava da ga uče dakle volja djeteta kao što dobro znamo tu ne postoji nego je sve stvar odgoja roditelja i njihovih preferenci .

VL
Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
10:42 06.10.2018.

svi U Vukovar 13. 10.

VL
DH
dalibor.hren
18:35 06.10.2018.

Nebitno je koje države imaju, a koje nemaju vjeronauk u školama! Važno je jedino je li on potreban u osnovnim i srednjim školama u RH, ili mu je mjesto u crkvi!

VL
DU
Deleted user
15:54 06.10.2018.

koliko ja znam nema ga ni u velikoj britaniji, stovise cak i u "crkvenim" skolama nema vjeronauka. a takodje cisto sumnjam da ima i u ostatku EU drzava, barem u onom smislu ko u hrvatistanu. I sto je vec neko ispod napisao ovaj clanak je totalno izvrtanje cinjenica da ne kazem totalna laz.

VL
Avatar babas
babas
21:58 06.10.2018.

Oduvijek je Hrvatska imala najviše Jugoslavena od svih jugo republika i pokrajina,a tako je i danas. Ono što ih karakterizira je mržnja prema katoličkoj crkvi i katolicima.

VL
DU
Deleted user
13:15 06.10.2018.

Živimo u stvarnom svijetu a ne u svijetu bajki, i u tom svijetu većina ugnjetava manjinu. I stalno se vodi borba ideologija. Baš zato nikakvim religijama niti političkim opredjeljenjima nije mjesto u školi.

VL
SA
sargu123
16:11 06.10.2018.

Vjeronauku je mjesto isključivo u zgradama sa tornjem koji stvara nesnosnu buku i gdje malu djecu obrađuju s veseljem objeručke.

VL
DU
Deleted user
12:08 06.10.2018.

Ako je normalno da vjeronauk bude u školi onda zašto nema biologije i teorije evolucije u crkvi na misi. Vjeronauk van iz škola i nazad u crkve. Ovo je protuprirodno, perverzno stanje.

VL
HU
husiwex
11:08 07.10.2018.

Još dva desetljeca vjeronauka, pa možemo ocekivati izbacivanje sekularnosti iz Ustava - jer se protivi temeljnim kršcanskim vrijednostima...Nedajte se potkupiti, ne nasjedajte na lazna obecanja i ispiranje mozgova! Budite spremni obraniti Hrvatsku od uljeza i prodanih dusa sotonskih namjera!!

VL
HU
husiwex
11:08 07.10.2018.

Vjeronauk van iz škole!!!! To je zlocin protiv djece, ispiranej mozga, ucenje laži, i pravobranitelj za djecu mora djecu po službenoj dužnosti zaštititi. Tko želi ici na vjeronauk ima bezbroj crkava, nitko mu ne brani. ------------- Vjerouk, zagljupljivanje djece !........PoPo Ustavu Republike Hrvatske crkva je odvojena od države.

VL
ZO
Zelen-oko
21:56 07.10.2018.

Religijska kultura nije Vjeronauk nego ono što se kod nas u HR zove Etika. Većina EU država znači ima Etiku ( Religijsku kulturu ) a ne Vjeronauk. Novinar koji je napisao ovaj članak treba se malo educirati prije nego lupa gluposti.

VL
Avatar Apsalar
Apsalar
11:35 06.10.2018.

Tko ne ide na vjeronauk nek ide na "građanski odgoj"... eto riješenja za ove leftard roditelje koji žele da im djeca znaju sve o sexu po pedofilskom programu.

VL
KO
konstanta
13:44 06.10.2018.

Kad bi se u škole uveo predmet RELIGIJSKA KULTURA mislim da bi bilo jako malo onih koje bi se tome protivili, jer to spada u OPĆU KULTURU. Ali predmet pod nazivom VJERONAUK u školama se predaje prema nahođenju vjeroučitelja. Bilaa sam na jednom takvom satu i ostala zapanjena pričom o Adamu i Evi kao činjenici od koje počinje svijet. I još k tome, vjeronauk se ocjenjuje. Pitam se kako će isti učenici doživjeti predmet biologiju gdje će na sasvim drugačiji način učiti o čovjeku. Dakle, religijska kultura da, ali vjeronauk bez plana i kriterija, ne.

VL
DU
Deleted user
13:29 06.10.2018.

Vrlo tendenciozan i manipulativan članak u rangu stranačkih pamfleta........od većine nabrojenih zemalja koje imaju vjeronauk, rijetke se one koje čije sadržaje, raspored sati i provođenje, autoritarno određuje isključivo Crkva, kao što je to slučaj u Hrvatskoj. U najvećem broju EU zemalja vjerske zajednice su SAMO savjetnici državnim institucijama, a NE i izvršitelji zadaća. Vjeronauk je nerijetko, kod njih, otvorenog tipa za sve vjeroispovijesti zato što se podučava povijest religija, filozofija života, međureligijska kultura, tolerancija.....bez nasilnih i krvavih biblijskih priča koje su čak i na televiziji najčešće pod oznakom 18+...bez pokoravanja strahom....bez intelektualnog nasilja nad djecom koja nemaju pravo izbora.

VL
Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
20:16 06.10.2018.

Plaća li većina država 2 000 000 000 (milijarde) kuna, što direktno, što indirektno, GODIŠNJE Crkvi?! U Crkvi kada govore o raju, misle baš na Hrvatsku, naravno, raj za njih, ne za narod kojeg besramno iskorištavaju....

VL
AA
aabbcc
20:28 09.10.2018.

Ima vjeronauk ako mislite na to sto djeca raznih vjera i nacionalnosti zajedno sjede u skoli i uce podjednako o nekakvih 10-100 religija a ne kao nauk o svojoj religiji !

VL
VJ
vjaceslav
19:06 06.10.2018.

predlažem da djeci koja ne idu na vjeronak zamjenski predmet bude "dijalektički materijalizam"

VL
DU
Deleted user
15:37 06.10.2018.

Članak pun izvrtanja činjenica i manipulacija, trpanja u isti koš, jednostran... Irska ima sekularne i katoličke škole pa ljudi biraju...u nekim zemljama se tek na zahtjev roditelja organizira vjerska nastava...u nekima je to religijsko obrazovanje...sve to novinarka trpa u vjeronauk.. U koliko zemalja EU država plaća vjeroučitelje, nema pravo odabira između kandidata itd.? A tvrdnja o tome da se mora imati vjeronauk jer se vatikanski ugovori ne mogu raskinuti u ovom članku se ponavlja kao i mnogo puta do sada. Svaki se ugovor može mijenjati ili raskinuti jer to je dobrovljni akt dviju strana. U ugovorima se uvijek navodi do kada važe, na koji se način mogu mijenjati ili raskinuti. Jesmo li mi ravnopravna ugovorna strana ili smo zarobljenici ugovora? Koliko zemalja u europi ima takve ugovore kao mi s vatikanom? Zašto ih slovenija nema? Autorice, ajde nas malo o tome informiraj.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.