Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana od poplava

Više od 1000 pripadnika Oružanih snaga već četvrti dan u Slavoniji i BiH

poplava
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
19.05.2014.
u 16:57

Najveći broj pripadnika OS RH, njih 604 angažirano je na području Županje

Više od 1000 pripadnika Oružanih snaga RH već je četvrti dan angažirano u obrani od poplava u najugroženijim područjima Slavonije te u Bosni i Hercegovini, priopćili su iz MORH-a.

Vlada je na današnjem telefonskoj sjednici donijela odluku o prduženju angažamana helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na aktivnostima pomoći na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini i to do 21. svibnja 2014. godine u 19.00 sati, a najkasnije do 23. svibnja 2014. godine u 19.00 sati. Kako bi nastavili humanitarnu akciju pružanja pomoći posade HRZ i PZO-a će danas, 19. svibnja 2014. zbog redovitog 50-satnog pregleda na helikopterima Mi-8 MTV preletjeti u Hrvatsku u matičnu vojarnu ''Knez Trpimir“ u Divuljama i zamijeniti helikoptere.

U skladu s najnovijom odlukom ministra Ante Kotromanovića, u obrani od poplava u Slavoniji angažirano je ukupno 828 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i više od 40 motornih vozila, 9 čamaca i 2 amfibijska vozila. Zapovjedništvo za potporu angažiralo je 44 pripadnika i 11 motornih vozila, od kojih 2 cisterne i 2 sanitetska vozila te 3 poljske kuhinje, dok su od snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i danas na području Slavonije angažirana dva helikoptera s posadama, odnosno ukupno 8 pripadnika HRZ i PZO-a.

Od toga je na području Slavonskog Broda angažirano je 106 pripadnika OS RH a 11 motornih vozila i 3 čamca, i to na aktivnostima utovara pijeska i slaganja nasipa, dok se 52 pripadnika nalazi u pripravnosti u Gradskoj dvorani. U Slavonskom Šamcu angažirano je 118 pripadnika OS RH i 6 motornih vozila.

Najveći broj pripadnika OS RH, njih 604 angažirano je na području Županje, zajedno sa 20 motornih vozila, 6 čamaca i 2 amfibijska vozila. Navedeni pripadnici OS RH nadziru nasip na potezu šetnice do skelskog prijelaza u Županji i na potezu Županja - Rajevo selo. Isto tako, angažirani su na potezu Centar Županje – Šlajs, te na nadzoru nasipa u Drenovcima.

U Posavskim Podgajcima 55 pripadnika OS RH tijekom noći su završili aktivnost izvlačenja stoke s farme ZIB, gdje je ukupno evakuirano 1707 grla stoke.

Na području Drenovci - Vukovar angažirana su 4 teretna motorna vozila OS RH koji su angažirani na prijevozu pijeska.

Dvije cisterne za dostavu pitke vode OS RH bile su angažirane u Okučanima, gdje je dostavljeno 7000 litara vode, i u vojarni „Bosut“ u Vinkovcima, gdje je dostavljeno 1100 litara vode. Također, na lokacijama Otok, Cerna i Gradište razmještene su tri pokretne kuhinje u kojima je tijekom jučerašnjeg dana pripremljeno oko 700 obroka. Isto tako, u sportskoj dvorani Cerna i vojarni „Bosut“ u Vinkovcima na sanitetskim osiguranjima angažirano je 6 pripadnika Vojno zdravstvenog središta ZzP-a, odnosno dva liječnička tima te dva sanitetska motorna vozila.

Uz sve angažirane snaga, u vojarni „Pk P. Matanović“ u Petrinji u pripravnosti se nalazi dodatnih 180 pripadnika OS RH i 11 motornih vozila, koji će se u slučaju potrebe također angažirati.

Tijekom jučerašnjeg dana, 18. svibnja 2014., dva helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a djelovali su zajedno na područjima ugroženim od poplava u Bosni i Hercegovini, i to na prostoru Zenica-Brčko-Bijeljina-Orašje-Tuzla. Letačke posade provele su u zraku 10,5 sati, pri čemu su iz najugroženijih naselja prevezli 11 osoba i dostavili oko 14 tona tereta (hrana, voda, čamci, vreće s pijeskom i sl.).

Od upućivanja u humanitanu akciju u Bosni Hercegovini (16. svibnja) do danas letačke posade imale su sveukupno 83 leta s ostvarenih 33 sata naleta, pri čemu je prevezeno 246 osoba i 25 tona tereta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije