Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solidarnost

Evo kako možete pomoći žrtvama poplava. Građani i tvrtke donose namirnice i uplaćuju novac

skupljanje pomoći
Foto: Duško Mirković/Pixsell
1/12
19.05.2014.
u 19:45

Hranu, odjeću, higijenske potrepštine i ostalu pomoć prikupljaju mnogobrojne udruge i institucije iz cijele zemlje

Brojni građani Hrvatske uključili su se u prikupljanje pomoći žrtvama poplave koje su pogodile istok Hrvatske. Hranu, odjeću, higijenske potrepštine i ostalu pomoć prikupljaju mnogobrojne udruge i institucije iz cijele zemlje, a u nastavku možete pročitati kako i vi možete pomoći.

Gradsko društvo Crvenog križa u Virovitici unesrećenima je ponudilo 50 ležajeva, a građani Virovitice ponudili su još 32 ležaja u domaćinstvima. Svi zainteresirani mogu se javiti Gradskom društvu Crvenog križa.

U Ministarstvu socijalne politike i mladih oformljen je call centar na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezane za donacije i pomoć poplavama unesrećenim sugrađanima.

Na brojeve 099- 380 6408 i 099-380 6407 mogu se javiti svi građani koji su spremni prihvatiti unesrećene osobe i ustupiti im vlastiti prostor na korištenje.

Na brojevima 01 555 7083 i 099- 3806 402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane za prikupljanje donacija.

Iz ministarstva su istaknuli kako je uz higijenske potrepštine i hranu najpotrebnija voda. Zbog velikog odziva građana, odnosno količine donacija koje prelaze njihove prostorne kapacitete, iz Ministarstva socijalne politike i mladih javili su da otvaraju novu lokaciju za prikupljanje pomoći na Zagrebačkom Velesajmu, u Paviljonu 34 (zapadna strana prema Kajzerici). Na toj lokaciji bit će skladištene donacije sljedećih dana i dostavljane ugroženom stanovništvu u Slavoniji prema potrebama.

– Pozivamo građane da i dalje prate objave na web stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih. Za sva pitanja vezana uz pomoć otvorene su telefonske linije 01 555 7083 ili 099- 3806 402.
Također, pozivamo i zainteresirane volontere da se jave na Zagrebački Velesajam, Paviljon 34, ulaz istok 3- zapad 3 kako bi pomogli oko sortiranja i utovara pomoći – priopćili su.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić od jutra obilazi građane pogođene poplavom u Slavoniji. Prvo je posjetila Gradsko društvo Crvenog križa Županja u kojem se priprema hrana za distribuciju po prihvatnim centrima, a poslije i prihvatilišta u Osnovnoj školi Matija Antun Reljković u Cerni, Domu za starije i nemoćne Vinkovci te Domu za psihički bolesne odrasle osobe Nuštar te se na licu mjesta uvjerila u humanost na djelu hrvatskih građana.

Foto: Ministarstvo socijalne politike i mladih

Foto: Ministarstvo socijalne politike i mladih

Svi oni koji u svojim domovima žele smjestiti žrtve poplava to mogu učiniti putem Facebook stranice Smještaj za žrtve poplava. Ako možete smjestiti osobe koje su u poplavama ostale bez ičega, ostavite svoje kontakte na stranici.

Smještaj možete ponuditi i putem stranice poplave.hr.

Lokacije prikupljanja pomoći za stradale u Hrvatskoj možete provjeriti ovdje.

Apel za pomoć poplavljenim područjima u Hrvatskoj odaslao je i Crveni križ, a detalje o donacijama pročitajte ovdje.

Varaždinska prehrambena industrija Vindija u prihvatne je centre u Slavoniji odaslala više od 6 tona svojih proizvoda – mlijeko, sokove i mesne prerađevine, kao pomoć stanovništvu evakuiranom od poplava.

– Pozivamo i prijatelje i poslovne partnere da se pridruže i pruže prijeko potrebnu podršku stanovnicima Slavonije u teškim trenucima – navode iz Vindije.

Hrvatski Caritas pozvao je sve građane i tvrtke da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć. Navode da je novčanu pomoć moguće uplatiti na žiroračun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175 ili on-line uplatama na www.caritas.hr.

Caritas je izvijestio da je danas uputio 100 tisuća kuna namijenjenih za nabavu namirnica za obitelji stradale u poplavi za koje skrbe Caritas Požeške biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije. – Našim sugrađanima koji su morali napustiti svoje domove i svima onima kojima strepe za neposrednu budućnost i moraju se suočiti s bolnim gubitcima, želimo reći da nisu, i neće ostati, sami – poručuje mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

U humanitarnu akciju pomoći stanovništvu stradalom od poplava u regiji uključila se i Privredna banka Zagreb donacijom u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna kuna. Dva milijuna kuna uplaćeno je za Hrvatsku, a po 250.000 kuna za pogođena područja u Bosni i Hercegovini i Srbiji, priopćeno je iz banke.

Kraš se također uključio u pružanje pomoći stradalima u poplavi i tijekom današnjeg dana stanovnicima poplavljenih područja poslao blizu 20 tona osnovnih namirnica i svojih proizvoda. Roba je dostavljena tijekom dana na ugrožena područja Slavonije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Akcija se nastavlja i sutra kada će se prikupljati financijske donacije radnika kompanije koje će se u stvarima i higijenskim potrepštinama ponovo uputiti prema ugroženim područjima.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

FOTO: Željko Lukunić/PIXSELL

U nastavku pročitajte gdje i kako pomoć možete pružiti u pojedinim hrvatskim gradovima:

RIJEKA

Od 0 do 24 sata u Domu CRVENOG KRIŽA Rijeka u Ulici Janka Polića Kamova 32, od 8 do 20 sati u Skladištu Crvenog križa na Mlaci, na adresi Podpinjol 3A i 5 i u Uredu Crvenog križa na Trgu Republike Hrvatske 2/II. Za dodatne upite građani se mogu obratiti na telefon Crvenog križa Rijeka. Ured, Trg Republike Hrvatske 2/II 213-873 Skladište, Podpinjol 3a i 5 673-519 Dom Crvenog križa, Janka Polić Kamova 32 217-599 U Rijeci se pomoć prikuplja u riječkom Merhametu u Vodovodnoj 6 i u konzulatu Republike Srbije u Ulici Erazma Barčića 9. Građani danas od 16 sati mogu pomoć donijeti i u Socijalnu samoposlugu na adresi Brajda 7, a tijekom tjedna u vremenu od 17 do 20 sati. Pomoć je dobrodošla u vodi, dekama, trajnim namirnicama, dječjoj hrani, pelenama, mlijeku. Pomoć se prikuplja i u Klubu mladih na adresi Erazma Barčića 9A, a u akciji pomoći sudjeluju i brojni studenti riječkih fakulteta.

Grad Rijeka izdvojit će danas 100.000,00 kuna iz proračunske zalihe za 2014. godinu koje će uplatiti na račun Hrvatskog Crvenog križa za pomoć stanovnicima koji žive na područjima pogođenima poplavama u RH.

Nakon danas održanog izvanrednog sastanka predstavnika Sveučilišta u Rijeci,Leo kluba i Lions Internationala, Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet Rijeka, predstavnika Socijalne samoposluge Rijeka i Kluba mladih Rijeka odlučeno je da će privremeni referentni centar za prikupljanje pomoći biti Akvarij na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, gdje će se pomoć prikupljati od 8 do 20 sati. Sveučilište u Rijeci poziva sve koji su u mogućnosti, a prije svega djelatnike i studente Sveučilišta da pomognu u obliku donacije odjeće, hrane ili higijenskih potrepština. Prvi kamion s potrepštinama trebao bi krenuti iz Rijeke u utorak. Tridesetak medicinara s Medicinskoga fakulteta u Rijeci ponudili su svoj volonterski odlazak na poplavama pogođena područja, a partner Sveučilišta farmaceutska tvrtka JGL donirat će potrebne lijekove i potrepštine za djecu. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija uplatio je značajna novčana sredstva za pomoć stradalima.

OPATIJA

Grad Opatija organizirala je prikupljanje pomoći stanovništvu krajeva pogođenih poplavama. Pomoć se prikuplja na sljedećim gradskim punktovima: Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Opatija, Rakovčeva 15, svaki dan od 8 do 20 sati. Mjesni odbor Volosko, do 22. svibnja od 17 do 20 sati (po potrebi, dežurstva će se organizirati i dalje). Mjesni obor Tošina, do 21. svibnja u vremenu od 17 do 20 sati (po potrebi, dežurstva će se organizirati i dalje) Mjesni odbor Kosovo, od 20 do 21. svibnja od 16 do 18 sati.

KASTAV

U gradu Kastvu organizira se prikupljanje pomoći stanovnicima poplavljenih područja. Pozivaju se građani Kastavštine da doniraju plahte, ručnike, odjeću i higijenske potrepštine u utorak i srijedu 20. i 21. svibnja od 16 do 19 sati u prostorijama Crvenog križa Kastav, n adresi Vidikovac 6.

PULA

Uz Gradsko društvo Crvenog križa Pula u Mažuranićevu ulicu 5., donacije se prikupljaju i u prostorijama Vibrobetona u Puli Šandaljska 4. Udruga "Živi zid" donacije prima u Dnevnom centru "Rojc", a udruga "Probudi se" u Dobrichevoj 32 od 16 do 19 sati. Klub navijača "Demoni" prikupljat će pomoć u utorak i srijedu na tržnici i kod fontane u vremenu od 11 do 14 sati. Građani svoju pomoć u hrani, odjeći i ostalim potrepštinama mogu donijeti i na adresu Stube Jurine i Franine 3 od 15 do 20 sati.U Umagu se pomoć prikuplja u Ulici Valica u Vilo Soši. Pulska HVIDR-e uplatit će dvije i pol tisuće kuna pomoći na žiro račun Crvenog križa Republike Hrvatske. Pomoć u Puli prikuplja se na nekoliko lokacija.

VUKOVAR

Civilni Centar Grada Vukovara u suradnji s Crvenim križom Hrvatske organizira prikupljanje humanitarne pomoći za stradale u poplavljenim područjima Hrvatske, Bosne i Srbije. Prikuplja se odjeća, obuća, pelene i higijenske potrepštine. Civilni Centar Grada Vukovara je na adresi Trg drvene pijace 4 u Vukovaru. Kontakt telefon je 095 91 91 199.

Vukovarsko-srijemski HDZ prekida aktivnosti predizborne kampanje i poziva sve članice i članove i sve dragovoljce neka se jave svojim Gradskim i Općinskim odborima ili u Županijski ured HDZ-a : 032/331-739 stranke kako bi organizirano nastavili pomagati na ugroženim područjima gdje god je potreba a sukladno uputama Županijskog stožera.

U sklopu aktivnosti pomoći ugroženim područjima Zajednica Žena HDZ-a "Katarina Zrinski" prikuplja pomoć pa ovim putem pozivaju sve koji su u mogućnosti neka daju svoj doprinos i pomoć.

VELIKA GORICA

U prostorijama velikogoričkog Crvenog križa, svakim danom od 8 do 21 sat prikupljat će se pomoć za ljude s poplavljenih područja.Novčane donacije se mogu uplatiti osobno u Crvenom križu Velika Gorica ili na žiro račun HR66 24020061100078750; na žiroračun Hrvatskog Crvenog križa 6923400091511555516 ili putem donatorskog telefona 0609011. Sve online uplate obavljene putem PBZ Carda, Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice pokrenuo je formiranje interventnog tima pripadnika vatrogasnih snaga putem Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice koji će biti poslan na ispomoć u poplavljena područja s potrebnom opremom prema iskazanim potrebama s terena, javljaju Kronike Velike Gorice.

SAMOBOR I SVETA NEDELJA

Gradsko društvo Crvenog križa Samobor u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Grada Svete Nedelje, organizirao je prikupljanje pomoći obiteljima i svom ugroženom stanovništvu poplavljene Slavonije. Donacije se prikupljaju u svim oblicima (hrana, odjeća, obuća, higijenske potrepštine i slično) u Društvenom domu Strmec na adresi Vladimira Nazora 13, 19.05.2014. od 09,00 do 21,00 te 20.05.2014. od 09,00 do 21,00 sati.

Ako netko nije u mogućnosti donaciju izvršiti na navedenoj adresi, istu može ostaviti u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva u svome naselju ili nazvati zapovjednika VZG-a Svete Nedelje, Nevenka Čižmešiju, na broj mobitela 099/ 2205-228, koji će organizirati dolazak po donaciju na adresu donatora.

ZADAR

U organizaciji zadarskih studenta na Narodnom trgu u Zadru započelo je prikupljanje pomoći za stanovnike u poplavama pogođenim područjima u Slavoniji. Mnoštvo građana donijelo je brojne potrepštine. – Građani su nam donijeli najviše hrane i potrepštine za bebe. Donijeli su hranu, odjeću, lijekove i sve što može pomoći. Mi imamo dosta kolega studenata iz Slavonije i BiH i želimo pomoći i njima i njihovim obiteljima – rekla nam je Izabela Martinović iz zadarskog studentskog zbora.

Za pomoć stanovnicima poplavama ugroženih područja u od ponedjeljka ujutro u Zadarskoj županiji prikupljaju se sredstva i to u Zadru, Biogradu, Benkovcu, Obrovcu, Pagu i Gračacu. Apel za pomoć uputili su na konferenciji za novinare i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i župan Stipe Zrilić. Zadarska županija uplatit će 50.000 kuna na račun Caritasa, a 50.000 kuna uplatit će i Grad Zadar. – Potrebna je solidarnost i pomoć i Zadrani se raspituju kako pomoći ljudima koji su strašno stradali. Apeliram da svatko u skladu sa svojim mogućnostima pomogne – rekao je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta. Pozvali su zadarske tvrtke i obrtnike da se uključe u akciji pomoći stanovnicima hrvatskih područja ugroženih poplavama. Grad Zadar, ali i brojni građani osigurat će u skladu s potrebama i mogućnostima smještaj za stradalnike. Najavljeno je i da će cijeli prihod od košarkaške utakmice Zadar – Cibona biti uplaćeno na račun za pomoć stradalima u Slavoniji. – Molimo da se šalje voda za piće, deke, higijenske potrepštine i trajne namirnice. Prvi konvoj s pomoći prema Vinkovcima kreće u srijedu i odatle će se pomoć distribuirati dalje – rekao je Bore Galac, ravnatelj Caritasa Zadar.

Foto: Frane Šarić

SPLIT

Splićani prikupljaju humanitarnu pomoć za Slavoniju posredstvom Crvenog križa, ali i Udruge veterana 4. gardijske brigade koja je također počela s prikupljanjem prije svega dječje hrane, pelena, flaširane vode, deka, gumenih čamaca, ali i svega ostalog što bi u ovim trenucima moglo pomoći. Grad Split iz proračunske će rezerve uplatiti 200.000 kuna za pomoć stanovnicima poplavljene Slavonije. Razmišlja se i o slanju pripadnika Civilne zaštite iz Splita na poplavljena područja, ali to će odlučiti gradski Stožer zaštite i spašavanja.

BJELOVAR

Tragedija koja je zadesila na tisuće ljudi diljem Slavonije, koji su zbog katastrofalnih poplava ostali bez igdje ičega, potakla je i građane Bjelovarsko-bilogorske županije da se aktivno uključe u humanitarnu akciju prikupljanja pomoći ugroženim područjima. Koordinator akcije je Crveni križ u čijim prostorijama diljem županije telefoni neprestano zvone i dolaze ljudi koji donose ili nude pomoć.

– Pomoć se prikuplja u društvima Crvenog križa u svih pet gradova, a akciji se priključuju i u sve većem broju općina – potvrdila je Melita Lozina, ravnateljica županijskog Crvenog križa. Preporuke svima koji mogu i žele pomoći je da svakako kontaktiraju Crveni križ kako se ne bi dogodilo da se prikuplja i ono što trenutno nije prioritet.

– Zbog ograničenosti prostora prioritetno prikupljamo konzerviranu hranu, pitku vodu u kanisterima i higijenske potrepštine te deke i posteljinu – poručio je Ratimir Blažeković, ravnatelj bjelovarskog Crvenog križa podsjećajući građane da je Hrvatski Crveni križ već ranije objavio žiroračun IBAN:HR 69234000915115555156 s pozivom na broj 08* na koji mogu uplatiti novčanu pomoć te donatorski telefon 060 90 11 na koji se svakim pozivom uplaćuje po 6,25 kuna pomoći. Novčanu pomoć poplavljenim područjima putem računa Crvenog križa već su uplatili Bjelovarsko-bilogorska županija, gradovi Bjelovar, Daruvar i Grubišno Polje, dok su se u Čazmi odlučili za nabavu potrepština koje će već sutra biti upućene u Otok koji je grad prijatelj Čazme

GOSPIĆ

Grad Gospić iz proračuna će izdvojiti 20.000 kuna za pomoć stanovnicima poplavom zahvaćenih područja, kazao je gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić. Gospić se aktivirao i preko svojih civilnih udruga kako bi se pomoglo onima kojima je to najpotrebnije u ovim teškim trenutcima.

Udruga ratnih veterana 9.GBR "Vukovi" iz Gospića organizirala je prikupljanje donacija poplavama ugroženom stanovništvu, evakuiranom iz svojih domova. Pomoć u odjeći, hrani, vodi, higijenskim potrepštinama i dr. u Gospiću će se prikupljati do četvrtka u prostorijama Udruge veterana u Kulturno – informativnom centru, Budačka 12 u vremenu od 10.00 do 16.00 sati.

Akcija će se sutra i u srijedu proširiti i ispred trgovačkih centara Lidl i Plodine u Gospiću, također u vremenu od 10 do 16 sati. Isto tako, gradski Crveni križ donacije će svakodnevno prikupljati u gospićkom KIC-u od 8 do 19 sati. Članovi Udruge veterana 9.GBR „Vukovi“ u 16 sati okupljaju se ispred KIC-a i kreću prema Slavonskom Brodu kako bi i na terenu pružili adekvatnu pomoć.

>> UŽIVO U Sl. Brodu evakuirano 715 stanovnika, stradalima potrebna hrana i voda!

>> Ovdje provjerite tko je sve evakuiran zbog poplava!

Komentara 14

Avatar insideout
insideout
12:53 19.05.2014.

Dali 2,5 milijardi za nabavku 125 oklopnih vozila, a ljudi evakuaciju čekaju na krovima kuća

LA
lažeterazbojnici
18:19 19.05.2014.

adan, imam za tebe samo jednu riječ: mrrrrrrrršššššššššš. Svima vama mrziteljima Katoličke crkve i djece hrvatskih iseljenika; više je za vrijeme Domovinskog rata prikupila Katolička crkva i hrvatska dijaspora nego što ste vi napisali svojih smrdljivih komentara puta 100.000. ViVi svoje donacije šaljite Srbiji(suosjećam s njima) i udruzi David, a Hrvati i njihova crkva su se uvijek brinuli i brinu o svojim ljudima.

TR
Trucker
17:24 19.05.2014.

Javno pozivam sve one ( 200 hrvatskih bogatih obitelji) da sad vrate bar dio opljačkanog i pomognu u otklanjanju posljedica poplave! Posebno javno pozivam Todorića, Rajića ....kao i velike trgovačke lance koji milijarde profita iz Hrvatske iznose .....Lidl Hrvatska, Spar Spar Hrvatska, Kaufland Hrvatska, Metro Hrvatska, da upregnu svoje logističare i doniraju najpotrebnije namirnice preko stožera za pomoć! Ai razni Baumax i ini se mogu uključit materijalom koji će trebat za obnovu domova! Komentatore na Večernjem pozivam da kopiraju ovaj tekst na svoje FB profile i tako masom podstreknu te komercijalne divove na humanitarnu reakciju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije