Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krajem prošle godine

Visoki upravni sud poništio natječaj Južnog ogranka

Majerovo vrilo najljepši je izvor kristalno ?iste Gacke
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
08.01.2024.
u 12:16

Senjski veletrgovac vodom izabrao je gotovo osamsto tisuća eura skupljeg ponuditelja

Visoki upravni sud RH potvrdio je krajem prošle godine odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave o poništenju natječaja Vodovoda Hrvatskog primorja – južni ogranak iz Senja za izvođača studijske i projektne dokumentacije za vodovodnu infrastrukturu. U spomenutom natječaju Južnog ogranka za izradu dokumentacije javile su se dvije zajednice ponuditelja, od kojih je jedna sastavljena uglavnom od tvrtki iz Osijeka, a druga se sastoji od tvrtki iz Zagreba, Karlovca i Rijeke. Južni ogranak izabrao je gotovo osamsto tisuća eura skupljeg ponuditelja iz Osijeka premda je cijena glavni natječajni kriterij najpovoljnije ponude. K tome, osječki je ponuditelj sudjelovao u izradi natječajne dokumentacije. Inače, Južni ogranak vodu iz ličkih rijeka dobiva besplatno i bez koncesije HEP-a i preprodaje je gradovima Rabu, Pagu, Novalji, Karlobagu, Senju i nekolicini općina, zbog čega ga neki s pravom nazivaju veletrgovcem vodom.

Državna komisija navela je nepravilnosti u odluci senjske tvrtke po ključnom kriteriju javne nabave – nejednakom postupanju prema svim ponuditeljima. Nakon žalbenog postupka Komisija je poništila odluku o odabiru senjskog Južnog ogranka prošlog kolovoza i odredila ovoj tvrtki kaznu, odnosno naložila joj da plati troškove žalbenog postupka u iznosu od 23.106,13 eura. Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak potom je pokrenuo upravni spor pred Visokim upravnim sudom kako bi poništio odluku Komisije. No, kao što smo već naveli, Sud je potvrdilo odluku Državne komisije prema kojoj je senjska tvrtka favorizirala zajednicu ponuditelja iz Osijeka.

Da podsjetimo, riječ je o projektu kojim bi se crpila voda za podvelebitsko primorje i otoke Rab i Pag iz rijeke Gacke, a koji je uznemirio stanovnike Otočca i Gacke doline. Južni ogranak pokušao je progurati ovaj projekt bez studija utjecaja na okoliš i isplativosti i bez znanja lokalnog stanovništva unatoč tome što se primorje već desetljećima napaja pitkom vodom iz ličkih rijeka u sklopu HE Senj i unatoč tome što potreba za dodatnom vodom nije dokazana. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Konferencija za novinare akcije mladih o aferi vez Božidara Longina zadarskog župana

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije